Oldalak

Adománybolt

2016. március 23., szerda

Húsvéti gasztroblogger kampány receptjei: Baconos tőkehal mascarponés gorgonzolával, párolt zöldséggel

Kihívást éreztem, hogy induljak a Hegyvidék Bevásárlóközpont Húsvéti gasztroblogger kampányában. Elmentem körülnéztem, bevásároltam, és megelégedve indultam haza főzni, sütni. Alig vártam, hogy kipróbálhassam az ott vásárolt alapanyagokból az étel készítést.
A harmadik étel baconban sült tőkehalfilé, a különleges mascarponés gorgonzolával ízesítve, párolt zöldséggel tálalva.

Baconos tőkehal mascarponés gorgonzolával
Hozzávalók: 50 dkg tőkehalfilé, 1 csomag bacon szalonna, 10 dkg reszelt sajt, só, fehér bors, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 tojás, 10 dkg mascarponés gorgonzola. 1 citrom leve
Elkészítés : 4 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A halat apróra kockázzuk, citromlével meglocsoljuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk. Belekeverjük a gorgonzolát.
A koszorú formát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával (szilikon formánál erre nincs szükség) és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A halas masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Ha légkeveréssel sütjük akkor nem muszáj megfordítani szépen pirosra sül. Én ekkor kifordítottam a formából egy tepsire és addig pirítottam míg a szalonna nem kapott egy kis színt.

Párolt zöldség köret
1-2 burgonya, 1 cukkini, 1 fehérrépa, 1 sárgarépa, 1 halványító zeller, 1 brokkoli, 2 fej hagyma. 1 alma, 1 gerezd fokhagyma, olíva olaj, só, bors
A zöldségeket felvágjuk és kevés vízben, a keményebbeket megpároljuk.
Egy tepsibe tesszük az összes zöldséget és olíva olajjal meglocsoljuk, fűszerezzük, sóval frissen őrölt borssal. Sütőben készre sütjük.

A tőkehalat a Vörös Homárnál szereztem be. A zöldségeket, gyümölcsöket a jól felszerelt provence-i Primagora zöldségesnél és a kiegészítőket, különlegességeket pedig a Delizia Gourmetnál.


Húsvéti gasztroblogger kampány receptjei: Kacsamell whiskeyvel pácolva, narancs - alma salátával

Kihívást éreztem, hogy induljak a Hegyvidék Bevásárlóközpont Húsvéti gasztroblogger kampányában. Elmentem a Hegyvidék Bevásárlóközpontba körülnéztem, bevásároltam, és megelégedve indultam haza főzni, sütni. Alig vártam, hogy kipróbálhassam az ott vásárolt alapanyagokból az étel készítést. 
A második étel természetesen a kacsamellből készül, salátával.

Kacsamell whiskeyvel pácolva

Hozzávalók 1 szép kacsamell, 1 dl bourbon whiskey, 1 ek méz, tört borókabogyó, parajdi só, rozmaring, rózsabors, szegfűbors
A kacsamellet megmosom, szárazra törlöm, bőrét beirdalom. Kőmozsárban összetöröm a kétféle borsot, borókabogyót, a sóval, hozzáöntöm a whisky-t, mézet és a keverékkel bedörzsölöm a mellek mindkét oldalát. Ezután konyhai műanyagtasakba feszesen becsomagoltuk a fűszerekkel együtt (még jobb, ha vákuum fóliázzuk), majd 24 órára hűtőszekrénybe helyeztük.
Sütés előtt 1/2 órával kiveszem, hogy szoba hőmérsékletű legyen.
Egy nagy serpenyőt felforrósítok, bőrével lefelé beleteszem a
kacsamellet és magas lángon pirosra sütöm, 8-10 perc alatt. Ha nagyon sok zsír sült ki belőle, leveszek annyit, hogy 2-3 evőkanálnyi maradjon a serpenyőben. Megfordítom a húst, alacsonyra veszem a lángot, rálocsolok egy kevés mézet minden szeletre és 5-10 perc alatt - attól függően, hogy mennyire vastag a hús - készre sütöm. 
Kiveszem a serpenyőből és a húst pihentetem legalább 15 percig szeletelés előtt.
Saláta ágyon tálaljuk.

