Oldalak

Adománybolt

2023. szeptember 16., szombat

Szultán kedvence


 A pörkölthöz:

500 gramm darált hús(nekem most marha volt itthon)

2 evőkanál olívaolaj

1 hagyma

1 zöldpaprika

1 piros paprika

1 paradicsom, felkockázva

1 teáskanál paradicsompüré

Só, bors, kömény és kakukkfű ízlés szerint

A padlizsános sajtszószhoz:

2 padlizsán (padlizsán)

1 evőkanál vaj

1 evőkanál liszt

1 csésze tej

1 csésze reszelt  sajt

1/2 teáskanál só

Utasítás:

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra . Helyezzük a padlizsánokat egy tepsire, és süssük 30-40 percig, amíg megpuhulnak. Vegyük ki a padlizsánokat a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Hámozzuk le a héját, és villával vagy burgonyanyomóval törjük simára. 

Egy külön serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olívaolajat. Hozzáadjuk a húst és pirulásig sütjük.

Tegye a serpenyőbe az apróra vágott hagymát, a szeletelt zöld- és pirospaprikát, a kockára vágott paradicsomot és a paradicsompürét. Keverjük jól össze. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel. Főzzük a keveréket körülbelül 10-15 percig (a marhahús miatt ez hosszabb időt vett igénybe kb 1 órát), amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek jól össze nem keverednek.

Közben elkészítjük a sajtszószt. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett egy percig főzzük. Fokozatosan keverjük hozzá a tejet, ügyelve arra, hogy ne legyenek csomók. Addig főzzük a szószt, amíg besűrűsödik és felforr.

Adjuk hozzá a pépesített padlizsánt a sajtszószhoz, és keverjük jól össze. Adjuk hozzá a reszelt sajtot és a sót, és keverjük tovább, amíg a sajt elolvad, és a szósz sima és krémes lesz.

Tegyünk egy adag ragut a tányérra és öntsük le a sajtszósszal. 

Köretnek ehetünk hozzá bulgurt, de anélkül is finom és laktató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése