Kovász őrület van nálunk, ezért most a zserbó és a bejgli is ezzel készült. Teljes siker, főleg a zserbó, de a bejgli is hamar el fog fogyni.
Recept, és elkészítési mód:
Hozzávalók / 4 adagTészta
55 dkg finomliszt
20 dkg vaj
3 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő
1 csipet só
20 dkg kovász
2 db tojássárgája
1 dl tej
Mandulás töltelék kétféle
30 dkg dió (darált)
5 dkg Dia Wellnes negyedannyi Cukorhelyettesítő
4 kávéskanál fahéj (őrölt)
1 dl tej
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
Mákos töltelék kétféle
30 dkg mák (darált)
10 Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő
4 kávéskanál fahéj
1 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
1 narancsból nyert narancshéj
1 narancsból nyert narancslé
2 db tojássárgája
2 db tojásfehérje (ami a tésztánál kimaradt)
Külön-külön, kis tálkában, kissé felverjük villával a fehérjét és sárgáját.
Tészta
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
Egy másik edénybe belemérjük a kovászt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.
4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva, 2-3 órára hagyjuk pihenni őket (hőmérséklettől függ). Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
Mandulás, mákos töltelék
A diós és mákos tölteléket - a megfelelő hozzávalókkal - ugyanígy készítjük el, egymást követően.
Egy tálba kimérjük a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, a citromhéjat + levét/a narancshéjat + levét, lazán összekeverjük.
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, majd ezzel leforrázzuk a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket.
Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.
Lehetőleg, a tészták vastagsága nyújtáskor egyenletes vastagságú legyen.
A kinyújtott tésztára a mandulás/mákos töltelék felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta.
Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.
Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járunk el.
Az utolsó mozzanat, ettől lesz szép márványos, fényes a teteje: Kenjük le (az oldalát is) vékonyan tojássárgájával a bejgliket, hagyjuk, hogy megszáradjon. Egész éjszaka hűvös helyen száradt.
Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan (oldalukat is) tojásfehérjével, s hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.
Amikor a tojásfehérjével lekentük a bejgliket, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra állítva, alsó-felső sütésre, mire megszáradnak a bejglik, a sütő felmelegszik.
Ha megszáradtak a bejglik, ebben, az előmelegített sütőben 200 fokon, 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10 - 15 percig sütjük. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a bejglik - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja.
Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.
Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, s kínálhatjuk is. Későbbiekben lefedve tároljuk.
Zserbó
2 tojás
A recept a következő: 2 egész tojást kikeverünk a tejföllel, a kovásszal és a Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítőt.
. Tetejére 10 dkg bevonó csokit olvasztok 5 dkg margarinnal.