A pörkölthöz:
500 gramm darált hús(nekem most marha volt itthon)
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
1 zöldpaprika
1 piros paprika
1 paradicsom, felkockázva
1 teáskanál paradicsompüré
Só, bors, kömény és kakukkfű ízlés szerint
A padlizsános sajtszószhoz:
2 padlizsán (padlizsán)
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
1 csésze tej
1 csésze reszelt sajt
1/2 teáskanál só
Utasítás:
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra . Helyezzük a padlizsánokat egy tepsire, és süssük 30-40 percig, amíg megpuhulnak. Vegyük ki a padlizsánokat a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Hámozzuk le a héját, és villával vagy burgonyanyomóval törjük simára.
Egy külön serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olívaolajat. Hozzáadjuk a húst és pirulásig sütjük.
Tegye a serpenyőbe az apróra vágott hagymát, a szeletelt zöld- és pirospaprikát, a kockára vágott paradicsomot és a paradicsompürét. Keverjük jól össze. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel. Főzzük a keveréket körülbelül 10-15 percig (a marhahús miatt ez hosszabb időt vett igénybe kb 1 órát), amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek jól össze nem keverednek.
Közben elkészítjük a sajtszószt. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett egy percig főzzük. Fokozatosan keverjük hozzá a tejet, ügyelve arra, hogy ne legyenek csomók. Addig főzzük a szószt, amíg besűrűsödik és felforr.
Adjuk hozzá a pépesített padlizsánt a sajtszószhoz, és keverjük jól össze. Adjuk hozzá a reszelt sajtot és a sót, és keverjük tovább, amíg a sajt elolvad, és a szósz sima és krémes lesz.
Tegyünk egy adag ragut a tányérra és öntsük le a sajtszósszal.
Köretnek ehetünk hozzá bulgurt, de anélkül is finom és laktató.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése