Kihívást éreztem, hogy induljak a Hegyvidék Bevásárlóközpont Húsvéti gasztroblogger kampányában. Elmentem körülnéztem, bevásároltam, és megelégedve indultam haza főzni, sütni. Alig vártam, hogy kipróbálhassam az ott vásárolt alapanyagokból az étel készítést.
Az első recept természetesen a karácsony és húsvét elengedhetetlen, hagyományos süteménye a bejgli.
Bejgli húsvétra
Az első recept természetesen a karácsony és húsvét elengedhetetlen, hagyományos süteménye a bejgli.
Bejgli húsvétra
1.35 kg liszt, 37 dkg margarin, 15 dkg kókuszzsír, 15 dkg porcukor, 2 csomag száraz élesztő, 4 db tojássárgája, 2 dl hideg tejszín, 4 dl hideg víz, +2 tojás a lekenéshez
Töltelék 9 db bejglihez:
Mákos töltelék: 3 db rúd hozzávalói 300 g darált mák, 15 dkg kristálycukor 0,5 l víz, mazsola, fahéj, szegfűszeg, 2 alma héjastul nagy lyukú reszelőn reszelve, 1 narancs és citrom héja,
Gyömbéres- kardamomos mákos 1 db rúd: 1 kávéskanál friss gyömbér és őrölt kardamom, az egyik mákos rúdba szánt töltelékbe
Mandulás töltelék 3 db rúd hozzávalói: 300 g darált mandula, 10 dkg kristálycukor, 0,4 l víz, fél üveg mogyorókrém, 2 alma héjastul nagy lyukú reszelőn reszelve, 100 g keserű csokoládé
Mascarponés - narancsos - kókuszos 3 db rúd hozzávalói: 2 narancs, 1 csomag kókuszreszelék, 1 citrom héja, 60 dkg mascarpone, 15 dkg cukor. A mascarponét összekeverjük a cukorral és beletesszük a narancs, és citromhéját, kókuszreszeléket, és narancs darabokat.
A vizet a cukorral és a fahéjjal szegfűszeggel jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókra. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, a tésztát összegyúrjuk, nem kell keleszteni, rögtön dolgozhatunk a tésztával.
A kinyújtott tésztát megkenjük mogyorókrémmel és erre tesszük a mandulás tölteléket és keserű csoki darabokat. A receptből 9 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 9 db 27 dkg tésztának kell kijönnie .A tölteléknek ugyanannyi dkg inak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-s tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Délután mikor elkészül, a bejgli akkor le kell kenni felvert tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével, ettől lesz márványos a teteje.
Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése