2020. december 25., péntek

Bejgli és zserbó


 Kovász őrület van nálunk, ezért most a zserbó és a bejgli is ezzel készült. Teljes siker, főleg a zserbó, de a bejgli is hamar el fog fogyni.

Recept, és elkészítési mód:

Hozzávalók / 4 adag

Tészta

55 dkg finomliszt

20 dkg vaj

3 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő

1 csipet só

20 dkg kovász

2 db tojássárgája

1 dl tej

Mandulás töltelék kétféle


30 dkg dió (darált)

5 dkg Dia Wellnes negyedannyi Cukorhelyettesítő

4 kávéskanál fahéj (őrölt)

1 dl tej

1 citromból nyert citromhéj

1 citromból nyert citromlé
 1. töltelék + 4 ek nutellával kenjük meg a tésztát
2. töltelék+ 3 ek narancslekvár ás kandírozott narancs a mandulába

Mákos töltelék kétféle

30 dkg mák (darált)

10 Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő

4 kávéskanál fahéj

1 dl tej

2 csomag vaníliás cukor

1 narancsból nyert narancshéj

1 narancsból nyert narancslé

1. töltelék + fagyasztott meggy kimagozva
2. töltelék+ 3 ek áfonyalekvár és aszalt vörös áfonya

Megkenéshez

2 db tojássárgája

2 db tojásfehérje (ami a tésztánál kimaradt)

Külön-külön, kis tálkában, kissé felverjük villával a fehérjét és sárgáját.


Tészta

Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.

Egy másik edénybe belemérjük a kovászt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.

A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.

Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.

4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva, 2-3 órára hagyjuk pihenni őket (hőmérséklettől függ). Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

Mandulás, mákos töltelék

A diós és mákos tölteléket - a megfelelő hozzávalókkal - ugyanígy készítjük el, egymást követően.

Egy tálba kimérjük a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, a citromhéjat + levét/a narancshéjat + levét, lazán összekeverjük.

Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, majd ezzel leforrázzuk a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket.

Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.

Lehetőleg, a tészták vastagsága nyújtáskor egyenletes vastagságú legyen. 

A kinyújtott tésztára a mandulás/mákos töltelék felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta.

Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.

Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járunk el.

Az utolsó mozzanat, ettől lesz szép márványos, fényes a teteje: Kenjük le (az oldalát is) vékonyan tojássárgájával a bejgliket, hagyjuk, hogy megszáradjon. Egész éjszaka hűvös helyen száradt.

Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan (oldalukat is) tojásfehérjével, s hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.

Amikor a tojásfehérjével lekentük a bejgliket, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra állítva, alsó-felső sütésre, mire megszáradnak a bejglik, a sütő felmelegszik.

Ha megszáradtak a bejglik, ebben, az előmelegített sütőben 200 fokon, 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10 - 15 percig sütjük. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a bejglik - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja.

Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.

Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, s kínálhatjuk is. Későbbiekben lefedve tároljuk.


Zserbó
2 tojás
1 ek tejföl
10 dkg kovász
5 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő
50 dkg liszt
 25 dkg margarin
1 mk sütőpor

Töltelék:
1.5 üveg diétás baracklekvár
30 dkg mogyoró

Máz
10 dkg 70 % étcsokoládé
5 dkg margarin

A recept a következő: 2 egész tojást kikeverünk a tejföllel, a kovásszal és a Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítőt.
 Egy másik tálban a lisztben elmorzsoljuk a margarint, egy csipet sót, és egy mokkáskanál sütőport. Amikor már morzsalékos, hozzákeverjük a kovászos tojást. 
A tésztát 4 db, kb 25 dkg-os gombóccá gyúrjuk, tálcán, letakarva min. 1 órát pihentetjük a konyhában. 
Kimérünk 30 dkg mogyorót és 10 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítőt, kikeverjük. Kinyújtjuk az első lapot, sütőpapírral leterített sütőlemezre, vagy tepsire rakjuk, megkenjük baracklekvárral (sokkal) rászórjuk a harmad cukros diót, a kezünkkel elsimítjuk, rárakjuk a következő lapot, és ez kétszer megismételjük. A harmadik lapnál annyiban különbözik, hogy a dióra még legalább 2 evőkanál lekvárt csepegtetünk, és úgy rakjuk rá a 4. lapot. A kezünkkel kicsit rányomkodjuk, aztán nejlonba húzva pihentetjük a meleg konyhában. A legjobb egész éjszaka, de ha reggel kezdtük készíteni, akkor este 6-7 fele már süthető. Próbáltam, hogy a sütőport kihagyom (az eredeti receptben is élesztő + sütőpor van), úgy is jó, de ha van benne sütőpor, lazább lesz a tészta. 180 fokon kell sütni kb. 30 percig. Sütés előtt meg kell böködni.

. Tetejére 10 dkg bevonó csokit olvasztok 5 dkg margarinnal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti