Oldalak

Adománybolt

2023. szeptember 16., szombat

Füge



Füge csatni


1 kg füge

1 alma,

20 dkg mazsola,

2 lila hagyma

alamaecet

oliva olaj

20 dkg barna cukor,

1 citrom leve és héja

Fűszerek: só, bors, gyömbérpor, szegfűbors, fahéj, szegfűszeg

A mazsolát 10 percre forró vizbe áztatjuk. A fügét és almát megmossuk a füge szárát levágjuk és almát kicsumázzuk.

A lila hagymát felvágjuk és olajon megpirítjuk, majd hozzá tesszük a fügét az almát és a füszereket.

Addig főzzük míg egy kicsit besürüsődik, és minden megpuhul. Belefőzzük a cukrot és az almaecetet, majd forrón üvegekbe töltjük.



Füge dzsem

1 kg füge
20 dkg cukor
1 alma
1 kk citromsav

A fügét megmossuk, a szárát levágjuk, kisebb darabokra aprítjik. A cukorral és a meghámozott, lereszelt almával sűrűre főzzük. Amikor elkészült, töltsük előzőleg csírátlanított befőttes üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Szultán kedvence


 A pörkölthöz:

500 gramm darált hús(nekem most marha volt itthon)

2 evőkanál olívaolaj

1 hagyma

1 zöldpaprika

1 piros paprika

1 paradicsom, felkockázva

1 teáskanál paradicsompüré

Só, bors, kömény és kakukkfű ízlés szerint

A padlizsános sajtszószhoz:

2 padlizsán (padlizsán)

1 evőkanál vaj

1 evőkanál liszt

1 csésze tej

1 csésze reszelt  sajt

1/2 teáskanál só

Utasítás:

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra . Helyezzük a padlizsánokat egy tepsire, és süssük 30-40 percig, amíg megpuhulnak. Vegyük ki a padlizsánokat a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Hámozzuk le a héját, és villával vagy burgonyanyomóval törjük simára. 

Egy külön serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olívaolajat. Hozzáadjuk a húst és pirulásig sütjük.

Tegye a serpenyőbe az apróra vágott hagymát, a szeletelt zöld- és pirospaprikát, a kockára vágott paradicsomot és a paradicsompürét. Keverjük jól össze. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel. Főzzük a keveréket körülbelül 10-15 percig (a marhahús miatt ez hosszabb időt vett igénybe kb 1 órát), amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek jól össze nem keverednek.

Közben elkészítjük a sajtszószt. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett egy percig főzzük. Fokozatosan keverjük hozzá a tejet, ügyelve arra, hogy ne legyenek csomók. Addig főzzük a szószt, amíg besűrűsödik és felforr.

Adjuk hozzá a pépesített padlizsánt a sajtszószhoz, és keverjük jól össze. Adjuk hozzá a reszelt sajtot és a sót, és keverjük tovább, amíg a sajt elolvad, és a szósz sima és krémes lesz.

Tegyünk egy adag ragut a tányérra és öntsük le a sajtszósszal. 

Köretnek ehetünk hozzá bulgurt, de anélkül is finom és laktató.

2023. szeptember 2., szombat

ÁJULT IMÁM ÉS MUSZAKA HÁZASSÁGA

 4 db közepes padlizsán

0,5 kg krumpli,

500 g pulyka tokányhús

só, bors, fahéj

1 kk pirospaprika

1 db babérlevél

1 üveg paradicsompüré, vagy hámozott paradicsom

1 nagy fej hagyma

4-5 gerezd fokhagyma

1 db kápia, vagy kaliforniai paprika

1 dl fehér bor

olívaolaj

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és egy tepsibe karikázzuk. A padlizsánokat hámozatlanul, hosszában kettévágjuk, mélyen felkockázzuk, 1/2 órára erősen besózzuk, műanyag szűrőtálba állítjuk, hogy kesernyés levük elfolyhasson.  A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk.

Kevés olivaolajon a hagymát, paprikát megdinszteljük, rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Felöntjük a borral és fűszerezzük. kb 5 percig forraljuk majd felöntjük a paradicsommal.

Ha hús puha akkor krumplira tesszük és rárakjuk a felvágott padlizsánt. Sütőben 180 fokon, kb fél óra alatt készre sütjük.