Oldalak

Adománybolt

2017. április 28., péntek

Mangó krémes torta fehér és étcsoki bevonattal


Piskóta torta lap:
8 tojás 8 kanál cukor, 8 kanál liszt, pici szódabikarbóna
Mangó krém és zselé:
1 db érett mangó( kettővel lehet még finomabb lett volna, na majd legközelebb)
fél doboz mascarpone
2 dl tejszín
4 ek cukor
1 cs zselatin +1 ek cukor
Fehércsoki krém:
100 g fehér csoki
1 tojás 
100 g margarin
Étcsoki krém:
10 g reszelt keserű csoki
50 g holland kakaópor
50 g cukor
100 g margarin

A szokásos módon piskótát sütünk egy kapcsos tortaformában. Azért hogy szép maradjon a tortánk amikor a formából kivesszük, tegyünk bele méretre vágott sütőpapírt. (kaptam tortaformába való sütőpapírt pont jó méret, könnyebb vele dolgozni.) Vágjunk egy kerek lapot és kőrbe a palástot ás így öntsük bele a tésztát és kb.150 fokon süssük tű próbáig. Még így is egy kicsit összeseik de mégis klassz magas torta alapunk lesz. Ketté vágjuk.
Mangó krém: 
A mangót meghámozzuk és  kb a 3/4 részét pürésítjük, a többit apró kockákra vágjuk.
A mascarponét a cukorral habosra keverjük és a mangópüré 3/4 részét beletesszük. Hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, és a mangó darabokat.
Mangó zselé:
A maradék mangópürét kis cukorral zselatinnal elkészítjük.
A torta mindkét felét mangózselével megkenjük. Az egyik lapra rákenjük a mangókrémet keveset hagyva az oldalára is. Összeborítjuk a tortát és az oldalát is megkenjük a mangókrémmel és megszórjuk reszelt csokoládéval.
Elkészítjük a csokikrémeket.
Fehér csokis:
2 tojás, 10 dkg fehér csoki,10 dkg ráma
A krémhez valókat a fehér csokival összefőztem és amint kicsit kihűlt akkor kevertem bele a vajat és habverővel krémesítettem, majd betettem a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor raktam csak a tortára.
Étcsokis:
2 tojás, 10 dkg cukor, 2 cs vaníliás cukor vagy rúd, kakaópor vagy reszelt csoki, 10 dkg ráma
A krémhez valókat forrásig melegítjük, és még melegen habverővel belekeverjük a margarint. Betettem a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor raktam csak a tortára.

2017. április 26., szerda

Rebarbarás pite

Egy kedves baráti házaspártól kaptam rebarbarát. Gondoltam kipróbálom, milyen sütemény lesz belőle.  Nagyon finom lett, legkisebb fiam megállapította ez olyan mintha almás lenne csak jobb. Persze ez is "chokito sütemény" lett, ronda de finom.

50 g vaj
100 g barna cukor
100 g cukor
3 nyél rebarbara megpucolva, 2 cm-es darabokra vágva
200 g liszt
100 g cukor
1 tk. sütőpor
1/2 tk. só
1/4 tk. szódabikarbóna
2 tojás
200 ml joghurt
2 ek olaj
fahéj
kardamom
1 nagy tk. gyömbér
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A vajat edénybe tesszük. rászórjuk a barna cukrot és alacsony lángon kb. 2 percig főzzük. A cukornak enyhén karamellizálódnia kell. Hozzáadjuk a rebarbarát,pár percig pároljuk.
Elkészítjük a tésztát. A cukrot a tojásokkal kikeverjük és hozzáadjuk a lisztet, és a többi hozzávalót, fűszerezzük.
A rebarbarát egy pite formába tesszük a karamellel.
A tésztát a rebarbarára kanalazzuk, mindenhol el kell fednie.
Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Az elkészült süteményt a formában hagyjuk pár percig hűlni.