Oldalak

Adománybolt

2014. január 28., kedd

Disznósajt sonkaprésben

Hozzávalók: 1/2 disznófej, fél  kicsontozott csülök, 1 nyelv, 2 szív, 5 gerezd fokhagyma, 1/2 dkg őrölt bors, 1 dkg paprika, só.
Abálólé fűszerei: 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma,  1 kiskanál szemes bors, só
A fejet megfelelően előkészítem, leperzselem róla az esetleges szőrmaradékokat, majd megmosom. A nyelvvel, a szívvel, és a csülökkel együtt annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi azt ellepi. Mikor megpuhul, kiveszem a húsokat a léből. A zsíros részeket kivágom. A nyelvet hideg vízbe mártom, lehúzom a bőrét és a szívvel együtt ujjnyi csíkokra vágom. A fejet kicsontozom és kettéosztom. A fület is csíkokra vágom ez lesz benne porcos rész. A húst csíkokra vágom, a bőrkéket  ledarálom.  A darált részeket elkeverem a zúzott fokhagymával a sóval és a fűszerekkel. A fűszerekkel jól elkevert húsokat a présbe helyezzük, jól összenyomjuk. Hideg vízbe tesszük fel főni. Lassú tűzőn kb 1 órát főzzük, közben állítunk a présen. Ha kész kivesszük a forró léből és megvárjuk míg teljesen kihűl. Nagyon szépen szeletelhető, finom disznósajtot kapunk. A fűszerezésen lehet változtatni, erős paprikát is lehet beletenni, ha valaki csípősen szereti. Friss házi kenyérrel tálalhatjuk.

Sonkaprés

1 megjegyzés: