Oldalak

Adománybolt

2016. február 9., kedd

Apósom 80. születésnapjára készült torta


Alap: mandula torta: 6 tojás, 15 dkg darált mandula, 6 ek cukor, pici sütőpor és szódabikarbóna
Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük majd beletesszük a mandulát a pici sütőport és szódabikarbónát. A felvert tojásfehérje habot beleforgatjuk.
A tortaformába simítjuk kicsit megrázogatjuk hogy mindenhová jusson a tészta. Előmelegített sütőben 170 fokon tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt kettévágjuk és megkenjük a túrókrémmel.
Töltelék: 0.5 kg krémes túró, 2 egész tojás, 1 egész citrom héja, 5 ek cukor
A hozzávalókat habosra keverjük és a torta közepébe egyenletesen elkenjük.
Kerítés: 11 csomag KitKat csoki, kevés olvasztott étcsoki
 A tortaformát kikapcsolva a legnagyobbra állítjuk és visszahelyezzük a tortára, körberakjuk a KitKat csokikkal. Az étcsokit megolvasztjuk és óvatosan a torta és kerítés közé csorgatjuk.

Amiben malacok úsznak: mousse
Hozzávalók: 4 tojás, 18 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 3 evőkanál feketekávé, 2 evőkanál rum vagy konyak nekem rum volt itthon.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a konyakot, majd a habüstöt gőz fölé helyezve, további 3-4 percig keverjük. Amikor fölmelegedett, az üstöt jeges vízzel félig teli edény fölé tesszük és újból 3-4 percig keverjük, amíg kihűl és majonéz állagú lesz. Másik edénybe tesszük a széttördelt étcsokoládét a kávéval együtt, és gőz fölött felolvasztjuk. Apránként hozzákeverjük a hideg vajat. Amikor krémes állagú, belekeverjük a tojáskrémbe. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. 1-2 órára lehűtjük.
Ezután óvatosan a torta tetjére öntjük és belehelyezzük az úszkáló marcipán malackákat.



2016. február 4., csütörtök

Az első gyökér kenyerem, sima és olívás

25-25 dkg finom és rétesliszt, fél cs friss élesztő, 2 kk só, 3-4 dl víz, 2 tk sikér
A hozzávalókat este kenyérsütőgépben megdagasztjuk.( ha kell hozzá még liszt akkor teszünk még bele, össze kell állnia gombóccá a tésztának) Éjszakára hideg sütőben megkelesztjük.  Reggelre szépen megkel. 4 rudat formáztam belőle kicsit megcsavartam. Kettőbe zöld olívabogyókat dugdostam. 30 percig még kelesztettem, majd lekentem sós vízzel. 200 fokon, addig sütöttem amíg szép színe lett.  Közben is megkentem egyszer. Kipróbáltam és nagyon tetszett a jégkockás párologtatás a sütőben. 5 percenként jégkockát dobtam a sütő aljába, sercegett, ropogott, zörgött, de jó lett a kenyerem.
Még melegen megettük, a legnagyobbik fiam azt mondta most igazán át tudtam volna verni, mert ez olyan, mint a bolti.