Narancs alma saláta

Hozzávalók:1 jégsaláta vagy friss zöldsaláta, 1 alma, 1 narancs, olíva olaj, balzsamecet 1 ek méz

A salátát apró darabokra tépkedjük, az almát és a narancsot kis kockákra vágjuk. Az olíva olajat a balzsamecettel krémesre keverjük, mézzel ízesítjük. az öntetet salátára csorgatjuk finoman összekeverjük. Érdemes fél órával hamarabb elkészíteni hogy az ízek összeérjenek.

A kacsamellet a MészárSteaknél szereztem be. A zöldségeket, gyümölcsöket a jól felszerelt provence-i Primagora zöldségesnél és a kiegészítőket, különlegességeket pedig a Delizia Gourmetnál.

Húsvéti gasztroblogger kampány receptjei: Bejgli

Kihívást éreztem, hogy induljak a Hegyvidék Bevásárlóközpont Húsvéti gasztroblogger kampányában. Elmentem körülnéztem, bevásároltam, és megelégedve indultam haza főzni, sütni. Alig vártam, hogy kipróbálhassam az ott vásárolt alapanyagokból az étel készítést.
Az első recept természetesen a karácsony és húsvét elengedhetetlen, hagyományos süteménye a bejgli.
Bejgli húsvétra
1.35 kg liszt, 37 dkg margarin, 15 dkg kókuszzsír, 15 dkg porcukor, 2 csomag száraz élesztő, 4 db tojássárgája, 2 dl hideg tejszín, 4 dl hideg víz, +2 tojás a lekenéshez
Töltelék 9 db bejglihez:
Mákos töltelék: 3 db rúd hozzávalói 300 g darált mák, 15 dkg kristálycukor 0,5 l víz, mazsola, fahéj, szegfűszeg, 2 alma héjastul nagy lyukú reszelőn reszelve, 1 narancs és citrom héja, 
Gyömbéres- kardamomos mákos 1 db rúd: 1 kávéskanál friss gyömbér és őrölt kardamom, az egyik mákos rúdba szánt töltelékbe
Mandulás töltelék 3 db rúd hozzávalói: 300 g darált mandula, 10 dkg kristálycukor, 0,4 l víz,  fél üveg mogyorókrém, 2 alma héjastul nagy lyukú reszelőn reszelve,  100 g keserű csokoládé
Mascarponés - narancsos - kókuszos 3 db rúd hozzávalói: 2 narancs, 1 csomag kókuszreszelék, 1 citrom héja, 60 dkg mascarpone, 15 dkg cukor. A mascarponét összekeverjük a cukorral és beletesszük a narancs, és citromhéját, kókuszreszeléket, és narancs darabokat.


A mákos és mandulás töltelék elkészítése:
A vizet a cukorral és a fahéjjal szegfűszeggel jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókra. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni. 
Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, a tésztát összegyúrjuk, nem kell keleszteni, rögtön dolgozhatunk a tésztával.
A kinyújtott tésztát megkenjük mogyorókrémmel és erre tesszük a mandulás tölteléket és keserű csoki darabokat. A receptből 9 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 9 db 27 dkg tésztának kell kijönnie .A tölteléknek ugyanannyi dkg inak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-s tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Délután mikor elkészül, a bejgli akkor le kell kenni  felvert tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével, ettől lesz márványos a teteje.
Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni. 
Ha töltelék és a tészta pont azonos mennyiségű akkor lesz egy kis tészta csík is, de a töltelék is elég sok lesz benne. Mindkét tábor elégedett lesz az is aki tésztásan, az is aki csupa töltelékkel szereti.
Elkészült belőle egy virágos változat mákkal és mogyoróval töltve!


A kiváló minőségű gyümölcsöket, narancsot, almát, a Primagoránál vásároltam.

2016. március 7., hétfő

Citrom, citrom...

Hozzájutottam nagyobb adag citromhoz és ki kellet találnom mit kezdjek vele, ezek sikerültek, egyik jobb mint a másik!
Ha citromok héját is használjuk( és nem tudunk róla hogy bio citrom lenne) akkor áztassuk fél órára szódabikarbónás vízbe.

Citromkrém
2 tojás
10 dkg cukor
3 citrom leve és héja
5 dkg vaj
1 teáskanál keményítő
A citromokat, ha nem bio-citrom, akkor először szódabikarbónás vízben áztassuk fél órát majd jól mossuk le.

A citromok héját lereszeljük, a citromok levét kifacsarjuk, leszűrjük.
A keményítőt, a cukrot és a reszelt citrom héját elkeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, citromlevét, majd a vízfürdő felett folyamatos keverés közben melegítjük. Addig melegítjük, míg kezd besűrűsödni, ekkor a kockákra vágott hideg vajat is hozzáadjuk, addig keverjük, míg el nem olvad a vaj és sűrű fényes krémet nem kapunk. (kb. 2 perc) Ekkor levesszük a vízfürdőről és üvegbe töltjük vagy akár előre kisütött sütire kanalazzuk. Vajkrémes, vagy túrós kenyérrel is nagyon finom.

Citromos kuglóf


3 citromból nyert citromlé
2 citromból nyert citromhéj
150 g vaj (olvasztott)
100 g cukor
180 g finomliszt
1 tk sütőpor
3 db tojás

A tojásokat a cukorral és a citromhéjjal robotgéppel addig keverjük, míg világos és sűrű nem lesz.
Hozzáadjuk a kihűlt olvasztott vajat, majd a citromlevet. Tovább keverjük
A lisztbe elkeverjük a sütőport, és a tojásos masszához adjuk. Alaposan összedolgozzuk.
Tetszőleges sütőformát kivajazunk, lisztezünk. Belesimítjuk a citromos tésztát és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük. Tűpróbáig sütjük. (Én egy kuglófformában készítettem, amiben kb. 8-10 centi magasan állt a tészta. Ennek a sütéséhez 40 perc kellett. Értelemszerűen, ha vékonyabbra sütjük, rövidül a sütési idő.)

Citromos süti
4 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
50 g olvasztott vaj
115 g liszt
2 dl bögre tej
2 citrom leve és héja
Először is válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjéből verjünk kemény habot. Ezután a tojássárgákat keverjük simára a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a vanília kivonatot és keverjük tovább habverővel. Folyamatos keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, majd a citromlevet és a végül a tejet. Keverjük simára és egy eléggé híg tésztát fogunk kapni. A legvégén keverjük hozzá a tojáshabot. Előfordulhat, hogy marad a tészta tetején egy kis tojáshab és nem sikerül teljesen belekeverni, ez azonban nem gond.
Végül öntsük a tésztát szilikonnal kibélelt tepsibe.

180 fokon kb. 30 percig süssük, amíg a teteje aranysárga nem lesz és a sütemény tapintásra kemény.

Citromos muffin
2 banán
4 tojás
1 citromhéja és kevés leve
gyümölcsdarabok (fagyasztott málna, eper, alma, ananász stb)
A banánt és a tojásokat összekeverjük, belereszeljük a citromhéját és ízesítjük kevés citromlével, de legyen túl savanyú, mert nincs benne cukor.
Muffin formába töltjük és bele dobáljuk a gyümölcsöket, most én málnát raktam bele.
Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.

Citrom felfújt vagy szuflé
7 dkg cukor
3 dl tej
6 dkg vaj, kókuszzsír nekem most csak ez volt itthon,
2  tojás
2 citrom
1 púpozott evőkanál  liszt
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a cukorral kikeverjük, a fehérjét felverjük. A sárgájához adjuk a lisztet, tejet, citrom héját, levét, és az olvasztott kókuszsírt. Óvatosan belekeverjük a felvert habot. kis tálkákba kanalazzuk a híg tésztánkat. Egy tepsibe tesszük a tálakat és az edénykék 2/3-ig megtöltjük vízzel a tepsit. Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje akkor kicsit mérsékeljük a sütő hőfokát.
Akkor jó ha fölül megsült, de alul krémes maradt.