Oldalak

Adománybolt

2020. december 25., péntek

Bejgli és zserbó


 Kovász őrület van nálunk, ezért most a zserbó és a bejgli is ezzel készült. Teljes siker, főleg a zserbó, de a bejgli is hamar el fog fogyni.

Recept, és elkészítési mód:

Hozzávalók / 4 adag

Tészta

55 dkg finomliszt

20 dkg vaj

3 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő

1 csipet só

20 dkg kovász

2 db tojássárgája

1 dl tej

Mandulás töltelék kétféle


30 dkg dió (darált)

5 dkg Dia Wellnes negyedannyi Cukorhelyettesítő

4 kávéskanál fahéj (őrölt)

1 dl tej

1 citromból nyert citromhéj

1 citromból nyert citromlé
 1. töltelék + 4 ek nutellával kenjük meg a tésztát
2. töltelék+ 3 ek narancslekvár ás kandírozott narancs a mandulába

Mákos töltelék kétféle

30 dkg mák (darált)

10 Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő

4 kávéskanál fahéj

1 dl tej

2 csomag vaníliás cukor

1 narancsból nyert narancshéj

1 narancsból nyert narancslé

1. töltelék + fagyasztott meggy kimagozva
2. töltelék+ 3 ek áfonyalekvár és aszalt vörös áfonya

Megkenéshez

2 db tojássárgája

2 db tojásfehérje (ami a tésztánál kimaradt)

Külön-külön, kis tálkában, kissé felverjük villával a fehérjét és sárgáját.


Tészta

Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.

Egy másik edénybe belemérjük a kovászt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.

A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.

Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.

4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva, 2-3 órára hagyjuk pihenni őket (hőmérséklettől függ). Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

Mandulás, mákos töltelék

A diós és mákos tölteléket - a megfelelő hozzávalókkal - ugyanígy készítjük el, egymást követően.

Egy tálba kimérjük a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, a citromhéjat + levét/a narancshéjat + levét, lazán összekeverjük.

Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, majd ezzel leforrázzuk a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket.

Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.

Lehetőleg, a tészták vastagsága nyújtáskor egyenletes vastagságú legyen. 

A kinyújtott tésztára a mandulás/mákos töltelék felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta.

Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.

Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járunk el.

Az utolsó mozzanat, ettől lesz szép márványos, fényes a teteje: Kenjük le (az oldalát is) vékonyan tojássárgájával a bejgliket, hagyjuk, hogy megszáradjon. Egész éjszaka hűvös helyen száradt.

Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan (oldalukat is) tojásfehérjével, s hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.

Amikor a tojásfehérjével lekentük a bejgliket, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra állítva, alsó-felső sütésre, mire megszáradnak a bejglik, a sütő felmelegszik.

Ha megszáradtak a bejglik, ebben, az előmelegített sütőben 200 fokon, 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10 - 15 percig sütjük. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a bejglik - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja.

Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.

Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, s kínálhatjuk is. Későbbiekben lefedve tároljuk.


Zserbó
2 tojás
1 ek tejföl
10 dkg kovász
5 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő
50 dkg liszt
 25 dkg margarin
1 mk sütőpor

Töltelék:
1.5 üveg diétás baracklekvár
30 dkg mogyoró

Máz
10 dkg 70 % étcsokoládé
5 dkg margarin

A recept a következő: 2 egész tojást kikeverünk a tejföllel, a kovásszal és a Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítőt.
 Egy másik tálban a lisztben elmorzsoljuk a margarint, egy csipet sót, és egy mokkáskanál sütőport. Amikor már morzsalékos, hozzákeverjük a kovászos tojást. 
A tésztát 4 db, kb 25 dkg-os gombóccá gyúrjuk, tálcán, letakarva min. 1 órát pihentetjük a konyhában. 
Kimérünk 30 dkg mogyorót és 10 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítőt, kikeverjük. Kinyújtjuk az első lapot, sütőpapírral leterített sütőlemezre, vagy tepsire rakjuk, megkenjük baracklekvárral (sokkal) rászórjuk a harmad cukros diót, a kezünkkel elsimítjuk, rárakjuk a következő lapot, és ez kétszer megismételjük. A harmadik lapnál annyiban különbözik, hogy a dióra még legalább 2 evőkanál lekvárt csepegtetünk, és úgy rakjuk rá a 4. lapot. A kezünkkel kicsit rányomkodjuk, aztán nejlonba húzva pihentetjük a meleg konyhában. A legjobb egész éjszaka, de ha reggel kezdtük készíteni, akkor este 6-7 fele már süthető. Próbáltam, hogy a sütőport kihagyom (az eredeti receptben is élesztő + sütőpor van), úgy is jó, de ha van benne sütőpor, lazább lesz a tészta. 180 fokon kell sütni kb. 30 percig. Sütés előtt meg kell böködni.

. Tetejére 10 dkg bevonó csokit olvasztok 5 dkg margarinnal.


