Oldalak

Adománybolt

2013. szeptember 26., csütörtök

Meggyes és meggyes-mákos tiroli rétes

Hozzávalók: 20 dkg hideg vaj, 8 dkg liszt
Késes robotgéppel  összedolgozom, majd kb. 2 cm vastag téglalapra nyújtom, folpackba csomagolom  és a hűtőbe, ha nagyon ellágyult, akkor fagyasztóba teszem.




Kelt tészta: 1,5 dl hideg! víz, 1 dl hideg! tej, 1 tojás, 3 ek. cukor, csipet aszkorbinsav, 50 dkg liszt, 1 cs élesztő (por is jó)
Nagyon fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen és a dagasztás alatt se melegedjen a tészta.
Mikor kész, kicsit nagyobb téglalapra nyújtom, a vajas tésztát a közepére helyezem, és becsomagolom a tésztával. Rövidebb oldalával helyezem magam elé, majd a nyújtófával ütögetve elkezdem nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás. A tészta felső harmadát lehajtom a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtom a dupla réteg tésztára. Elfordítom 90 fokkal megint kinyújtom ujjnyi vastagra és jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van előttem, mindkét oldalról a közepéig visszahajtom, majd közepén még félbehajtom. Folpackba csomagolom és hűtőben pihentetem egy órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismétlem.
Ujjnyi vastagra nyújtom, és megkenem a töltelékkel. Egy-másfél óra kelesztés szükséges.
Töltelék:
Meggyes: kb. 0.5 kg meggy, 3 dl meggylé,  1 cs vaníliás pudingpor, 2-3 ek. cukor
A meggylében felfőzöm a vaníliás pudingport, ízesítem cukorral, majd beleforgatom a meggyszemeket. Kekszmorzsával meghintet tésztára halmozom.
Meggyes-mákos: 30 dkg meggy, 20 dkg darált mák, 3-4 ek cukor.

Az eredeti recept: Limaránál

Borsós tokány

A vöröshagymát olajon megdinsztelünk, majd a fokhagymát átnyomjuk a fokhagyma présen és a hagymához adjuk. A húst(disznó, pulyka) csíkokra vágjuk és a hagymákhoz adjuk. Megsózzuk, borsozzuk és majorannával fűsz erezzük. Felöntjük paradicsomlével vagy paradicsompürét felhígítunk vízzel.. Fedő alatt puhára pároljuk.  Ha már szinte puha a hús beletesszük a zöldborsót és készre főzzük. Ha kevés lenne a leve paradicsomlével pótoljuk.

2013. szeptember 20., péntek

Mi is ott voltunk!

Bemutatkozik a chocoMe „Raffinée” csokoládédrazsé

Táblás csokoládéi esetében a chocoMe a liofilizálásra (fagyasztva szárításra) esküszik a gyümölcsök
konzerválása terén, mivel ezek a gyümölcsök nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott anyagot, és megőrzik természetességüket. A liofilizált gyümölcsök sikerét tovább gondolva jött az ötlet, hogy a chocoMe egy olyan új terméket hozzon létre, ahol ezek a természetes gyümölcsízek még hangsúlyosabban tudnak érvényesülni. Így született meg a chocoMe Raffinée csokoládédrazsé ötlete, amely most került bemutatásra Magyarországon.
„A chocoMe táblákon a gyümölcsök inkább kísérői a csokoládéknak; ezért a drazsészerű chocoMe Raffinéeesetében az volt az elképzelés, hogy a gyümölcs és a csokoládé aránya még hangsúlyosabb legyen, vagyis épp csak annyi csokoládéval vonják be a meggy- és eperszemeket, hogy a természetes ízélmény megmaradjon – ugyanakkor megjelenjen a csokoládé kellemes kísérőíze is”: - mondta el Mészáros Gábor, a chocoMe tulajdonosa.

 Diabetikus chocoMe táblák, Oroszországi megjelenés

Az ősz másik nagy termékfejlesztése a chocoMe-nél a cukormentes táblás csokoládék megjelenése
Magyarországon. „Nem szerettük volna elvenni cukorbetegektől, valamint cukrot nem fogyasztóktól az
esélyt, hogy ők is élvezhessék termékeinket” - számolt be Mászáros Gábor a döntés hátteréről. A chocoMe cukormentes csokoládéjának alapanyagául szintén speciális belga csokoládé szolgál, mely harmónikusan telt ízvilágú, kiváló minőségű kakaóbabból (53,9% kakaó szárazanyag tartalommal) készült, 100% tisztaságú kakaóvajból, bourbon vaníliából és a cukrot helyettesítő maltitólból áll. A cukormentes csokoládék októbertől elérhetőek. Végül, de nem utolsósorban, még egy remek hír a chocoMe háza tájáról: a csokoládék mostantól elérhető már Oroszországban is. A magyar termékbevezetésekkel párhuzamosan zajlott a chocoMe oroszországi piacralépésének folyamata is. A chocoMe gyönyörű táblái szeptember elején mutatkoztak be a Hyatt Ararat szállodában moszkvai újságíróknak, bloggereknek, valamint a vállalat részt vett az óriási World Food Moscow élelmiszeripari kiállításon is, ahol óriási tetszést aratott. Kezdetben ötvenféle előre elkészített chocoMe kreációval találkozhatnak az orosz gurmék, később a választék bővülni fog.





Nemzetgazdasági elismerés: „A hónap kis- és középvállalkozása” díjat nyert a chocoMe.

Nemzetközi szakmai elismerés a chocoMe-nek: Két csillag a “Great Taste Award 2013”
gasztronómiai versenyen. A kézzel készült táblás magyar sikercsokoládé, a chocoMe két termékét is díjazták a világ legnagyobb és legszigorúbb ételkóstoló versenyén, az 1994-ben alapított, londoni székhelyű 2013. évi “Great Taste Awards”-on.
Az egy-egy csillaggal díjazott chocoMe termékek:
 /F119/ chocoMe 40% tejcsokoládé alapon tengerisó Tahiti vaníliaporral pekándió karamell ízű csokoládépasztilla
F102/  chocoMe 65% étcsokoládé alapon kandírozott fodormentalevél lime ízű csokoládépasztilla
kandírozott citromhéj

További info:

chocoMe Kft.
chocoMe
marketing@chocome.hu