Oldalak

Adománybolt

2014. szeptember 22., hétfő

Csoki mousse (AU MOUSSE CHOCOLAT)



Hozzávalók: 4 tojás, 18 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 3 evőkanál feketekávé,
2 evőkanál rum vagy konyak nekem rum volt itthon.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a konyakot, majd a habüstöt gőz fölé helyezve, további 3-4 percig keverjük. Amikor fölmelegedett, az üstöt jeges vízzel félig teli edény fölé tesszük és újból 3-4 percig keverjük, amíg kihűl és majonéz állagú lesz. Másik edénybe tesszük a széttördelt étcsokoládét a kávéval együtt, és gőz fölött felolvasztjuk. Apránként hozzákeverjük a hideg vajat. Amikor krémes állagú, belekeverjük a tojáskrémbe. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát kiolajozott formába öntjük és legalább 4 órára hűtőszekrénybe, állítjuk. A formából kiborítjuk, kelyhekbe töltjük és édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk.  
Nincs kép mert túl finom lett és megettük!

2014. szeptember 14., vasárnap

Indiai ebéd

Őszibarack csatni pulyka falatkákkal
3 db őszibarack, 2 gerezd fokhagyma, 1 rúd fahéj,4 szegfűszeg, 2 tk őrölt gyömbér(frissel finomabb, de nem volt itthon), fél tk cayenne bors, 2 dl, almaecet, 12 dkg barna cukor vagy nádcukor, só, bors, 
40 dkg pulykacomb, 3 dl húsleves.
Az olajban megpirítjuk a darabokra vágott fokhagymát és gyömbért, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, cayenne borsot, majd a darabolt gyümölcsöt(lehet bármilyen más gyümölcsből s készíteni). Beletesszük a cukrot és az ecetet, ha felforrt kis lángon, kb. 40perc alatt készre főzzük. addig kell főzni amíg dzsemszerű nem lesz. Kiszedjük belőle a fahéjat és a szegfűszeget.
A pulykacombot kockákra vágjuk, kevés zsiradékon kérgesre pirítjuk. Felöntjük húslevessel, vagy fűszeres vízzel ha nincs húslevesünk, készre pároljuk amíg a hús megpuhul és folyadék nagy része elpárolog. A csatnival leöntve tálaljuk mellé adjuk köretként a fűszeres pulávot.

Puláv
40 dkg rizs,1 tk köménymag, 2 ek mandula, 2 rd fahéj, 1 ek barna cukor, 1 ek kardamom,1 tk görögszéna mag 2 ek gyömbér,1 babérlevél, 1 kk sáfrány(nekem kurkuma volt itthon), 1.5 pohár kókusztej, 1 pohár viz, só
A rizst megmossuk, amikor teljesen tiszta egy tálba tesszük leöntjük vízzel és fél órát állni hagyjuk.A köménymagot és a görögszénamagot a durvára tört mandulával megpirítjuk, de égessük meg.  Ezeket félretesszük egy tányérra. Egy pici olajat vagy kókuszzsírt teszünk a serpenyőbe és beletesszük a rizst, megfűszerezzük gyömbérrel, kevés kókusztejben feloldott kurkumával, barna cukorral, kardamommal, fahéjjal, sóval. 5 percig állandóan kevergetve főzzük, majd felöntjük a maradék kókusztejjel.Beledobunk1 babérlevelet, 15 percig főzzük időnként megkeverjük. Készre főzzük ha még igényel folyadékot akkor kókusztej és víz keverékével locsoljuk addig míg a rizs meg nem puhul. Ha kész rizs hozzáadjuk a pirított fűszereket.


2014. szeptember 6., szombat

Házi grill kolbász pulyka húsból

1 kg pulykamell, 1 kg pulykacomb, 40 dkg kacsaháj, 1-2 ek só, 1 tk bors, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma, 3 szem szegfűbors, 1 mk őrölt kömény, vékonybél a töltéshez
A húsokat és a hájat ledaráljuk. az egészet jó összedolgozzuk és egy pici darabot forró zsíron vagy olajon kisütünk, megkóstoljuk ha kell még ízesítjük. A bélbe töltjük, egy kolbásztöltővel. Szabadtűzőn vagy a sütő grill fokozatán megsütjük. Sajnos épp  esős idő volt így a sütőben készült, de nagyon jó lett.Elég nagy mennyiség, de ha friss húsból készítettük a maradékot lefagyaszthatjuk
Ez volt az első próbálkozásunk a kolbász készítéssel, az eredmény jó lett, de még sokat kel tanulnunk, a szorosan töltést, és a csavarást.
Egy olyan elektromos húsdarálóval készült ami nem csak darál, kolbászt tölt, hanem paradicsomot passzíroz.

2014. szeptember 3., szerda

Cserépedényben főzés és kürtöskalács sütés

A cserépedényemet Erdélyben kaptam a névnapomra.
Ez az első főzési kísérlet, nagyon gazdag laktató egytálétel készült benne, csak kicsit hosszú ideig tartott míg minden megfőtt benne.

Babos csülkös egytálétel
1 közepes méretű csülök, 2-3 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 csomag nagyszemű bab, 3-4 db sárgarépa, só, bors, pirospaprika, babérlevél, tárkony.
Mindent belepakoltam a cserépedénybe és felöntöttem annyi vízzel hogy ellepje. A tűz mellé állítottuk úgy hogy csak az egyik oldalát érte a tűz.


Kürtőskalács
50 dkg finomliszt, 3 ek. cukor, 1 tojás, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj
Kenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát. A vaj kivételével az összes hozzávalót az üstbe mértem, elindítottam a dagasztás programot. Kb. 10 perc után adtam hozzá az olvasztott vajat. Megvártam míg alaposan beledolgozza, majd kikapcsoltam a gépet és 30 percig hagytam pihenni a tésztát. Megolvasztottam 5 dkg vajat és egy ecsettel bekentem a sütőrudat.
A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtottam belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra daraboltam. Feltekertem őket a sütőrúdra, úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük. Ezután a munkalapon néhányszor végig gurítottam őket, így eltűntek a rések.
Egy tálcára apróbb szemű kristálycukrot szórtam. A maradék olvasztott vajjal lekentem a tésztákat és megforgattam a cukorban. 
Amikor szép barnára karamellizálódott mindenhol a cukor, akkor készen is van, újra meg lehet forgatni cukorba, de aki csak úgy szereti, nem muszáj.
Esetleg darált dióban, vagy kókuszreszelékben is meg lehet forgatni sütés után, kinek hogy ízlik.