Oldalak

Adománybolt

2013. szeptember 26., csütörtök

Meggyes és meggyes-mákos tiroli rétes

Hozzávalók: 20 dkg hideg vaj, 8 dkg liszt
Késes robotgéppel  összedolgozom, majd kb. 2 cm vastag téglalapra nyújtom, folpackba csomagolom  és a hűtőbe, ha nagyon ellágyult, akkor fagyasztóba teszem.




Kelt tészta: 1,5 dl hideg! víz, 1 dl hideg! tej, 1 tojás, 3 ek. cukor, csipet aszkorbinsav, 50 dkg liszt, 1 cs élesztő (por is jó)
Nagyon fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen és a dagasztás alatt se melegedjen a tészta.
Mikor kész, kicsit nagyobb téglalapra nyújtom, a vajas tésztát a közepére helyezem, és becsomagolom a tésztával. Rövidebb oldalával helyezem magam elé, majd a nyújtófával ütögetve elkezdem nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás. A tészta felső harmadát lehajtom a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtom a dupla réteg tésztára. Elfordítom 90 fokkal megint kinyújtom ujjnyi vastagra és jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van előttem, mindkét oldalról a közepéig visszahajtom, majd közepén még félbehajtom. Folpackba csomagolom és hűtőben pihentetem egy órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismétlem.
Ujjnyi vastagra nyújtom, és megkenem a töltelékkel. Egy-másfél óra kelesztés szükséges.
Töltelék:
Meggyes: kb. 0.5 kg meggy, 3 dl meggylé,  1 cs vaníliás pudingpor, 2-3 ek. cukor
A meggylében felfőzöm a vaníliás pudingport, ízesítem cukorral, majd beleforgatom a meggyszemeket. Kekszmorzsával meghintet tésztára halmozom.
Meggyes-mákos: 30 dkg meggy, 20 dkg darált mák, 3-4 ek cukor.

Az eredeti recept: Limaránál

1 megjegyzés: