Oldalak

Adománybolt

2022. szeptember 4., vasárnap

Fermentált mungóbabcsíra

 

2 üvegnyi Mungóbab csíra
1 teáskanál só
Víz amennyyi ellepi, kb 1.5 liter
2 db újhagyma
Egy darab gyömbér, meghámozva és 2 részre vágva


A fermentáláshoz szükséges eszközöket tisztítsd meg és hagyd teljesen megszáradni. A befőttes üveget ki is főzheted, vagy mikróban is sterilizálhatod (mindig nedvesen tedd az üveget a készülékbe!). Nem kell azonban túlzásokba esni a fertőtlenítéssel: ha az alapvető konyhahigiéniai szabályokat betartod, minden rendben lesz.

Forrald fel a vizet, majd amikor szobahőmérsékletűre hűlt, minden literéhez adj 1 csapott evőkanál (kb. 20 g) sót. A legtöbb zöldséghez elég ez, vagyis a 2 tömegszázalékos töménységű sóoldat, ám az édesebb, magasabb keményítőtartalmú zöldségek, illetve bizonyos receptek esetében ennél töményebb, akár 5%-os oldatot is használhatunk.

Mosd meg, ha kell hámozd meg, majd vágd vagy gyaluld vékonyabb szeletekre, karikákra vagy hasábokra a fermentálni kívánt alapanyagokat. Nem érdemes nagyon apróra darabolni vagy reszelni egyik zöldséget sem, mivel így a tejsavbaktériumok sokkal nagyobb felületen férnek hozzá a táplálékukhoz, és a savanyúságunk könnyen túlérhet, idő előtt megpuhulhat.

A feldarabolt zöldségeket tedd lazán a befőttes üvegbe!
Csak annyi zöldséget tegyél egy üvegbe, hogy a tartalom leszorítóval együtt se érjen feljebb az üveg nyakánál/vállánál.

A fűszerezésre is ez a megfelelő pillanat: szórj mindent az üveg aljára, esetleg felváltva rétegezd a fűszereket a zöldségekkel, de akár azelőtt is összekeverheted a hozzávalókat, hogy az üvegbe tömködnéd a matériát.

Öntsd rá a sós felöntőlevet a zöldségre úgy, hogy az üveged teteje alatt 1-1,5 cm-nél több üres hely ne maradjon!
Nagyon fontos, hogy ne maradjon nagy légrés a zöldségek/lé és a tető között! A levegővel érintkező részeken ugyanis előszeretettel telepedik meg mindenféle nemkívánatos kolónia, többek között penész - és akkor az egész eddigi fáradozásunk hiábavaló volt.

Zárd le az üveget és tedd egy tálcán/tálban közvetlen napfénytől védett, 20-22 °C-os helyre!

2022. március 7., hétfő

Köles felfújt



Aki tejérzékeny pótolhatja bármilyen növényi tejjel, cukor helyett bármilyen cukorhelyettesítővel aki maximalista beszerez egy diétás lekvárt és kész a reform rizskoch élmény!
15 dkg hántolt köles
0,5 l növényi tej vagy tej
4 tojás
30 g édesítőszer
2 teáskanál vaníliás eritrit vagy valamilyen vanília aroma
Fél citrom reszelt héja
Felforraljuk egy lábosban a választott növényi tejet a kölest átmossuk és tejberizs sűrűségűre főzzük.
Hagyjuk meghűlni hozzáadjuk a cukrohelyettesítőt és a citromhéjat.
A tojásokat szétválasztjuk a fehérjét kemény habbá verjük a sárgáját is felverjük és gyors mozdulatokkal a köleshez adjuk.
A tojáshabot óvatosan a "tejbeköleshez" adjuk majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk
Előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. Tetejére csoki darabokat rakhatunk.

2022. február 14., hétfő

Pisztácia krémes torta

Tészta

Mogyorós:
4 tojás

2 ek Dia Wellness feleannyi cukor

120 g darált földimogyoró

pici szódabikarbóna

Mandulás:

4 tojás

2 ek Dia Wellness feleannyi cukor

120 g darált mandula

pici szódabikarbóna

Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A tortát 2 részletben sütjük, az egyiket mogyoróval a másikat mandulával.

A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük majd beletesszük a darált földimogyorót, mandulát. pici  szódabikarbónát. A felvert tojásfehérje habot beleforgatjuk.

2 lapot sütünk. A tortaformába simítjuk kicsit megrázogatjuk hogy mindenhová jusson a tészta. Előmelegített sütőben 170 fokon tűpróbáig sütjük.

Töltelék

150 g pisztácia

4 ek Dia Wellness feleannyi cukor

600 g mascarpone

2 dl tejszín

100 g fehér csoki

1 citrom héj

A pisztáciát  sütőben kicsit megpirítjuk. A mascarponét habosra keverjük a tejszínnel, cukorral és beletesszük a darált pisztáciát, bele reszeljük a citrom héját.. Kevés pisztáciát hagyunk diszitésnek. A fehér csokit gőz fölött felolvasztjuk. A fehér csoki 2/3 -t is a krémhez keverjük.

A lapokat megkenjük, pisztáciás mascarpone krémmel, csurgatunk rá egy kevés fehér csokit, és megszórjuk pisztáciával.
Rátesszük a másik lapot és az egész tortát megkenjük krémmel. 
Díszítésként fehér csokit és pisztáciát teszünk rá.





2022. január 11., kedd

Tonhalkrém

1 doboz olajos hal
1 db kicsi tejföl
1 fej lilahagyma
6 db csemege uborka
pár csepp citrom
1 kk. mustár
kicsi só
Recept
A hagymát megtisztítjuk, az uborkát lecsepegtetjük.
A halról leöntjük a levét, arra nincsen szükségünk.

A késes aprítóba bele kell tenni a hagymát, uborkát, kicsit aprítani rajta, majd a többi hozzávalót és addig aprítani, míg a kívánt állagot el nem éri. 
Alaposan összekeverjük a halkrémet és egy éjszakára (de minimum 5-6 órára) hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Lilahagyma helyett zöldhagymát is tehetünk bele.





2022. január 7., péntek

Fitt pizza variációk


Karfiol alapú pizza


1 karfiol

2 db tojás

2 gerezd fokhagyma

2 ek pesztó (opcionális)

20 g trappista vagy 15 g parmezán sajt vagy 20 g növényi sajt

só, bors

50 g csirkemellsonka vagy pulykamellsonka

Szósz:

250 g paradicsompüré,

só,

bors,

kakukfű,

oregáno,

bazsalikom,

pici barna cukor

• 2 gerezd fokhagyma

Recept:
A tisztított és teljesen megszárított zöldségeket - karfiolt rózsáira szedve, fokhagyma, darabolt
hagyma - aprítógépben addig daráljuk, míg morzsás állaga nem lesz. Közepes keverőtálban
összedolgozzuk a zöldségmorzsát a tojásokkal, közben sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Kanállal ráadagoljuk a
masszát . Ellapítjuk a kanál domború felével, kb. 1 cm magasságúra.
Kb. 8-10 perc után barnulni kezd, ekkor megforgatjuk, és további 5 percig
sütjük. Ezután kivesszük a tepsit a sütőből, rátesszük a kívánt feltéteket.
Visszatesszük őket a forró sütőbe, és pár perc alatt rágrillezzük (rápirítjuk) a feltéteket


Útifű maghéj pizza


2 tojás



tej vagy növényi tej

3 ek útifű maghéj

Szósz és feltét mint az előző receptben.

Recept:
Mindent üsszekeverünk és 10-15 percig állni hagyjuk. Sütőpapírra kb 1 cm vékonyra kenjük.
180 fokos előmelegített sütőben addig kell sütni míg meg nem szilárdul. Utána jöhet rá a feltét és azzal addig kell sütni amíg sajt megolvad.

Lenmagos pizza

1 csésze őrölt lenmag
2 tojás

Szósz és feltét mint az előző receptben.

Recept
Őröld a lenmagot (vagy vásárolj őröltet), majd keverd össze a tojással.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezd át a tésztát és formázz belőle kör alakot. Ekkora mennyiségű hozzávalóból kb. 25 cm átmérőjű pizzát kell kapj, szóval a tészta nem lesz túl vékony.
Süsd a tésztát 175 Celsius-fokon (345 °F).
Körülbelül 8 perc után vedd ki a sütőből, tedd rá a kívánt feltétet.
Süsd tovább még 15 percig.



2022. január 4., kedd

Brokkolis pesto tésztával

Hozzávalók
6 ek olívaolaj
1 nagy fej fehér hagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg brokkoli
1 dl víz (tésztafőzővíz)
50 g fenyőmag (pirított)
2 ek élesztőpehely
1 csokor petrezselyem
1 csokor bazsalikom
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
40 dkg spagetti tészta (durum spagetti)
1 fél citromból nyert citromlé


Elkészítés

A durum spagettitésztát sós vízben al dentére főzzük. A főzővízből félreteszünk egy decit, majd leszűrjük a tésztát.
Az olívaolaj harmadán üvegesre pároljuk az aprított hagymát és fokhagymát.Hozzáadjuk a brokkolit, és 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Picit oda is piríthatjuk, az ízeknek jót fog tenni.A párolt zöldségek harmadát késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tésztafőzővizet, a pirított fenyőmagot, a sörélesztőpelyhet, az aprított petrezselymet és bazsalikomot. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk (csak ezt sózzuk, mást eddig nem), hozzáöntjük az olívaolaj maradékát, és az egészet krémesre turmixoljuk.A zöldségszószt visszaöntjük a párolt zöldségekre, és hozzáadjuk a megfőtt tésztát is. Alaposan összekeverjük, pár percet összemelegítjük, majd tálaljuk.Tálaláskor megszórjuk tetszés szerint plusz fenyőmaggal, sörélesztőpehellyel, petrezselyemmel, bazsalikommal és borssal. Egy-egy facsarásnyi citromlé is mehet rá, nagyon jól kihozza az ízeket.