Mákos-mogyorós virág kalács
Tészta:
2 tojássárgája, 3 dl tej, 8 dkg vaj, vagy margarin, 70 dkg fehér tönkölyliszt, 2 dkg élesztő, 4 ek cukor
Töltelék:
Mákos
15 dkg mák, 4 ek cukor, pici tönköly liszt, kevés meggylekvár, reszelt bio citromhéj, 0.5 dl forró tej
Mogyorós
15 dkg darált mogyoró, 4 ek cukor, kevés mogyorókrém, 0.5 dl forró tej
Robotgéppel vagy a kenyérsütőgéppel tésztát dagasztunk, hagyjuk megkelni. Kétfelé vesszük a tésztát az egyiket megkenjük a mákos töltelékkel, ez alá kenhetünk még egy kevés meggylekvárt. Feltekerjük és egy szilikon vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Elkészítjük ugyanígy a mogyorós töltelékkel, itt mogyorókrémet kenhetünk a mogyoró töltelék alá.
Összekapcsoljuk a két tészta felet egy körré és óvatosan bevágjuk mint ha felszeletelnénk, de nem vágjuk el teljesen. Kifordítjuk a szeleteket, úgy mintha virágok lennének. Felvert tojásos tejjel megkenjük. Előmelegített 160 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Házi kenyér
0.5 dl savó, ha nincs akkor víz, 4 dkg élesztő, kevés aszkorbinsav(elhagyható), 1 tk cukor, 2-3 tk só, pici köménymag, 1 ek olaj, 10 dkg, zabpehelyliszt, 10 dkg búza sikér, 20 dkg rozsliszt, 40 dkg teljes kiőrlésű liszt, Különféle magok: szezám, len napraforgó, tök, kömény ki mit szeret, ezeket a tésztájába is keverhetjük.
Robotgéppel vagy a kenyérsütőgéppel tésztát dagasztunk, ha kevés lenne a folyadék öntünk még hozzá, vagy ha túl sok akkor lisztet tegyünk még bele. A tésztának gombóccá kell összeállnia és nem szabad nagyon ragadnia. Majd hagyjuk megkelni.
Egy ovális üvegedénybe sütőpapírt tettem és abba helyeztem a kicsit átgyúrt kenyeret. 3 helyen bevágtam késsel és még megszórtam a magokkal. Hagytam még félórát kelni.
Mire megkelt a kenyerem addigra pont kész lett a kalács. Nagyobb hőfokra tettem a sütőt 200 fokra be tettem egy kis tálba vizet és behelyeztem a kenyeremet, először üvegtetővel lefedve. a sütés végén levettem az üvegtetőt és megpirítottam a tetejét. Mikor kivettem rácsra tettem hűlni és lespricceltem egy kevés vízzel. Vigyázzunk mert mindent összemagoztam amikor kivettem a tálból!
Tojástekercs Zsuzsika módra
10 tojás, 3 ek tönköly fehér liszt, 1 csokor snidling, 3 ek tejföl, só, bors.
10-10 szelet sonka és sajt, kevés olaj
A tojásokat felverjük és belekeverjük a fűszereket a tejfölt, és a lisztet.
Egy tepsit kibélelünk alufóliával beleöntjük az olajat és sütőben megforrósítjuk. Beleöntjük a felvert fűszeres tojásokat, és közepesen lángon megsütjük úgy hogy a közepe is megsüljön, de még remegős legyen egy kicsit. Ha megsült kivesszük és egy másik alufólia tekercsre helyezzük és rátesszük a vékonyra szeletelt sajtokat és sonkákat, úgy mint a cserepeket egy kicsit fedve egymást.
Feltekerjük, vigyázzunk forró! Az alufólia végeit kicsit megtekerjük mintha szaloncukrot csinálnák hogy ne csússzon szét a tekercsünk. Megvárjuk míg egy kicsit hűl és a hűtőszekrénybe rakjuk tálalásig. Ha jól lehűlt ujjnyi szeleteket vágunk belőle.
Görög saláta házi feta sajttal
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
Oldalak
▼
Adománybolt
▼
2015. április 30., csütörtök
2015. április 24., péntek
Gyors padlizsán krémleves
2 egész padlizsánt félbe vágunk és sütőben megsütjük. Ha megsült kikaparjuk a belsejét és húslevessel és újhagymával összeturmixoljuk. ha a leves nem volt elég sós akkor sózhatjuk is. Főző tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű akkor tehetünk még bele húslevest.
Pirított kenyérkockával vagy levesgyönggyel tálaljuk. Az egész elkészítése 5 perc, plusz a sütés ami kb 20 perc.
Nálunk nem a kedvenc a fiúk körében a padlizsán, de ez nagyon jól sikerült, mert mind elfogyott.
Pirított kenyérkockával vagy levesgyönggyel tálaljuk. Az egész elkészítése 5 perc, plusz a sütés ami kb 20 perc.
Nálunk nem a kedvenc a fiúk körében a padlizsán, de ez nagyon jól sikerült, mert mind elfogyott.
2015. április 6., hétfő
Sajtos roló variációk
1 csomag leveles tészta
1.Krémsajtos töltelék
20 dkg reszelt sajt
1 doboz krémsajt, vagy nálam 1 tálnyi kicsöpögtetett joghurt
só
2. Tojáskrémes töltelék
4 főtt tojás
só, bors
kapribogyó(ebből keveset szabad beletenni, mert erős fűszernövény és nem mindenki szereti)
újhagyma
reszelt sajt
A leveles tésztát kinyújtjuk és csíkokra vágjuk majd feltekerjük rudakra, vagy konyhai papírtörlőt bevonunk alufóliával és arra. Nekem fa rudaim vannak. Ha azt akarjuk hogy könnyebben lejöjjön olajozzuk be.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, ha kihűlt óvatosan lehúzzuk a rudakról, könnyen törik.
Közben elkészítjük a krémeket. Megtöltjük velük a rudakat és a végét reszelt sajtba mártjuk.
1.Krémsajtos töltelék
20 dkg reszelt sajt
1 doboz krémsajt, vagy nálam 1 tálnyi kicsöpögtetett joghurt
só
2. Tojáskrémes töltelék
4 főtt tojás
só, bors
kapribogyó(ebből keveset szabad beletenni, mert erős fűszernövény és nem mindenki szereti)
újhagyma
reszelt sajt
A leveles tésztát kinyújtjuk és csíkokra vágjuk majd feltekerjük rudakra, vagy konyhai papírtörlőt bevonunk alufóliával és arra. Nekem fa rudaim vannak. Ha azt akarjuk hogy könnyebben lejöjjön olajozzuk be.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, ha kihűlt óvatosan lehúzzuk a rudakról, könnyen törik.
Közben elkészítjük a krémeket. Megtöltjük velük a rudakat és a végét reszelt sajtba mártjuk.