Oldalak

Adománybolt

2019. január 9., szerda

Fehér csokis sajttorta


Alap:
150 g Zab álom keksz darálva
5 dkg vaj

Tészta:
6 tojás
6 ek cukor
500 g mascarpone
250 ml tejszín
4 ek zabliszt
vanília kivonat

Fehér csoki krém:
100 g fehér csoki
1 tojás
50 g margarin

Minden hozzávalónk szoba hőmérsékletű legyen. A kekszet aprítóban finomra őrlöm, majd elkeverem  a vajjal. Kézzel, egyenletesen eloszlatom a tortaforma alján. A tortaformát a hűtőbe teszem.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy nagy tepsiben vizet teszek a sütő aljába.
A tojásokat szétválasztom és a sárgáját kikeverem a cukorral. a tojásfehérjét habbá verem.  A habosra kevert cukros sárgájához adom a mascarponét, a tejszínt,  és a vanília kivonatot. Óvatosan összekeverem  tojás fehérje habbal. A masszát ráöntöm a lehűlt keksz alapra és a sütőbe teszem.
15 perc után a hőmérsékletet 120 fokra csökkentem, és így még kb. 1 órán keresztül sütöm. Ha meg akarjuk tudni, hogy elkészült-e a sajttortánk, nem szurkálni kell, hanem rázni. Akkor jó, ha a szélén már megszilárdult, de a közepén még enyhén remeg. Mikor elérte ezt az állapotot, kiveszem a sütőből, és hagyom kihűlni. A peremén egy késsel óvatosan fellazítom, majd leveszem a kapcsos formát róla.
Közben elkészítem a fehér csoki krémet. A krémhez valókat a fehér csokival összefőztem és amint kicsit kihűlt akkor kevertem bele a vajat és habverővel krémesítettem, majd betettem a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor raktam csak a tortára.