Miben és mit főzzünk, mikor, mit fogyasszunk? Miért a családanya jelképe
a főzés? Ezekre a kérdésekre válaszol az ősi magyar konyha néhány
gondolata. A mérsékelt égöv népeinek hagyományos tápláléka a teljes
gabonafélék (erőt, energiát adnak), a zöldségfélék (gyógyítanak), a
hüvelyesek, a gyümölcsök (méregtelenítenek, frissítenek) és olajos
magvak. A hideg éghajlaton viszont természetes a hús és a zsiradék
fogyasztás. A gabonát (barna rizs, köles, kukorica, hajdina, búza, rozs,
árpa, zab) sütve, főzve fogyasztjuk. A hüvelyesek fehérjeforrások (bab,
lencse, feles borsó). A gyümölcsnek nyugodtan megehetjük minden részét,
kifejezetten használunk vele a szervezetünknek. De mit mond az ősi
magyar konyha? Mindig a közvetlen környezetünkben termő táplálékot
részesítsük előnyben, mert arra van szükségünk, annak energiái vannak
velünk összhangban. Minden évszakban azt együk, ami éppen terem,
legfeljebb természetes módszerekkel tartósított táplálékkal bővítsük
étlapunkat. Figyeljük magunkat, és rájövünk, hogy milyen ételre van
szükségünk. Amikor az egyik irányba felborítjuk az összhangot, máris
jelez a szervezetünk valamilyen másik oldali élelemre vágyással, amivel
ellensúlyozza az eltérést. Például húsos ételek után szomjasak vagyunk,
zsíros ételre jól csúszik a bor. A legtöbb energiát a cserép, öntött vas
edényben való főzés hagyja az ételben. Jó még a zománcozott, acél és
üveg edény is. A kukta és a mikrohullámú sütő használatát a lehető
legminimálisabbra csökkentsük. A legjobb a szabadtéri tűz a főzéshez,
sütéshez, amelyet kirándulásokkor és kerti partikon engedhetünk meg
magunknak, a gáz is a tűz energiáját adja át. A villanyáram nem
tűzenergiával telíti az ételt, hanem villamos energiával, ezért ha
lehet, ne használjuk.
A főzéshez jó kedvvel, örömmel álljunk hozzá,
mert akkor az ételen is érződik majd, hogy ezt jó szívvel készítették.
A
főzés a nő, a családanya jelképe. A nő felelős a családi tűzhely
melegéért, s ha nem vigyáz rá, a tűzhely kihűl, a család szétesik. A
család tagjai akkor tartózkodnak szívesen otthon, ha melegséget,
szeretetet, jó főtt ételt (régi mondás, hogy a férfi szívéhez a gyomrán
keresztül vezet az út), jó illatokat találnak a lakásban. Nem mindegy,
hogy a családanya örömet talál-e a főzésben, sütésben. Nem véletlen,
hogy a magyar nyelv azt mondja, milyen finom ez az étel, érződik, hogy
szívvel készült, igen, jó szívvel, szeretettel. Érdekes módon a magyar
szokások szerint a szabad tüzű főzésnél szinte mindig az apa főz, így ha
időnként is, de részt vesz a tűz táplálásában. Fontos, hogy a rég
elfeledett fűszernövények ízét és hatását újra felfedezve, szeretettel
és szívesen használják azokat az ételek elkészítésénél, hiszen
fűszerezni egészséges és pompás élvezet. A jól elkészített ételt
szívesen enni: egészség és életöröm. (forrás: nemzetiegyletek.hu/sokszinuvidek.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése