Oldalak

Adománybolt

2013. november 3., vasárnap

Dobos torta



6 darab lapot sütünk úgy, hogy 1 tojást kettéválasztunk. A fehérjét félig felverjük habbá. Hozzáadunk 2 dkg (1 evőkanál) cukrot. Kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a tojássárgáját. Beleforgatunk 2 dkg (1 evőkanál) lisztet. 23 centis kört rajzolunk a sütőpapírra, megfordítjuk. Sütőlemezre tesszük. Rákenjük a masszát és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A maradék 5 tojásból ugyanezzel a módszerrel készítjük el a másik 5 lapot. Kihűtjük a lapokat, lehúzzuk róluk a sütőpapírt. Megkenünk egy lapot a párizsi krémmel, rátesszük a következő lapot, megint megkenjük. Mindezt addig ismételjük, amíg az 5. lapot is megkenjük. Ekkor a torta oldalát is bekenjük a krémmel, majd megszórjuk a tortadarával (használhatunk darált babapiskótát is). Betesszük a tortát a hűtőbe dermedni.
Ezalatt elkészítjük a dobos  tetőt, amihez a  legszebb lapot használjuk fel. A cukrot teflon edényben aranysárgára karamellizáljuk és a tésztalapra öntjük, majd egy fémkanál segítségével, gyorsan elkenjük rajta. Nagyon gyorsan kell dolgoznunk, mert a karamell gyorsan megdermed. Egy bevajazott hosszú pengéjű késsel először ketté vágjuk a lapot, majd negyedbe. Innentől a negyedeket vágjuk 4 egyenlő cikkelyre. Ha úgy éreznénk, hogy a karamell kezd megdermedni, nyugodtan tegyük a fel nem vágott negyedet 10-15 másodpercre mikróba. A karamell így megpuhul és újra vághatóvá válik. A tetőszeletkék végeit megdíszítjük a maradék krémmel és enyhén döntve a torta tetejére helyezzük támasztéknak használva a csoki pöttyöket. A torta közepére is nyomunk egy pöttyöt a párizsi krémből.

Párizsi krém

 2,5 dl tejszín, 25 dkg cukor, 12,5 dkg kakaó, 35 dkg vaj
A tejszínt a cukorral felforraljuk (110-120 fokosnak kell lennie , ezt körülbelül 5 perces forralással érjük el ) . Hozzákeverjük a kakaót . Majd amikor sima , bársonyos a krém és még meleg , hozzáadjuk a vaj harmadát . Hagyjuk kihűlni . A maradék vajat keverjük habosra . Adjuk hozzá a csokis keveréket , majd a robotgép legmagasabb fokozatán dolgozzuk össze amíg teljesen egyneművé nem válik .

Sajnos nem sikerült szépre a tortám de annál finomabb lett. Továbbra is a ronda de finom elv érvényesül nálam!
Érdemes megcsinálni, mert majdnem olyan mint a jófajta cukrászdai, és nem is olyan nehéz az elkészítése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése