Alap:
2 csomag oreo keksz kakaós része, darálva
1-2 ek vaj
Sajttorta:
500 g krémsajt(mascarpone)
5 ek cukor
3 evőkanál zabliszt
5 tojás
200 ml tejszín
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
Tejkaramell:
2 dl tejszín,
1 dl tej,
20 dkg cukor,
1 vanília rúd
100 g pörkölt mogyóró
1-2 kk himalája só
Csokikrém:
2 dl tejszín
150 g étcsokoládé
Minden hozzávalónk szobahömérsékletű legyen. A kekszet aprítóban finomra őrlöm, majd elkeverem a vajjal. Kézzel, egyenletesen eloszlatom a tortaforma alján. A tortaformát a hűtőbe teszem.
Minden hozzávalónk szobahömérsékletű legyen. A kekszet aprítóban finomra őrlöm, majd elkeverem a vajjal. Kézzel, egyenletesen eloszlatom a tortaforma alján. A tortaformát a hűtőbe teszem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy nagy tepsiben vizet teszek a sütő aljába.
A krémsajtot egy nagy tálba kanalazom, és kézi mixerrel alacsony fokozaton addig keverem, míg lágy massza lesz belőle. Ezután hozzáadom a cukrot és a lisztet, pár percig folyamatosan keverem, végig alacsony fokozaton. A tojásokat egyesével adom a masszához, és csak addig keverem, amíg teljesen el nem vegyülnek. Belereszelem a citromhéjat, és beleöntöm a tejszínt. További 1-2 percig keverem.
A masszát ráöntöm a lehűlt kekszalapra és a sütőbe teszem. 15 perc után a hőmérsékletet 120 fokra csökkentem, és így még kb. 1 órán keresztül sütöm. Ha meg akarjuk tudni, hogy elkészült-e a sajttortánk, nem szurkálni kell, hanem rázni. Akkor jó, ha a szélén már megszilárdult, de a közepén még enyhén remeg. Mikor elérte ezt az állapotot, kiveszem a sütőből, és hagyom kihűlni. A peremén egy késsel óvatosan fellazítom, majd leveszem a kapcsos formát róla.
A krémsajtot egy nagy tálba kanalazom, és kézi mixerrel alacsony fokozaton addig keverem, míg lágy massza lesz belőle. Ezután hozzáadom a cukrot és a lisztet, pár percig folyamatosan keverem, végig alacsony fokozaton. A tojásokat egyesével adom a masszához, és csak addig keverem, amíg teljesen el nem vegyülnek. Belereszelem a citromhéjat, és beleöntöm a tejszínt. További 1-2 percig keverem.
A masszát ráöntöm a lehűlt kekszalapra és a sütőbe teszem. 15 perc után a hőmérsékletet 120 fokra csökkentem, és így még kb. 1 órán keresztül sütöm. Ha meg akarjuk tudni, hogy elkészült-e a sajttortánk, nem szurkálni kell, hanem rázni. Akkor jó, ha a szélén már megszilárdult, de a közepén még enyhén remeg. Mikor elérte ezt az állapotot, kiveszem a sütőből, és hagyom kihűlni. A peremén egy késsel óvatosan fellazítom, majd leveszem a kapcsos formát róla.
Tejkaramella
A tejszínt és tejet a cukorral és vaníliával feltesszük a tűzre. Időnként megkeverjük, ne féljünk tőle úgy csinál mintha ki akarna futni, de nem teszi szerencsére!
Addig főzzük (kb. 50 perc) míg teljesen besűrűsödik és ha tányérra cseppentjük akkor rögtön megszilárdul. Addigra szép aranybarna is lesz.
Ezt kenjünk még folyósan a kihűlt sajttorta tetejére, nem egyszerű feladat, mert tapad ragad.
A mogyorót megdaráljuk kicsit darabosra hagyjuk és megsózzuk himalája sóval. Rászórjuk a karamellre.
Csoki krém
Az étcsokoládét a tejszínben felolvasztom és a torta tetejére kenem.