Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
Oldalak
▼
Adománybolt
▼
2009. február 17., kedd
Reform receptek
Találtam néhány egyszerűen megvalósítható reform receptet, ami segít abban hogy megpróbáljunk elfelejtkezni a régi bevált hagyományoktól. Lehet másképp is, és így lehet finomat készíteni. Próbáljátok ki remélem ízleni fog.
MUFFIN, PŰSPÖKKENYÉR, TORTA ALAPTÉSZTA
Keverjünk össze 3 bögre teljes kiőrlésű tönkölylisztet 1bögre barna rizsliszttel, 1 bögre szójalisztet, 1cs sütőport, 1 dl citromlében futtassunk fel, 1 púpozott ek szódabikarbónát- óvatosan a tál fölött, mert könnyen kifut-, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, 1 dl napraforgóolajjal. A tésztát ízesitjűk mézzel vagy nádcukorral aztán pedig vaníliás szójatejjel hígítsuk olyan állagúra, mint a laza nokedli tészta.
Torta: ízesítés reszelt citromhéjjal
Muffin: csoki darab, mandula stb.
Püspökkenyér: a tésztát hagyjuk sűrűbbre és a nedves hozzávalók előtt, keverjük bele a mazsolát aszalt gyümölcsöket, 75 százalékos kakaóból készült csokit.
Torta: ízesítés reszelt citromhéjjal
Muffin: csoki darab, mandula stb.
Püspökkenyér: a tésztát hagyjuk sűrűbbre és a nedves hozzávalók előtt, keverjük bele a mazsolát aszalt gyümölcsöket, 75 százalékos kakaóból készült csokit.
TORTAKRÉM
2l szójatejben főzzünk sűrűre1 zacskó barna rizslisztet, addig főzzük, amíg puding állagú lesz. És már nem érezni a riszszemecskéket. Ezután keverjünk hozzá 10 dkg bio margarint, reszelt citromhéjat, ízlés szerint citromlevet. Ha kihűlt édesítsük nádcukorral, mézzel. A tortalapot mielőtt megkennénk locsoljuk meg citromlével
REFORM KÓKUSZGOLYÓ
Gyúrjunk zabkorpából, mézből, lenmagból, lehet őrölt is, karobból, egy kevés forró szója tejjel sűrű masszát. Vizes kézzel formáljunk belőle golyókat és hempergessük meg kókusz reszelékben.Lehet mandulába, dióba, pattogatott amarántba is forgatni.
NAGYMAMA GESZTENYÉS TEKERCSE
25 dkg cukormentes keksz, 18 dkg növényi margarin, 10 dkg nádcukor, 1ek kókuszreszelék, 2kk karobpor
Krém: 25 dkg bio gesztenyepüré, 12 dkg növényi margarin, 10 dkg nádcukor, 1ek kókuszreszelék,
Díszítés: 10 dkg karobmáz
A kekszet ledaráljuk, majd a margarinnal, kókuszreszelékkel és a karobporral, nyújtható tésztává gyúrjuk. A krémhez valókat habosra keverjük. Két fólia között lappá nyújtjuk, majd megkenjük krémmel és feltekerjük. 2-3 óra hűtőben pihentetjük. Karob csokit felolvasztunk, és a tetejét bekenjük. Hűtőbe tesszük.
Krém: 25 dkg bio gesztenyepüré, 12 dkg növényi margarin, 10 dkg nádcukor, 1ek kókuszreszelék,
Díszítés: 10 dkg karobmáz
A kekszet ledaráljuk, majd a margarinnal, kókuszreszelékkel és a karobporral, nyújtható tésztává gyúrjuk. A krémhez valókat habosra keverjük. Két fólia között lappá nyújtjuk, majd megkenjük krémmel és feltekerjük. 2-3 óra hűtőben pihentetjük. Karob csokit felolvasztunk, és a tetejét bekenjük. Hűtőbe tesszük.
ZSERBÓ Reform
60 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 30 dkg bio növényi margarin, 10 dkg nádcukor, 2 dkg élesztő, növényi tej, 1 mk szódabikarbóna, só
Töltelék: 40 dkg darált dió, 40 dkg baracklekvár, 30 dkg nádcukor, fahéj citromlé
Karob máz: 15 dkg növényi margarin, 10 dkg nádcukor, 5 dkg karobpor majd 3 részre osztjuk és kinyújtjuk.
Az élesztőt 1- 2 dl növényi tejben 1 ek cukorral felfuttatjuk, majd elkeverjük a tésztához valókkal, Jól összegyúrjuk puhának, és könnyűnek kell lennie. Kb. fél órát, pihentetjük. Az első lapot tepsibe tesszük és rátesszük a töltelék felét, utána második lap, majd újra töltelék és lap. Megszurkáljuk 1 órát hűtőben, pihentetjük, majd 180 fokon 1 órát sütjük. Miután kihűlt karob mázzal bevonjuk a tetejét.
Töltelék: 40 dkg darált dió, 40 dkg baracklekvár, 30 dkg nádcukor, fahéj citromlé
Karob máz: 15 dkg növényi margarin, 10 dkg nádcukor, 5 dkg karobpor majd 3 részre osztjuk és kinyújtjuk.
Az élesztőt 1- 2 dl növényi tejben 1 ek cukorral felfuttatjuk, majd elkeverjük a tésztához valókkal, Jól összegyúrjuk puhának, és könnyűnek kell lennie. Kb. fél órát, pihentetjük. Az első lapot tepsibe tesszük és rátesszük a töltelék felét, utána második lap, majd újra töltelék és lap. Megszurkáljuk 1 órát hűtőben, pihentetjük, majd 180 fokon 1 órát sütjük. Miután kihűlt karob mázzal bevonjuk a tetejét.
DIÓS KOSÁRKA
40 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 25 dkg bio növényi margarin, 10 dkg nádcukor, 1 cs. Foszfátmentes sütőpor, víz,
Töltelék: 0, 5 l rizstej, 6 dkg kukorica keményitő, 15 dkg darált dió, 15 dkg nádcukor, 10 dkg bio növényi margarin
Díszítés: dió és karobkrém
A tésztát rugalmasra gyúrjuk és lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra, nyújtjuk. És alaposan kikent kis kosárkákba tesszük, Előmelegített sütőben 15 20 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A rizstejet a keményítővel sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt hozzákeverjük a habosra felvert margarin és cukor keverékét majd a darált diót. Habzsákba töltjük, és a kosárkákba nyomjuk. Tetejét dióval diszitjűk.
Töltelék: 0, 5 l rizstej, 6 dkg kukorica keményitő, 15 dkg darált dió, 15 dkg nádcukor, 10 dkg bio növényi margarin
Díszítés: dió és karobkrém
A tésztát rugalmasra gyúrjuk és lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra, nyújtjuk. És alaposan kikent kis kosárkákba tesszük, Előmelegített sütőben 15 20 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A rizstejet a keményítővel sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt hozzákeverjük a habosra felvert margarin és cukor keverékét majd a darált diót. Habzsákba töltjük, és a kosárkákba nyomjuk. Tetejét dióval diszitjűk.
KAROBOS PISKÓTA
50 dkg liszt (40 dkg teljes kiőrlésű, 10 dkg tönköly liszt) 10 dkg rétesliszt, 30 dkg nádcukor, 5-6 ek karobpor fél cs. Foszfátmentes sütőpor, 1kk szódabikarbóna, 4 dl víz, 2 dl olaj
Mindent összekeverünk, habverővel, majd 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
Mindent összekeverünk, habverővel, majd 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
LÚDLÁBTORTA
1 db kész karobos piskóta 3-4 cm magas,
Krém: 5 dl rizstej, 15-20 dkg magozott megy; 5 dkg kukoricakeményítő, 6 dkg karobpor, 150 ml szójatejszín, 15 dkg porcukor, 15 dkg növényi margarin
A karobport a keményítőt összekeverjük, és a rizstejjel felfőzzük, hagyjuk kihűlni. A margarint a cukorral és a tejszínnel habosra keverjük majd a két krémet hidegen, összedolgozzuk. Beleforgatjuk a meggyet és az egészet kb. 2-3 cm vastagon a piskótára tesszük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd bevonjuk karobmázzal.
Krém: 5 dl rizstej, 15-20 dkg magozott megy; 5 dkg kukoricakeményítő, 6 dkg karobpor, 150 ml szójatejszín, 15 dkg porcukor, 15 dkg növényi margarin
A karobport a keményítőt összekeverjük, és a rizstejjel felfőzzük, hagyjuk kihűlni. A margarint a cukorral és a tejszínnel habosra keverjük majd a két krémet hidegen, összedolgozzuk. Beleforgatjuk a meggyet és az egészet kb. 2-3 cm vastagon a piskótára tesszük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd bevonjuk karobmázzal.
BŰNTELEN CSOKI PUDING
3 db puha avokadó, 5 ek agavé szirup, 2 kk fahéj, 5 ek karob por, 1 kis csésze magkeverék (mogyoró, mandula, kesudió)
A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd belekeverjük a magokat. Hűtve tálaljuk.
A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd belekeverjük a magokat. Hűtve tálaljuk.
2009. február 10., kedd
Túrós töltelék
Hozzávalók:(1 adaghoz) 4 db tojássárga, 3 ek kristálycukor, 25 dkg tehéntúró 1 db citrom reszelt héja, 250 g Ráma margarin, 1 zacskó vaníliás cukor, vagy 3-5 csepp vanília-aroma
Elkészítés: Előkészítjük a gőzfürdőt, azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tűzálló (lehetőleg fém) edényt. Amíg a víz felforr, elkészítjük a krém alapját.
a tojás sárgákat,
a vaníliás cukrot,
a reszelt citromhéját
és a kristálycukrot egy közepes műanyag tálba tesszük és kb. 3-4 percig habosra keverjük.
Ezt a masszát áttöltjük az előkészített gőzfürdő fém edénybe, és gőz fölött besűrítjük folytonos keverés mellett. Először kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sűrűbb masszát kapunk. (Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)
Amikor már sűrűbb állagú levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni a fém edényben.
Nem kell hűtőbe tenni, de ha sietni kell, a gőzfürdő vizét cseréld le hideg vízre, és abba állítsd vissza a fém edényt. (Így néhány perc alatt - 2-3 cserével - lehűl megfelelő hőmérsékletre.)
Amikor teljesen kihűlt töltsd át egy közepes méretű műanyag keverőtálba. Add hozzá a Ráma margarint, a tehéntúrót és alaposan, több percen keresztül dolgozd össze gépi habverővel. Fontos: a margarint felhasználás előtt 1-2 órával vedd ki a hűtőből, tedd tányérra, nyissad szét a csomagolását. Ha nem elég lágy, akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyű túlhevíteni és akkor nem lesz alkalmas a krémhez.
Ezt a túrós-margarinos tölteléket tedd a piskóta lapok közé „Turbózhatod” sárgabarackkal, nagy siker lesz!
Tipp: A túrós töltelék előtt kend be vékonyan a piskótalapokat kissé higított sárgabarack lekvárral. Még finomabb lesz!
Elkészítés: Előkészítjük a gőzfürdőt, azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tűzálló (lehetőleg fém) edényt. Amíg a víz felforr, elkészítjük a krém alapját.
a tojás sárgákat,
a vaníliás cukrot,
a reszelt citromhéját
és a kristálycukrot egy közepes műanyag tálba tesszük és kb. 3-4 percig habosra keverjük.
Ezt a masszát áttöltjük az előkészített gőzfürdő fém edénybe, és gőz fölött besűrítjük folytonos keverés mellett. Először kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sűrűbb masszát kapunk. (Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)
Amikor már sűrűbb állagú levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni a fém edényben.
Nem kell hűtőbe tenni, de ha sietni kell, a gőzfürdő vizét cseréld le hideg vízre, és abba állítsd vissza a fém edényt. (Így néhány perc alatt - 2-3 cserével - lehűl megfelelő hőmérsékletre.)
Amikor teljesen kihűlt töltsd át egy közepes méretű műanyag keverőtálba. Add hozzá a Ráma margarint, a tehéntúrót és alaposan, több percen keresztül dolgozd össze gépi habverővel. Fontos: a margarint felhasználás előtt 1-2 órával vedd ki a hűtőből, tedd tányérra, nyissad szét a csomagolását. Ha nem elég lágy, akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyű túlhevíteni és akkor nem lesz alkalmas a krémhez.
Ezt a túrós-margarinos tölteléket tedd a piskóta lapok közé „Turbózhatod” sárgabarackkal, nagy siker lesz!
Tipp: A túrós töltelék előtt kend be vékonyan a piskótalapokat kissé higított sárgabarack lekvárral. Még finomabb lesz!
Vaníliakrém
Igazi vanília-eszenciából készült vaníliás krém
Megrendelőim szerint „mennyei”
Hozzávalók: (1 adaghoz) 4 db tojássárga, 3 ek kristálycukor, 1 db vanília rúd, 2 dl tej, 1/2 db citrom hámozott héja, 250 g Ráma
margarin
Elkészítés: Előkészítjük a gőzfürdőt, azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tűzálló (lehetőleg fém) edényt. Amíg a víz felforr elkészítjük a krém alapját. A tejbe beletesszük a kikapart a kettéhasított vaníliarúd fekete magos belsejét, valamint magát a vanília rudat kisebb darabokra vágva, és a megmosott, megszárított citrom feléről nagyon vékonyan lehámozott héját. (Fontos, hogy csak a sárga részét vágjuk le, a fehéret ne, különben keserű lesz.)
Mindezt lassú tűzön felmelegítjük, 2-3 percig forraljuk, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
Közben a tojássárgákat és a cukrot egy közepes műanyag tálba tesszük és kb. 3-4 percig habosra keverjük, majd a lehűlt, sűrű szitán átszűrt vanília eszenciát hozzákeverjük.
Ezt a masszát áttöltjük az előkészített gőzfürdő fém edénybe, és gőz fölött besűrítjük folytonos keverés mellett. Először kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sűrűbb masszát kapunk. (Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)
Amikor már sűrűbb állagú levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni a fém edényben.
Nem kell hűtőbe tenni, de ha sietni kell, a gőzfürdő vizét cseréld le hideg vízre, és abba állítsd vissza a fém edényt. (Így néhány perc alatt lehűl megfelelő hőmérsékletre.)
Amikor teljesen kihűlt töltsd át egy közepes méretű műanyag keverőtálba. Add hozzá a Ráma margarint és alaposan, több percen keresztül keverd habosra gépi habverővel. Fontos: a margarint felhasználás előtt 1-2 órával vedd ki a hűtőből, tedd tányérra, nyissad szét a csomagolását. Ha nem elég lágy, akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyű túlhevíteni és akkor nem lesz alkalmas a krémhez.
Egy átlagos tortához kb. 2 adag szükséges, tehát a fenti hozzávalók 2x-ese! Nagyobb tortához természetesen még több.
Tipp:
A vaníliás krémhez nagyon jól passzol az apróra vágott sárgabarack befőtt, vagy az apróra vágott aszalt sárgabarack.
Megrendelőim szerint „mennyei”
Hozzávalók: (1 adaghoz) 4 db tojássárga, 3 ek kristálycukor, 1 db vanília rúd, 2 dl tej, 1/2 db citrom hámozott héja, 250 g Ráma
margarin
Elkészítés: Előkészítjük a gőzfürdőt, azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tűzálló (lehetőleg fém) edényt. Amíg a víz felforr elkészítjük a krém alapját. A tejbe beletesszük a kikapart a kettéhasított vaníliarúd fekete magos belsejét, valamint magát a vanília rudat kisebb darabokra vágva, és a megmosott, megszárított citrom feléről nagyon vékonyan lehámozott héját. (Fontos, hogy csak a sárga részét vágjuk le, a fehéret ne, különben keserű lesz.)
Mindezt lassú tűzön felmelegítjük, 2-3 percig forraljuk, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
Közben a tojássárgákat és a cukrot egy közepes műanyag tálba tesszük és kb. 3-4 percig habosra keverjük, majd a lehűlt, sűrű szitán átszűrt vanília eszenciát hozzákeverjük.
Ezt a masszát áttöltjük az előkészített gőzfürdő fém edénybe, és gőz fölött besűrítjük folytonos keverés mellett. Először kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sűrűbb masszát kapunk. (Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)
Amikor már sűrűbb állagú levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni a fém edényben.
Nem kell hűtőbe tenni, de ha sietni kell, a gőzfürdő vizét cseréld le hideg vízre, és abba állítsd vissza a fém edényt. (Így néhány perc alatt lehűl megfelelő hőmérsékletre.)
Amikor teljesen kihűlt töltsd át egy közepes méretű műanyag keverőtálba. Add hozzá a Ráma margarint és alaposan, több percen keresztül keverd habosra gépi habverővel. Fontos: a margarint felhasználás előtt 1-2 órával vedd ki a hűtőből, tedd tányérra, nyissad szét a csomagolását. Ha nem elég lágy, akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyű túlhevíteni és akkor nem lesz alkalmas a krémhez.
Egy átlagos tortához kb. 2 adag szükséges, tehát a fenti hozzávalók 2x-ese! Nagyobb tortához természetesen még több.
Tipp:
A vaníliás krémhez nagyon jól passzol az apróra vágott sárgabarack befőtt, vagy az apróra vágott aszalt sárgabarack.
Kekszmassza
Kekszmassza
A kekszmasszát, melyet a torták kiegészítésre szoktam használni a következőképpen készítem.
Hozzávalók:500 g (1 zacskó) darált keksz, 125 g Ráma v. Liga margarin, 150 g porcukor, 3-5 ek Holland v. Mozart kakaópor,
5-10 csepp csokiaroma (ez el is hagyható!) 1 zacskó vaníliás cukor, / vagy 5-8 csepp vanília aroma, 1 egész citrom apróra reszelt héja,
2 dl meglangyosított meggybefőttlé
Az összes hozzávalót, köztük a meglangyosított Rámát, egy nagy tálba teszem, és a robotgép dagasztókarjával összedolgozom.
Lehet kézzel is, de sokszor kellett készítenem, ráadásul eleinte úgy készítettem, hogy szétmorzsoltam a hideg margarint a kekszporral és csak utána kevertem össze alaposan a többi alkotóelemmel. Jó néhány ínhüvely-gyulladás után áttértem a fenti módszerre. Jobb.
Így egy lágyabb masszát fogsz kapni, de az elkészült mű úgy is behűtendő.
Ha a Rámát a készítés előtt néhány órával előkészíted, azaz kiveszed a hűtőből, nem szükséges meglangyosítani. Ez csak akkor érvényes, ha épp most kaptad elő a hűtőből.
A citromot NE helyettesíts szárított, reszelt citromhéjjal. Teszteltem: semmi íze. Csak friss, ép héjú citromot használj, melyet felhasználás előtt alaposan, forró vízzel megtisztítottál.
Figyelem: Többféle gyártású kekszpor kapható, mindegyik kicsit más. Lehet, hogy egy picivel több, vagy kevesebb meggylét fog felvenni. Ezért azt tanácsolom, hogy előbb a meggylé 2/3-ával dolgozd össze a masszát, s ha kell, add hozzá apránként a többit.
Tejet, vizet és egyéb dolgot NEM teszek hozzá.
Ha a torta vaníliás vagy túrókrémes, akkor mindent ugyanígy készítek, csak a kakaóport hagyom ki.
A kekszmasszát, melyet a torták kiegészítésre szoktam használni a következőképpen készítem.
Hozzávalók:500 g (1 zacskó) darált keksz, 125 g Ráma v. Liga margarin, 150 g porcukor, 3-5 ek Holland v. Mozart kakaópor,
5-10 csepp csokiaroma (ez el is hagyható!) 1 zacskó vaníliás cukor, / vagy 5-8 csepp vanília aroma, 1 egész citrom apróra reszelt héja,
2 dl meglangyosított meggybefőttlé
Az összes hozzávalót, köztük a meglangyosított Rámát, egy nagy tálba teszem, és a robotgép dagasztókarjával összedolgozom.
Lehet kézzel is, de sokszor kellett készítenem, ráadásul eleinte úgy készítettem, hogy szétmorzsoltam a hideg margarint a kekszporral és csak utána kevertem össze alaposan a többi alkotóelemmel. Jó néhány ínhüvely-gyulladás után áttértem a fenti módszerre. Jobb.
Így egy lágyabb masszát fogsz kapni, de az elkészült mű úgy is behűtendő.
Ha a Rámát a készítés előtt néhány órával előkészíted, azaz kiveszed a hűtőből, nem szükséges meglangyosítani. Ez csak akkor érvényes, ha épp most kaptad elő a hűtőből.
A citromot NE helyettesíts szárított, reszelt citromhéjjal. Teszteltem: semmi íze. Csak friss, ép héjú citromot használj, melyet felhasználás előtt alaposan, forró vízzel megtisztítottál.
Figyelem: Többféle gyártású kekszpor kapható, mindegyik kicsit más. Lehet, hogy egy picivel több, vagy kevesebb meggylét fog felvenni. Ezért azt tanácsolom, hogy előbb a meggylé 2/3-ával dolgozd össze a masszát, s ha kell, add hozzá apránként a többit.
Tejet, vizet és egyéb dolgot NEM teszek hozzá.
Ha a torta vaníliás vagy túrókrémes, akkor mindent ugyanígy készítek, csak a kakaóport hagyom ki.
Tej szólások
Ártatlan mint a tejbe mártott kenyér. - Teljesen ártatlan.
Ha felhörpölte a tej fölét, igya meg a ssvóját is. - Ha élvezte valami kellemes oldalát, vállalja a nehezét is.
Alázatos mint a tejen kapatott agár. - Arcátlan, szemtelen.
Eldöntötte a tejet. - Rossz fát tett a tűzre.
Leadja a tejet korpa nélkül. - Aláveti magát neki, bármit kér.
Magyar tejet szopott. - Idegenben él, de hazavágyik.
Kinek a meleg tej megégette a száját az már az aludttejet is fújja. - Aki egyszer pórul járt, legközelebb már óvatos.
Meglátszik melyik tejből lesz túró. - Már gyerekkorban kitűnik, melyik legényből lesz derék ember.
Szép mint a tejbetök. - Betegesen sápadt.
Tejesfazéknál hirtelen szolga a macska. - Akit haszonnal kecsegtetnek, sok mindenre kapható.
Ha a tejföl ikrádzik, rajta a köpűvel. - Ha elérkezett a kedvező alkalom, ki kell használni.
Ha felhörpölte a tej fölét, igya meg a ssvóját is. - Ha élvezte valami kellemes oldalát, vállalja a nehezét is.
Alázatos mint a tejen kapatott agár. - Arcátlan, szemtelen.
Eldöntötte a tejet. - Rossz fát tett a tűzre.
Leadja a tejet korpa nélkül. - Aláveti magát neki, bármit kér.
Magyar tejet szopott. - Idegenben él, de hazavágyik.
Kinek a meleg tej megégette a száját az már az aludttejet is fújja. - Aki egyszer pórul járt, legközelebb már óvatos.
Meglátszik melyik tejből lesz túró. - Már gyerekkorban kitűnik, melyik legényből lesz derék ember.
Szép mint a tejbetök. - Betegesen sápadt.
Tejesfazéknál hirtelen szolga a macska. - Akit haszonnal kecsegtetnek, sok mindenre kapható.
Ha a tejföl ikrádzik, rajta a köpűvel. - Ha elérkezett a kedvező alkalom, ki kell használni.
Perec és pogácsa mondások
Kenyerezhetünk míg a pogácsa sül. - Soká kell várni az ebédre.
Az egyik a perec lyukát, a másik a mézesbáb árnyékát hozta a vásárból. - Semmit sem hoztak.
Nemcsak ezüst tálból esznek vajaspogácsát. - Szegény családból is származhat zseniális ember.
Kerek perc barátom lehetsz. - Ha nyíltan beszélsz, bizalmamba fogadlak.
Pogácsával kínálja a betérőt. - Szívesen látja a vendéget.
Perecbe öltve jár vele. - Karon fogva sétálnak.
Kerek, mint a pogácsaalma. - Gömbölyded.
Annyit ér mint a perec közepe. - Semmit se ér.
Az egyik a perec lyukát, a másik a mézesbáb árnyékát hozta a vásárból. - Semmit sem hoztak.
Nemcsak ezüst tálból esznek vajaspogácsát. - Szegény családból is származhat zseniális ember.
Kerek perc barátom lehetsz. - Ha nyíltan beszélsz, bizalmamba fogadlak.
Pogácsával kínálja a betérőt. - Szívesen látja a vendéget.
Perecbe öltve jár vele. - Karon fogva sétálnak.
Kerek, mint a pogácsaalma. - Gömbölyded.
Annyit ér mint a perec közepe. - Semmit se ér.
Igaz-hamis játék
Étel-ital
1. A kifli neve Bécsből származik, tudniillik Adolf Küpfel sütött először ilyet a XVIII. század első felében.
2. Az erdélyi ételek közül a legismertebb a székelygulyás.
3. A Dobos torta névadója az égetett cukorból készült "dob" a torta tetején.
4. A pralinét a Praslin nevű francia cukrász ötölte ki, innen a neve.
5. Belgiumban réges régi hagyomány, hogy a pékek is árusítanak pisztolyt.
6. Mozart, Murat, Chateaubriand, Wellington, Rossini, Viktória királynő, Victo Hugo, Jókai mór, Újházy Ede, Bánffy György közül egyvalakiről nem neveztek ek semmilyen ételt.
7. A fagylalt és sörbet között az a különbség hogy az egyiket eszik, a másikat isszák.
8. A pezsgő és habzóbor közt az a fő különbség hogy a habzóborba utólag töltik a szénsavat, a pezsgőben pedig magától képződik.
9. Az úgynevezett Quiche Lorraine egy lotharingiai rumos palacsinta fajta.
10. Rigó Jancsi akiről süteményt neveztek el, élő személy volt
1. A kifli neve Bécsből származik, tudniillik Adolf Küpfel sütött először ilyet a XVIII. század első felében.
2. Az erdélyi ételek közül a legismertebb a székelygulyás.
3. A Dobos torta névadója az égetett cukorból készült "dob" a torta tetején.
4. A pralinét a Praslin nevű francia cukrász ötölte ki, innen a neve.
5. Belgiumban réges régi hagyomány, hogy a pékek is árusítanak pisztolyt.
6. Mozart, Murat, Chateaubriand, Wellington, Rossini, Viktória királynő, Victo Hugo, Jókai mór, Újházy Ede, Bánffy György közül egyvalakiről nem neveztek ek semmilyen ételt.
7. A fagylalt és sörbet között az a különbség hogy az egyiket eszik, a másikat isszák.
8. A pezsgő és habzóbor közt az a fő különbség hogy a habzóborba utólag töltik a szénsavat, a pezsgőben pedig magától képződik.
9. Az úgynevezett Quiche Lorraine egy lotharingiai rumos palacsinta fajta.
10. Rigó Jancsi akiről süteményt neveztek el, élő személy volt
TIRAMISU AHOGY MI SZERETJÜK
Már több mint 11 éve minden szilveszterre én készítem baráti társaságunknak a Tiramisut. Minden évben megkértek rá, hogy csináljam meg, mert mindenkinek nagyon ízlett.
Íme a recept: 1 csomag baba piskóta, 500 g mascarpone sajt, 6 tojássárgája, és a fehérje habnak, 1 citrom héja, 6 evőkanál cukor, 1 cs. vaníliás cukor.
A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, belereszeljük a citromhéját, és belekeverjük a mascarponét. Felverjük a tojáshabját és óvatosan belekeverjük a masszába. Nagy üvegtál aljára teszünk 1 sor piskótát, ráöntünk egy kis krémet úgy hogy ellepje, és így rétegezzük tovább. A tetejét megszórjuk keserű kakaóval. 1 napig hűtőben tartjuk, hogy a piskóta megpuhuljon.
Íme a recept: 1 csomag baba piskóta, 500 g mascarpone sajt, 6 tojássárgája, és a fehérje habnak, 1 citrom héja, 6 evőkanál cukor, 1 cs. vaníliás cukor.
A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, belereszeljük a citromhéját, és belekeverjük a mascarponét. Felverjük a tojáshabját és óvatosan belekeverjük a masszába. Nagy üvegtál aljára teszünk 1 sor piskótát, ráöntünk egy kis krémet úgy hogy ellepje, és így rétegezzük tovább. A tetejét megszórjuk keserű kakaóval. 1 napig hűtőben tartjuk, hogy a piskóta megpuhuljon.
2009. február 6., péntek
CUKI KÓKUSZOS
Hozzávalók: 10 dkg kókuszreszelék, 10 dkg vaj, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, fél cs vaníliás cukor, 25 dkg liszt, fél cs sütőpor.
Összegyúrjuk a tésztát, és ha kell egy-két kanál tejfölt, tehetünk bele. Ujjnyi vastag rudakat sodrunk ki belőle félbe hajtjuk, mint ahogy hajtűt majd közepes tűznél szép sárgára sütjük. Kihűlés után mindkét végüket olvasztott csokiba mártjuk.
Összegyúrjuk a tésztát, és ha kell egy-két kanál tejfölt, tehetünk bele. Ujjnyi vastag rudakat sodrunk ki belőle félbe hajtjuk, mint ahogy hajtűt majd közepes tűznél szép sárgára sütjük. Kihűlés után mindkét végüket olvasztott csokiba mártjuk.
MÜZLIS MÉZES
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 tojás, 10 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 ek méz, 15 dkg bármilyen müzli, 1 dl tej, reszelt citromhéj, 1 mk sütőpor, fahéj.
A vajat langyosra melegítem, hozzákeverem a felvert tojást, a mézet, cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, és a müzlit. Kiskanállal halmokat rakunk egy tepsibe, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük
A vajat langyosra melegítem, hozzákeverem a felvert tojást, a mézet, cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, és a müzlit. Kiskanállal halmokat rakunk egy tepsibe, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük
ALMÁSPISKÓTA
Hozzávalók: 2 tojás, 40 dkg cukor, 40 dkg liszt, 40 dkg durvára reszelt alma, 1 sütőpor, 10 dkg darabosra vágott dió, 5 dkg mazsola, 1citrom reszelt héja, 5 dkg cukrozott gyümölcs.
Kikeverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a reszelt almát végül a gyümölcsöket. Csak a tepsi alját kenjük ki az oldalát nem, és ha rugalmasra sült porcukorral, vagy csoki mázzal leöntjük.
Kikeverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a reszelt almát végül a gyümölcsöket. Csak a tepsi alját kenjük ki az oldalát nem, és ha rugalmasra sült porcukorral, vagy csoki mázzal leöntjük.
KEKSZES 5 PERC ALATT
Hozzávalók: egy csomag keksz (20-25 dkg), 12,5 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 ek kakaó (keserű), 1 egész tojás.
A hozzávalókat a keksz nélkül összekeverjük, majd felforraljuk. (Mikróban is elkészíthető). Közben a kekszet összetöröm, majd a masszába öntöm. Formába öntöm, kihűlés után szeletelhető. Melegen is isteni.
A hozzávalókat a keksz nélkül összekeverjük, majd felforraljuk. (Mikróban is elkészíthető). Közben a kekszet összetöröm, majd a masszába öntöm. Formába öntöm, kihűlés után szeletelhető. Melegen is isteni.
KOSSUTH KIFLI
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 20 dkg Ráma, 6 tojássárgája, fehérje habnak, tetejére diót szórni. Félhold alakúra szaggatni.
