Oldalak

Adománybolt

2020. december 25., péntek

Bejgli és zserbó


 Kovász őrület van nálunk, ezért most a zserbó és a bejgli is ezzel készült. Teljes siker, főleg a zserbó, de a bejgli is hamar el fog fogyni.

Recept, és elkészítési mód:

Hozzávalók / 4 adag

Tészta

55 dkg finomliszt

20 dkg vaj

3 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő

1 csipet só

20 dkg kovász

2 db tojássárgája

1 dl tej

Mandulás töltelék kétféle


30 dkg dió (darált)

5 dkg Dia Wellnes negyedannyi Cukorhelyettesítő

4 kávéskanál fahéj (őrölt)

1 dl tej

1 citromból nyert citromhéj

1 citromból nyert citromlé
 1. töltelék + 4 ek nutellával kenjük meg a tésztát
2. töltelék+ 3 ek narancslekvár ás kandírozott narancs a mandulába

Mákos töltelék kétféle

30 dkg mák (darált)

10 Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő

4 kávéskanál fahéj

1 dl tej

2 csomag vaníliás cukor

1 narancsból nyert narancshéj

1 narancsból nyert narancslé

1. töltelék + fagyasztott meggy kimagozva
2. töltelék+ 3 ek áfonyalekvár és aszalt vörös áfonya

Megkenéshez

2 db tojássárgája

2 db tojásfehérje (ami a tésztánál kimaradt)

Külön-külön, kis tálkában, kissé felverjük villával a fehérjét és sárgáját.


Tészta

Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.

Egy másik edénybe belemérjük a kovászt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.

A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.

Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.

4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva, 2-3 órára hagyjuk pihenni őket (hőmérséklettől függ). Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

Mandulás, mákos töltelék

A diós és mákos tölteléket - a megfelelő hozzávalókkal - ugyanígy készítjük el, egymást követően.

Egy tálba kimérjük a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, a citromhéjat + levét/a narancshéjat + levét, lazán összekeverjük.

Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, majd ezzel leforrázzuk a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket.

Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.

Lehetőleg, a tészták vastagsága nyújtáskor egyenletes vastagságú legyen. 

A kinyújtott tésztára a mandulás/mákos töltelék felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta.

Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.

Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járunk el.

Az utolsó mozzanat, ettől lesz szép márványos, fényes a teteje: Kenjük le (az oldalát is) vékonyan tojássárgájával a bejgliket, hagyjuk, hogy megszáradjon. Egész éjszaka hűvös helyen száradt.

Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan (oldalukat is) tojásfehérjével, s hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.

Amikor a tojásfehérjével lekentük a bejgliket, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra állítva, alsó-felső sütésre, mire megszáradnak a bejglik, a sütő felmelegszik.

Ha megszáradtak a bejglik, ebben, az előmelegített sütőben 200 fokon, 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10 - 15 percig sütjük. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a bejglik - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja.

Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.

Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, s kínálhatjuk is. Későbbiekben lefedve tároljuk.


Zserbó
2 tojás
1 ek tejföl
10 dkg kovász
5 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő
50 dkg liszt
 25 dkg margarin
1 mk sütőpor

Töltelék:
1.5 üveg diétás baracklekvár
30 dkg mogyoró

Máz
10 dkg 70 % étcsokoládé
5 dkg margarin

A recept a következő: 2 egész tojást kikeverünk a tejföllel, a kovásszal és a Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítőt.
 Egy másik tálban a lisztben elmorzsoljuk a margarint, egy csipet sót, és egy mokkáskanál sütőport. Amikor már morzsalékos, hozzákeverjük a kovászos tojást. 
A tésztát 4 db, kb 25 dkg-os gombóccá gyúrjuk, tálcán, letakarva min. 1 órát pihentetjük a konyhában. 
Kimérünk 30 dkg mogyorót és 10 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítőt, kikeverjük. Kinyújtjuk az első lapot, sütőpapírral leterített sütőlemezre, vagy tepsire rakjuk, megkenjük baracklekvárral (sokkal) rászórjuk a harmad cukros diót, a kezünkkel elsimítjuk, rárakjuk a következő lapot, és ez kétszer megismételjük. A harmadik lapnál annyiban különbözik, hogy a dióra még legalább 2 evőkanál lekvárt csepegtetünk, és úgy rakjuk rá a 4. lapot. A kezünkkel kicsit rányomkodjuk, aztán nejlonba húzva pihentetjük a meleg konyhában. A legjobb egész éjszaka, de ha reggel kezdtük készíteni, akkor este 6-7 fele már süthető. Próbáltam, hogy a sütőport kihagyom (az eredeti receptben is élesztő + sütőpor van), úgy is jó, de ha van benne sütőpor, lazább lesz a tészta. 180 fokon kell sütni kb. 30 percig. Sütés előtt meg kell böködni.

. Tetejére 10 dkg bevonó csokit olvasztok 5 dkg margarinnal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése