Oldalak

Adománybolt

2014. május 21., szerda

A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út

Miben és mit főzzünk, mikor, mit fogyasszunk? Miért a családanya jelképe a főzés? Ezekre a kérdésekre válaszol az ősi magyar konyha néhány gondolata. A mérsékelt égöv népeinek hagyományos tápláléka a teljes gabonafélék (erőt, energiát adnak), a zöldségfélék (gyógyítanak), a hüvelyesek, a gyümölcsök (méregtelenítenek, frissítenek) és olajos magvak. A hideg éghajlaton viszont természetes a hús és a zsiradék fogyasztás. A gabonát (barna rizs, köles, kukorica, hajdina, búza, rozs, árpa, zab) sütve, főzve fogyasztjuk. A hüvelyesek fehérjeforrások (bab, lencse, feles borsó). A gyümölcsnek nyugodtan megehetjük minden részét, kifejezetten használunk vele a szervezetünknek. De mit mond az ősi magyar konyha? Mindig a közvetlen környezetünkben termő táplálékot részesítsük előnyben, mert arra van szükségünk, annak energiái vannak velünk összhangban. Minden évszakban azt együk, ami éppen terem, legfeljebb természetes módszerekkel tartósított táplálékkal bővítsük étlapunkat. Figyeljük magunkat, és rájövünk, hogy milyen ételre van szükségünk. Amikor az egyik irányba felborítjuk az összhangot, máris jelez a szervezetünk valamilyen másik oldali élelemre vágyással, amivel ellensúlyozza az eltérést. Például húsos ételek után szomjasak vagyunk, zsíros ételre jól csúszik a bor. A legtöbb energiát a cserép, öntött vas edényben való főzés hagyja az ételben. Jó még a zománcozott, acél és üveg edény is. A kukta és a mikrohullámú sütő használatát a lehető legminimálisabbra csökkentsük. A legjobb a szabadtéri tűz a főzéshez, sütéshez, amelyet kirándulásokkor és kerti partikon engedhetünk meg magunknak, a gáz is a tűz energiáját adja át. A villanyáram nem tűzenergiával telíti az ételt, hanem villamos energiával, ezért ha lehet, ne használjuk.
A főzéshez jó kedvvel, örömmel álljunk hozzá, mert akkor az ételen is érződik majd, hogy ezt jó szívvel készítették.
A főzés a nő, a családanya jelképe. A nő felelős a családi tűzhely melegéért, s ha nem vigyáz rá, a tűzhely kihűl, a család szétesik. A család tagjai akkor tartózkodnak szívesen otthon, ha melegséget, szeretetet, jó főtt ételt (régi mondás, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út), jó illatokat találnak a lakásban. Nem mindegy, hogy a családanya örömet talál-e a főzésben, sütésben. Nem véletlen, hogy a magyar nyelv azt mondja, milyen finom ez az étel, érződik, hogy szívvel készült, igen, jó szívvel, szeretettel. Érdekes módon a magyar szokások szerint a szabad tüzű főzésnél szinte mindig az apa főz, így ha időnként is, de részt vesz a tűz táplálásában. Fontos, hogy a rég elfeledett fűszernövények ízét és hatását újra felfedezve, szeretettel és szívesen használják azokat az ételek elkészítésénél, hiszen fűszerezni egészséges és pompás élvezet. A jól elkészített ételt szívesen enni: egészség és életöröm. (forrás: nemzetiegyletek.hu/sokszinuvidek.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése