2-3 dl joghurt
200 g maláta
40 g kókuszvirágcukor
155 g Fehér kovász (80-100% víztartalommal)
250 g kenyérliszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g tk rozsliszt
15 g só
napraforgómag opcionális
A napokban búzasör készült nálunk, és a maláta hasznosítása révén lett ez a kenyér.
A malátát ledaráljuk, vagy inkább turmixoljuk, mert még nekem elég nedves volt és a többi hozzávalóval bedagasztjuk, míg szépen össze nem áll a tészta.
Kiolajozunk egy tálat és belehelyezzük a tésztát. Ismét letakarjuk a nejlonnal és 1,5-2 órát pihentetjük és közben háromszor meghajtjuk.
A 1,5-2 óra elteltével a pultot belisztezzük, a tésztát pedig a rá borítjuk és óvatosan, finom mozdulatokkal gömbölyítjük, majd letakarjuk nejlonnal és 15-20 percet pihentetjük.
Ezután megformázzuk, majd beletesszük a jól kilisztezett szakajtóba/lisztezett konyharuhás tálba.Lazán letakarjuk nejlonnal és újabb kb. 2 órára 21-22 fokos helyre tesszük. A hőmérséklet nagyban befolyásolja a tészta kelését, így inkább arra koncentráljunk, hogy a vekni kb a kétszeresére nőjön. Ez a hűtőben is sikerülhet, éjszakai hűtős kelesztéssel ugyanezt ezzel a kovász mennyiséggel kb. 7-8 óra alatt érjük el.
A megformázott kenyeret én most egy hosszúkás kenyér formában sütöttem.
Egy tálba vizet helyezünk a sütőbe.
Sütési idő: 45 - 55 perc (10 perc 230 fokon, 35 perc 210 fokon)
A sütőből kivéve rácson hűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése