Hozzávalók: Tészta 20 dkg olvasztott vaj, 3 tojás, 9 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál kakaópor, pici sütőpor.
Krém: 20 dkg margarin, 4-5 kanál gríz, ízlés szerint porcukor és keserű mandulaaroma,
Egyéb: 10 dkg tortabevonó, vaj, liszt a kenéshez.
Elkészítés: A tepsit vajazom, lisztezem és félreteszem. A tojásokat a cukorral jó habosra keverem, ez sokáig tart és nem csuklókímélő még robotgéppel sem, de megéri, mert jó könnyű lesz a tészta.
A kakaóport elkeverem a liszttel, és apránként - vagy még jobb szitálva - hozzákeverem a felvert tojásos cukorhoz. Végül a felolvasztott, de nem forró vaj jön bele. A tésztát a tepsibe öntöm, és kis lángon kb. 20 percig sütögetem előmelegített sütőben, tűpróba!
A krémhez a margarint felolvasztom, lezárom a lángot alatta, és ha már csak langyos, belekeverem a grízt, ez lehet több is, lényeg, hogy a grízszemek picit megduzzadnak, és az egész egy kenhető krém legyen. Ízlés szerint cukrozom, és mandulaaromát adok hozzá. A mandulaaromától bizarr, zöld színű, de így lesz finom marcipános íze. Közben kóstolgassuk bátran! Ha már kenhető krém lett, a megsült tésztalapra kenjük, majd hűtjük egy kicsit. Ha az egész süti teljesen szilárd, a csokit is felolvasztjuk, és elkenjük a tetején. Ha az is megkeményedett, szeleteljük és ehetjük!
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
Oldalak
▼
Adománybolt
▼
2009. november 22., vasárnap
A két nagyobbik fiam Krisztián és Alex novemberben született. A szülinapjukra kérhetnek ünnepi ebédet, desszerttel együtt.
Krisztián Majoránnás pulykamellet kért, és utána Francia krémest.
A majoránnás pulykamell egy egyszerű, de nagyon finom étel ami az egész család egyik kedvence. eredetileg csirkemellből készült, de a mennyiség miatt áttértem a pulykamellre.
A Francia krémessel pedig már próbálkoztam egyszer, de finom lett,csak szét folyt az egész amikor a tepsiből ki akartuk szedni. Ez most új recept amit több receptből raktam össze, ezért remélem nem nyúltam le senkinek a receptjét.
Alex kedvence a Lasagne és Tiramisú. Alex kért még hamis marcipán golyót is.
Krisztián Majoránnás pulykamellet kért, és utána Francia krémest.
A majoránnás pulykamell egy egyszerű, de nagyon finom étel ami az egész család egyik kedvence. eredetileg csirkemellből készült, de a mennyiség miatt áttértem a pulykamellre.
A Francia krémessel pedig már próbálkoztam egyszer, de finom lett,csak szét folyt az egész amikor a tepsiből ki akartuk szedni. Ez most új recept amit több receptből raktam össze, ezért remélem nem nyúltam le senkinek a receptjét.
Alex kedvence a Lasagne és Tiramisú. Alex kért még hamis marcipán golyót is.
Francia krémes
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta
Krém: 5 tojás, 8 ek cukor,5 ek liszt, 1 l tej, vaníliás cukor vagy kikapart vanília rúd belseje
4 dl tejszín, 3 ek cukor, 2 lap zselatin
Máz: 1 g instant kávé, 200 g cukor, 70 g vaj, 4-5 evőkanál tej.
A leveles tésztát kinyújtjuk, két lappá és villával megszurkálva megsütjük.
A tojásfehérjét 3 ek cukorral gőz fölött habbá verjük.
Az 5 tojássárgáját 5 ek liszttel 5 ek cukorral és 2 dl tejjel 2 vaníliás cukorral kikeverjük. Közben 8 dl tejet felteszünk forrni a tűzre. Amikor a tej forr, belekeverjük habverővel a tojásos masszát. Addig főzzük, amíg pöfögős lesz, akkor belekeverjük a fehérje habot is. 2-3 percig kevergetve főzzük.
Egy magas falú tepsibe tesszük az egyik megsült lapot és még melegen rásimítjuk a krémet. 30 percet várunk, amíg kihűl. A tejszínt a cukorral felverjük, belekeverjük a pici vízzel megmelegített, de langyos zselatin lapokat. A tejszínhabot a krém tetejére kenjük.
A másik lapot előre felkockázzuk, de úgy hogy azért egyben maradjanak.
Elkészítjük a mázat. A tejbe belekeverjük az instant kávét és a cukrot és sűrűre főzzük. Még melegen géppel belekeverjük a vajat, addig amíg tejföl sűrűségű nem lesz. Rákenjük a felkockázott lapra. Ezt a lapot a tejszínhab tetejére fektetjük. Hűtőben 1 éjszakára állni hagyjuk, amíg megdermed.
Krém: 5 tojás, 8 ek cukor,5 ek liszt, 1 l tej, vaníliás cukor vagy kikapart vanília rúd belseje
4 dl tejszín, 3 ek cukor, 2 lap zselatin
Máz: 1 g instant kávé, 200 g cukor, 70 g vaj, 4-5 evőkanál tej.
A leveles tésztát kinyújtjuk, két lappá és villával megszurkálva megsütjük.
A tojásfehérjét 3 ek cukorral gőz fölött habbá verjük.
Az 5 tojássárgáját 5 ek liszttel 5 ek cukorral és 2 dl tejjel 2 vaníliás cukorral kikeverjük. Közben 8 dl tejet felteszünk forrni a tűzre. Amikor a tej forr, belekeverjük habverővel a tojásos masszát. Addig főzzük, amíg pöfögős lesz, akkor belekeverjük a fehérje habot is. 2-3 percig kevergetve főzzük.
Egy magas falú tepsibe tesszük az egyik megsült lapot és még melegen rásimítjuk a krémet. 30 percet várunk, amíg kihűl. A tejszínt a cukorral felverjük, belekeverjük a pici vízzel megmelegített, de langyos zselatin lapokat. A tejszínhabot a krém tetejére kenjük.
A másik lapot előre felkockázzuk, de úgy hogy azért egyben maradjanak.
Elkészítjük a mázat. A tejbe belekeverjük az instant kávét és a cukrot és sűrűre főzzük. Még melegen géppel belekeverjük a vajat, addig amíg tejföl sűrűségű nem lesz. Rákenjük a felkockázott lapra. Ezt a lapot a tejszínhab tetejére fektetjük. Hűtőben 1 éjszakára állni hagyjuk, amíg megdermed.
Majorannás pulykamell tésztával
Hozzávalók: 800 g pulykamell kockákra vágva, 1 hagyma reszelve,olaj, majoránna, só, 1 doboz tejföl, pici liszt, 1 csomag durum tészta.
Az olajban a reszelt hagymát megdinszteljük, majd beletesszük a húst és fehéredésig sütjük. Megszórjuk majoránnával, majd puhára pároljuk. A tejföl kikeverjük a liszttel és behabarjuk vele az ételt. A tésztát megfőzzük, kicsit olaszosan vagyis keményebbre, és nem öblítjük le. Tányérra szedjük a tésztát és rámerjük a szószos húst, így tálaljuk.
Az olajban a reszelt hagymát megdinszteljük, majd beletesszük a húst és fehéredésig sütjük. Megszórjuk majoránnával, majd puhára pároljuk. A tejföl kikeverjük a liszttel és behabarjuk vele az ételt. A tésztát megfőzzük, kicsit olaszosan vagyis keményebbre, és nem öblítjük le. Tányérra szedjük a tésztát és rámerjük a szószos húst, így tálaljuk.
2009. november 5., csütörtök
Somlói torta
Hozzávalók: piskóta tészta: 8 tojás, 16 dkg cukor 8 ek víz, 20 dkg liszt, 2 kk sütőpor, 3-4 ek kakaó.
Krém 1.: vaníliás pudingpor, 0.5 l tej
Krém 2.: csokoládés pudingpor 0.5 l tej
Tetejére : tejszínhab, pici cukor
Csoki öntet: cukor kakaó, víz
A tojássárgájákat kikeverjük a cukor felével és a vízzel. A fehérjét a cukor másik felével habosra verjük. A sárgájához keverjük a lisztet és a sütőport, majd egy lyukas kanállal a keményre felvert fehérje habot is hozzá tesszük.. A felét egy tepsibe öntjük, a másik felébe kakaót teszünk. Mindkettőt 170 fokon tűpróbáig sütjük.
Közben elkészítjük a pudingokat. Alulra a kakaós piskóta kerül, rákenjük a vanília pudingot. Erre jön a másik piskóta lap és a csoki puding. Mehet be a hűtőbe egy félórára. Felverjük a tejszínt és a csoki puding tetejére kenjük a habot. Közben elkészítjük a csoki öntetet. A cukrot kakaóval, és egy pici vízzel addig melegítjük amíg a cukor fel nem olvad. Ezt csorgatjuk a torta tetejére és még egy kicsit hűtőbe tesszük.
Krém 1.: vaníliás pudingpor, 0.5 l tej
Krém 2.: csokoládés pudingpor 0.5 l tej
Tetejére : tejszínhab, pici cukor
Csoki öntet: cukor kakaó, víz
A tojássárgájákat kikeverjük a cukor felével és a vízzel. A fehérjét a cukor másik felével habosra verjük. A sárgájához keverjük a lisztet és a sütőport, majd egy lyukas kanállal a keményre felvert fehérje habot is hozzá tesszük.. A felét egy tepsibe öntjük, a másik felébe kakaót teszünk. Mindkettőt 170 fokon tűpróbáig sütjük.
Közben elkészítjük a pudingokat. Alulra a kakaós piskóta kerül, rákenjük a vanília pudingot. Erre jön a másik piskóta lap és a csoki puding. Mehet be a hűtőbe egy félórára. Felverjük a tejszínt és a csoki puding tetejére kenjük a habot. Közben elkészítjük a csoki öntetet. A cukrot kakaóval, és egy pici vízzel addig melegítjük amíg a cukor fel nem olvad. Ezt csorgatjuk a torta tetejére és még egy kicsit hűtőbe tesszük.
Banánkenyér
* 2,5 csésze liszt
* 1 cs szárított élesztő (vagy 1 cs friss)
* 2 + 2 tojás
* 2 csésze tej
* 6 ek margarin
* 1 és 1/3 csésze cukor
* 3 banán
* fél csésze dió
* 20 dkg krémsajt
1. Forraljuk össze a tejet, a margarint, és a cukrot.
2. Ezt hozzáadjuk az élesztős liszthez, a tojásokkal együtt. Annyi lisztet adjunk, hozzá hogy fakanállal lehessen verni.
3. Tegyük bele a banánt, a diót (helyettesíthetjük darált mogyoróval is) a krémsajtot, a tojást és robotgéppel keverjük össze.
4. Őzgerinc formában süssük. Legjobb a szilikonos, de ha nincs akkor vagy sütőpapírt tegyünk bele vagy vajazzuk és lisztezzük ki a formát.
5. Kb. 30-40 percig süssük 170 fokon, de nézzük meg tűpróbával, hogy ragad-e a tészta.
6. A formában hagyjuk kihűlni.
* 1 cs szárított élesztő (vagy 1 cs friss)
* 2 + 2 tojás
* 2 csésze tej
* 6 ek margarin
* 1 és 1/3 csésze cukor
* 3 banán
* fél csésze dió
* 20 dkg krémsajt
1. Forraljuk össze a tejet, a margarint, és a cukrot.
2. Ezt hozzáadjuk az élesztős liszthez, a tojásokkal együtt. Annyi lisztet adjunk, hozzá hogy fakanállal lehessen verni.
3. Tegyük bele a banánt, a diót (helyettesíthetjük darált mogyoróval is) a krémsajtot, a tojást és robotgéppel keverjük össze.
4. Őzgerinc formában süssük. Legjobb a szilikonos, de ha nincs akkor vagy sütőpapírt tegyünk bele vagy vajazzuk és lisztezzük ki a formát.
5. Kb. 30-40 percig süssük 170 fokon, de nézzük meg tűpróbával, hogy ragad-e a tészta.
6. A formában hagyjuk kihűlni.