6 darab lapot sütünk úgy, hogy
1 tojást kettéválasztunk. A fehérjét félig felverjük habbá. Hozzáadunk 2 dkg (1
evőkanál) cukrot. Kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a tojássárgáját.
Beleforgatunk 2 dkg (1 evőkanál) lisztet. 23 centis kört rajzolunk a
sütőpapírra, megfordítjuk. Sütőlemezre tesszük. Rákenjük a masszát és 180 fokos
sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A maradék 5 tojásból ugyanezzel a módszerrel
készítjük el a másik 5 lapot. Kihűtjük a lapokat, lehúzzuk róluk a sütőpapírt.
Megkenünk egy lapot a párizsi krémmel, rátesszük a következő lapot, megint
megkenjük. Mindezt addig ismételjük, amíg az 5. lapot is megkenjük. Ekkor a
torta oldalát is bekenjük a krémmel, majd megszórjuk a tortadarával
(használhatunk darált babapiskótát is). Betesszük a tortát a hűtőbe dermedni.
Ezalatt elkészítjük a
dobos tetőt, amihez a legszebb lapot használjuk fel. A cukrot
teflon edényben aranysárgára karamellizáljuk és a tésztalapra öntjük, majd egy
fémkanál segítségével, gyorsan elkenjük rajta. Nagyon gyorsan kell dolgoznunk,
mert a karamell gyorsan megdermed. Egy bevajazott hosszú pengéjű késsel először
ketté vágjuk a lapot, majd negyedbe. Innentől a negyedeket vágjuk 4 egyenlő
cikkelyre. Ha úgy éreznénk, hogy a karamell kezd megdermedni, nyugodtan tegyük
a fel nem vágott negyedet 10-15 másodpercre mikróba. A karamell így megpuhul és
újra vághatóvá válik. A tetőszeletkék végeit megdíszítjük a maradék krémmel és
enyhén döntve a torta tetejére helyezzük támasztéknak használva a csoki pöttyöket.
A torta közepére is nyomunk egy pöttyöt a párizsi krémből.
Párizsi
krém
2,5 dl tejszín, 25 dkg cukor, 12,5 dkg kakaó,
35 dkg vaj
A tejszínt a cukorral
felforraljuk (110-120 fokosnak kell lennie , ezt körülbelül 5 perces
forralással érjük el ) . Hozzákeverjük a kakaót . Majd amikor sima , bársonyos
a krém és még meleg , hozzáadjuk a vaj harmadát . Hagyjuk kihűlni . A maradék
vajat keverjük habosra . Adjuk hozzá a csokis keveréket , majd a robotgép
legmagasabb fokozatán dolgozzuk össze amíg teljesen egyneművé nem válik .
Sajnos nem sikerült szépre a tortám de annál finomabb lett. Továbbra is a ronda de finom elv érvényesül nálam!
Érdemes megcsinálni, mert majdnem olyan mint a jófajta cukrászdai, és nem is olyan nehéz az elkészítése.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése