Oldalak

Adománybolt

2021. április 24., szombat

Görög csorba



1 egész csirkemell
2 csirkecomb alsó, felsővel
1 közepes hagyma
4 db közepes sárgarépa
2 fehér répa
2 szelet zellergumó
1 karalábé
1 citrom leve, zöldpetrezselyem, lestyán
2 tojás
200 ml tejföl
Só, bors, olaj


A húst egy fazékba odatesszük főni, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat, teszünk bele 1 répát, kicsi zellert, és karalábét. Ahogy felforrt a habját leszedjük, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön megfőzzük, kiszedjük a léből.
A zöldségeket kis kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük a hagymát és utána a zöldségeket, ezután felöntjük az átszűrt húslével és puhára főzzük. A húsokat leszedjük a csontról, darabokra vágjuk és visszatesszük a levesbe.
Összeforraljuk, ha szükség még ízesítjük sóval, borssal.
A levest levesszük a tűzről, a tojást simára elkeverjük, a tejföllel, merítünk a levesből és hozzákeverjük a tejfölhöz, és langyosan adjuk a leveshez, folyamatosan keverve, vagyis hő kiegyenlítést végzünk, így biztosan selymes marad, a tejföl mire besűrűsödik.
Visszatesszük a tűzre és kis lángon hagyjuk felforrni, megszórjuk lestyán és petrezselyem zölddel, Aki nem szereti a lestyánt elhagyhatja. Levesszük a tűzről, citromlével savanyítjuk ízlés szerint.

2021. április 9., péntek

Kovászos sör kenyér malátával


 

2-3 dl joghurt

200 g maláta

40 g kókuszvirágcukor

155 g Fehér kovász (80-100% víztartalommal)

250 g kenyérliszt

100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

100 g tk rozsliszt

15 g só

napraforgómag opcionális



A napokban búzasör készült nálunk, és a maláta hasznosítása révén lett ez a kenyér.

A malátát ledaráljuk, vagy inkább turmixoljuk, mert még nekem elég nedves volt és a többi hozzávalóval bedagasztjuk, míg szépen össze nem áll a tészta.

Kiolajozunk egy tálat és belehelyezzük a tésztát. Ismét letakarjuk a nejlonnal és 1,5-2 órát pihentetjük és közben háromszor meghajtjuk.

A 1,5-2 óra elteltével a pultot belisztezzük, a tésztát pedig a rá borítjuk és óvatosan, finom mozdulatokkal gömbölyítjük, majd letakarjuk nejlonnal és 15-20 percet pihentetjük.

Ezután megformázzuk, majd beletesszük a jól kilisztezett szakajtóba/lisztezett konyharuhás tálba.Lazán letakarjuk nejlonnal és újabb kb. 2 órára 21-22 fokos helyre tesszük. A hőmérséklet nagyban befolyásolja a tészta kelését, így inkább arra koncentráljunk, hogy a vekni kb a kétszeresére nőjön. Ez a hűtőben is sikerülhet, éjszakai hűtős kelesztéssel ugyanezt ezzel a kovász mennyiséggel kb. 7-8 óra alatt érjük el.

A megformázott kenyeret én most egy hosszúkás kenyér formában sütöttem.

Egy tálba vizet helyezünk a sütőbe.

Sütési idő: 45 - 55 perc (10 perc 230 fokon, 35 perc 210 fokon)

A sütőből kivéve rácson hűtjük.