Oldalak

Adománybolt

2012. december 28., péntek

Bejgli


Hozzávalók 9 rúdhoz:
1.35 kg liszt, 37 dkg margarin, 15 dkg kókuszzsír, 15 dkg porcukor, 2 csomag száraz élesztő, 4 db tojássárgája, 2 dl hideg tejszín, 4 dl hideg víz, +2 tojás a lekenéshez
Töltelék 9 db bejglihez : 
1 kg  darált mák, dió, mogyoró, mandula fele-fele  arányban vagy ki melyiket szereti jobban, 40 dkg kristálycukor, 1 l viz, (mazsola mehet bele, de nálunk nem mindenki szereti)  fahéj, szegfűszeg, sok reszelt citromhéj, fél üveg mogyorókrém, 20 dkg magozott meggy, 1 alma héjastul nagy lyukú reszelőn reszelve.
Mákos töltelék: 2 db  rúd 1 db reszelt almával, 2 db meggyel.
Mandulás töltelék:  2 db mogyorókrémmel megkenve arra a mandulás töltelék.
A vizet a cukorral és a fahéjjal szegfűszeggel jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókra. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni. Másnap a mákot több felé vesszük és egyikbe az almát belekeverjük. A meggyet a mákos töltelék tetejére szórjuk. 
A kinyújtott tésztát megkenjük mogyorókrémmel és erre tesszük a mandulás tölteléket.
A receptből 9 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 9 db 27 dkg tésztának kell kijönnie .A tölteléknek ugyanannyi dkg inak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni, rögtön dolgozhatunk a tésztával.
Délután mikor elkészül, a bejgli akkor le kell kenni  felvert tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével, ettől lesz márványos a teteje.
Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni. 

Ha töltelék és a tészta pont azonos mennyiségű akkor lesz egy kis tészta csík is, de a töltelék is elég sok lesz benne. Mindkét tábor elégedett lesz az is aki tésztásan, az is aki csupa töltelékkel szereti.
Nagyon finom lett, gyorsan fogy, ezért nincs róla kép! 

Az eredeti recept  Andinál

2012. december 12., szerda

Hamis mézes puszedli


3 tojás, annyi liszt amennyit felvesz,  154 dkg cukor  2 dl víz,  fél cs.szalalkáli, fahéj, szegfűszeg őrölve, fehérje habnak. Esetleg mézeskalács fűszerkeverék.
A cukrot karamellizáljuk , kevergetve vigyázva hogy ne égjen le. Ha felolvadt, beleöntjük a vizet, (ne ijedjünk meg, habzik és ki akar futni!)és addig kevergetjük amíg teljesen fel nem olvad.
A tojás sárgájákat a lisztet és a szalalkálit összegyúrjuk a karamellás vízzel.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk belőle.
Erős tűznél 5-8 perc alatt megsütjük
Amíg sül elkészítjük a mázat. A fehérjét pici citromlével, porcukorral gőz fölött habosra verjük. A kihűlt korongokat ebbe a mázba forgatjuk és hagyjuk megszáradni.
Változat: Lehet meggy lekvárra tölteni, úgy is nagyon finom.
Sokáig eláll dobozban, persze csak ha marad!

Mézes kalács és koszorú


Díszítés: cukorkák, csokik, színes golyók, zselés cukrok, színes cukorvirágok.
Mézeskalács tészta:
20 dkg méz
15 dkg margarin
Mikróban összemelegítem, míg a vaj elolvad.
20 dkg porcukor
3 egész tojás
2 tk. szódabikarbóna
1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
75 dkg liszt
Díszítés: cukorkák, csokik, színes golyók, zselés cukrok, színes cukorvirágok.
A  felolvasztott vajas mézet t alaposan elkeverem a  cukros tojással, majd fakanállal belekeverem a lisztet és a fűszereket, szódabikarbónát is. Nem lesz kemény a tészta, így jó, csak váljon el az edény aljától.
Legalább 1 napig pihentetem letakarva szobahőmérsékleten.
160 fokos sütőben sütöm 8-10 percig.
A koszorúnak kicsit hosszabb a sütési ideje.15-20 perc.


Lila hagyma lekvár gyors

2 fej lila hagyma, só, szegfűszeg, fahéj, gyömbér,  1 ek cukor,  2 ek méz, 2 ek balzsam ecet
A cukrot pici olajon karamellizálunk, majd rádobjuk az összevágott lila hagymát és a fűszereket. Puhára pároljuk és ha kész kivesszük a egész fűszereket. Összekeverjük 2 ek mézzel, és a balzsam ecettel.
Sültek kolbászok mellé tálaljuk.

Almás táska

Nagyon hasonlít a Mekiben kaphatóra, de mégsem ugyanaz, viszont nagyon finom!
8 db lesz belőle.
Tészta: 25 dkg liszt, 5 ek olvasztott vaj, 10-12 ek víz,
Töltelék: 35 dkg alma, 1 ek citromlé, 1 dl víz, reszelt citromhéj, 4 ek cukor, 1 ek vaníliás pudingpor, fahéj.
Sütéshez olaj.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
Az almát lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval.
A tésztából téglalapokat készítünk, és megtöltjük a töltelékkel. Forró olajban pirosra sütjük.
Porcukorral megszórhatjuk.
http://csiperke.blogspot.hu/search/label/Samosa%20%C5%91r%C3%BClet