2020. december 14., hétfő

Kovászos kifli és kakaós csiga

 Kovász készítés: 

https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat



Kaptam aktív kovászt abból készültek az alábbi finomságok.

Kifli
60 dkg liszt
20 dkg kovász
1,5 dkg só
2 ek Dia Wellnes negyedannyi Cukorhelyettesítő
2 dkg olvasztott vaj
4,5 dl langyos tej
Szezámmag/nagy szemű só/reszelt sajt
1. A kovászt felszaporítottam, 1 nappal a készítés előtt.
2. A langyos tejben alaposan elkeverem a kovászt, a tojást, a cukorhelyettesÍtőt, Hozzá kevertem a lisztet és dagasztottam, majd apránként hozzá adtam az olvasztott vajat. 3. Lisztezett tálban duplájára kelesztettem, 3x hajtogattam fél óránként.
4. Ha megkelt a tészta, 3 részre szedjük és minden egyes gombócból kb. 15x40 cm nagyságú téglalapot nyújtunk, amit cikk-cakkosan háromszögekre vágunk. 7-8 darab háromszög jön ki egy gombócból. A háromszögeket szélesebbik végénél feltekerjük, vízzel lekenjük és a tetejére sót, szezámmagot vagy reszelt sajtot szórunk.
5.A sütőt 200 fokra előmelegítjük
6. 15-20 perc alatt sülnek meg a kiflik.
Néhánynak a közepébe tettem egy kis reszelt sajtot, vagy vajat,

Kakaós csiga

20 dkg kovász, 3 ek Dia Wellnes negyedannyi Cukorhelyettesítő , 10 dkg vaj, 2 tojás, pici só, 50 dkg finom liszt,

2 dl tejszín+ 1 dl víz

Töltelék: 15 dkg kakaó, 10 dkg Dia Wellnes negyedannyi Cukorhelyettesítő, 10 dkg vaj
tetejére 1 tojás, 0,5 dl tejszín

A kovászt felszaporítottam, 1 nappal a készítés előtt.
A langyos tejben alaposan elkeverem a kovászt, a tojást, a cukorhelyettesÍtőt, Hozzá kevertem a lisztet és dagasztottam, majd apránként hozzá adtam az olvasztott vajat.
Lisztezett tálban duplájára kelesztettem 3x fél óránként hajtogattam.
Közben elkészítjük a tölteléket. a vajat felolvasztjuk és belekeverjük a cukrokat és a kakaóport. A tésztát kinyújtjuk és megkenjük a kakaós krémmel, feltekerjük és felvágjuk. A kész csigákat is 1 órát kelesztjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc sütjük majd 1 tojás és 3 dl tejszín keverékével átitatjuk a csigákat és visszatesszük még 5 percre sülni.

2020. október 5., hétfő

Hokkaido vagy shokupen zsemle hamburgerhez

 Tang zhong

150 g víz, 30 g kenyérliszt

A lisztet és vizet (mindig 1:5 arányban) alaposan összekeverjük falapáttal. 

Közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrítjük, míg 65°C-ra nem melegszik. Ekkorra jól látható, megmaradó ösvényt lehet bele húzni a keverőlapáttal. (A liszt ennyi idő alatt nem barnul meg – ne is hagyjuk!)

Szoba hőmérsékletre hűtjük. Jó megoldás, ha 6-8 órára vagy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, de ez esetben is szoba hőmérsékleten adjuk hozzá a kenyértésztához.

A liszt a meleg vízből többet szív magába, mint a hidegből, és keményítője az eljárás hatására “zselatinosodik”.

Kenyértészta

450 g kenyérliszt + 25 g a munkafelület lisztezéséhez

25 g cukor

7 g száraz élesztő

2 tojás

175 ml  tej

7 g tengeri só

180 g tang zhong (vizes rántás a fentiek szerint)

40 g szoba hőmérsékletű vaj

Összekeverjük a lisztet, cukrot, élesztőt. Apránként hozzáadjuk a vizet (vagy tejet), a vizes rántást (tang zhong), a frissen felvert tojást és a sót.

Az összeállt tésztát 4-5 percig gyúrjuk, hozzáadjuk a vajat, majd további 7-8 percig gyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg elasztikussá, fényessé nem válik, el nem múlik ragacsossága.

Ha robotgépet használunk, akkor 5 percig alacsonyabb, újabb 5-7 percig magasabb  fokozaton keverjük, a két fázis között adjuk hozzá a vajat. 

A tésztát ezután szabályos gömbbé formáljuk, fóliával letakarva langyos helyen (25-30 °C-n) 50-60 percig kelni hagyjuk. Mihelyt a kétszeresére duzzadt, a levegőt a tésztából ököllel vagy ujjbeggyel kíméletesen kinyomkodjuk, három vagy négy részre osztjuk. Ezekből kisebb zsemléket formázunk, amiket ruhával vagy fóliával letakarva újabb 20-25 percig másodszor is kelni hagyjuk.

Belisztezett asztalon mindegyik cipót oválisra nyújtjuk. Az ovális tésztát keresztben magunk elé terítjük. Először a baloldali harmadát hajtjuk középre, majd a jobboldalit. Kinyújtjuk, majd a tőlünk távolabbi résztől kezdve magunk felé felgöngyöljük.

A műveletet megismételjük: ehhez a tésztát 90°C-kal elforgatjuk, és újra nyújtjuk-tekerjük. A bucikat sütőformába tesszük egymás mellé. Lefóliázva hagyjuk még egy
szer 20 percet kelni.Amikor megkelt, akkor némi vízzel felvert tojással megkenjük. Szezámmaggal megszórjuk. 180 °C-s sütőben sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, rácsra kiborítjuk.

Megjegyzés:

A tang zhong jól készíthető – akár nagyobb mennyiségben is – thermomixben (3-4 perc négyes fokozaton, amit félidőben felére kapcsolunk). Arányával sokat lehet kísérletezni, egyesek 30-35%-ig is elmennek. Mások víz helyett tejet vagy zöldséglevet használnak, megint mások fahéjjal ízesítik a foszlós kenyeret.

Hamburger receptjeimhttp://giudittakonyha.blogspot.com/search/label/Hamburger

Eredeti recept:

https://www.buvosszakacs.com/2019/12/02/japan-tosztkenyer-shokupan/?fbclid=IwAR3FDtvmWEWAfqhyZLgljK-FY9AIbtO_UESWpdUKFq6MYaqydawPsBFypws

 









2020. szeptember 18., péntek

Csokis földimogyoró torta almával sós karamellel



Tészta

6 tojás 

3 ek Dia Wellness feleannyi cukor

150 g darált földimogyoró

pici szódabikarbóna

Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük majd beletesszük a darált földimogyorót, pici s szódabikarbónát. A felvert tojásfehérje habot beleforgatjuk.

A tortaformába simítjuk kicsit megrázogatjuk hogy mindenhová jusson a tészta. Előmelegített sütőben 170 fokon tűpróbáig sütjük.

Alma zselé

500 g alma szeletekre vágva

2 ek Dia Wellness feleannyi cukor

fahéj

1 cs zselatin

Az almákat pici vízzel és a cukorral puhára pároljuk, majd beletesszük a zselatin és még 1-2 percig főzzük.

A kihűlt tortára simítjuk.

Tejkaramella:

2 dl tejszín,

20 dkg cukor,

1 vanília rúd

50 g pörkölt sós mogyoró

A tejszínt a cukorral és vaníliával feltesszük a tűzre. Időnként megkeverjük, ne féljünk tőle úgy csinál mintha ki akarna futni, de nem teszi szerencsére!

Addig főzzük (kb. 50 perc) míg teljesen besűrűsödik és ha tányérra cseppentjük akkor rögtön megszilárdul. Addigra szép aranybarna is lesz. A mogyorót megdaráljuk kicsit darabosra hagyjuk, és belekeverjük a karamellbe.

A sós mogyorós karamellt az almákra simítjuk.

A tetejére olvasztott csokit simítunk.

Néhány órára hűtőbe tesszük.

Epres joghurt torta diétás





Eper torta



0.5 kg eper
1 l joghurt
250 g mascarpone
3 dl tejszín
4 ek dia wellness feleannyi cukor
1 cs tortazselé por

Zselés réteg
5 dkg eper
fél cs zselépor
1 tk dia wellness  feleannyi cukor


2020. január 5., vasárnap

Hamburger diétás zsemlében karamellizált lila hagymával

Teljes kiőrlésű hamburgerzsemle

2 dl víz
100 g joghurt (natúr)
40 g olaj (olíva)
2 tojás +1 tojás a kenéshez
2 tk méz
2 tk só
480 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 g búzakovász
1 tasak porélesztő
Szezámmag

Mindent bepakolok a  kenyérsütőgépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem.  Kelesztőtálban duplájára kelesztem- Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és  kb. 15 egyforma,  100 g-s darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18-20 percig.

Karamellizált hagyma

3 fej lila hagyma
0,5 l kóla
1 db babérlevél
1 dl ketchup
2 ek jófajta szójaszósz

Apróra vágjuk  a  lila hagymát és kevés olajon pirítsuk le aranyszínűre. Öntsük rá a kólát. Kezdjük el forralni és amikor már fele mennyiségűre párolgott, dobjátok bele a babért. Forraljátok tovább.
Ha kb. harmadára sűrűsödött, tehát úgy 2-2,5 dl maradt belőle, küldjétek bele a ketchupot, a szójaszószt, Forraljátok még egy kicsit, hogy szép sötétbarna és sűrű legyen.

A húspogácsa
50 dkg finomra darált marhahús,
1 fej vöröshagyma apróra vágva,
só,
bors,
szeletelt sajt.

Pogácsákat formázunk belőle és kevés olajon kisütjük. Amikor kész van még melegen ráhelyezzük a sajtot akkor jól ráolvad.

Saláta, paradicsom, csemege uborka, ketchup, mustár tetszés szerint tehető bele.