ŐSZIBARACKLEPÉNY
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 25 dkg cukor, 1 mk sütőpor, 1 citromleve, és héja, 13 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, cikkekre vágott barack, vagy bármilyen idény gyümölcs.
Kevert tésztát készítünk, belekeverjük a lisztet utána a habbá vert fehérjét, és végül az olvasztott langyos vajat. Tepsibe tesszük, és sűrűn megrakjuk a barackokkal. Úgy sütjük, mint a piskótát. Meggyel is nagyon finom.
Kevert tésztát készítünk, belekeverjük a lisztet utána a habbá vert fehérjét, és végül az olvasztott langyos vajat. Tepsibe tesszük, és sűrűn megrakjuk a barackokkal. Úgy sütjük, mint a piskótát. Meggyel is nagyon finom.
KARÁCSONYI KOSZORÚ (HÚSVÉTRA IS)
1 kg liszt, 1/2 l tej, 6 evőkanál cukor, 1/4 kg vaj vagy margarin, 1 csomagélesztő, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanál só, 1 csomag gesztenyemassza.
A koszorú valójában hagyományos kelt tészta, amelynek egyetlen trükkje van: forró tejben kell felolvasztani a cukrot és a margarint. Ha kihűlt, beletesszük az élesztőt, és langyos helyen legalább a duplájára kelesztjük. Ezután dolgozzuk bele a tojásokat, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót, majd újból kelni hagyjuk. Utána átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Megtölthetjük gesztenyével (vagy dióval, mákkal, meggyel – kinek mi a kedvence) és mazsolával, de nem szabad nagyon lédúsnak lennie. Feltekerjük, és egy kis lecsípett tésztából vékony sodrattal, mazsolával feldíszítjük. Újból pihenni hagyjuk, majd megkenjük egy egész tojással, és csak ezután tesszük a sütőbe: először felső, majd alsó, végül középső lángon célszerű sütni.
A koszorú valójában hagyományos kelt tészta, amelynek egyetlen trükkje van: forró tejben kell felolvasztani a cukrot és a margarint. Ha kihűlt, beletesszük az élesztőt, és langyos helyen legalább a duplájára kelesztjük. Ezután dolgozzuk bele a tojásokat, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót, majd újból kelni hagyjuk. Utána átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Megtölthetjük gesztenyével (vagy dióval, mákkal, meggyel – kinek mi a kedvence) és mazsolával, de nem szabad nagyon lédúsnak lennie. Feltekerjük, és egy kis lecsípett tésztából vékony sodrattal, mazsolával feldíszítjük. Újból pihenni hagyjuk, majd megkenjük egy egész tojással, és csak ezután tesszük a sütőbe: először felső, majd alsó, végül középső lángon célszerű sütni.
Hasonmások
SÁRGARÉPA
A sárgarépaszelet olyan, mint az ember irisze, a szemre jó!
PARADICSOM
A paradicsom belseje olyan, mint a 4 szívkamra, jótékony a szívnek!
SZŐLŐ
A szőlő formája, olyan, mint a szívé: szív és vér vitalizáló hatású.
DIÓ
A dió olyan formájú mint az agyvelő, most már tudjuk, hogy három tucat neuro-transzmittert tud képezni, amely segíti az agyműködést.
VESEBAB
A vesebab segíti a vesék működését.
REBARBARA, ZELLERSZÁR
A rebarbara, kínai kel, zellerszár olyanok mint az emberi csontok: csonterősítők, 23 %-uk nátrium tartalmú ugyanúgy, mint a csontoké.
AVOKÁDO
A padlizsán, avokádó, körte a méhet és méhnyakat erősíti. Ma már tudjuk, hogy hetente 1 avokádó kiegyensúlyozza a hormonszinteket, megakadályozza a súlyfelvételt terhesség alatt és a méhnyakrákot. Miért? Egy avokádót a virágzástól pontosan 9 hónap érlel érett gyümölccsé. 14 000 növényi hatóanyag mindegyik gyümölcsben.
FÜGE
A füge telis-tele van magokkal, mint a herék. Spermaszámot növelő hatásáról ismert.
ÉDESBURGONYA
Az édesburgonya alakja hasonlít a hasnyálmirigyre, amely segít kiegyenlíteni a glikémiás indexet a cukorbetegeknél.
OLIVABOGYÓ
Az olivák erősítik a petefészkek működését.
NARANCS
A grépfrút, narancs, citrusfélék hasonlítanak az emlőkre, amelynek elfogyasztása az emlők nyirokrendszerére jótékony hatást fejtenek ki.
HAGYMA
A hagymák alakja olyan, mint a sejtek formája. A mai tudomány bebizonyította, hogy a hagyma minden sejtet képes megtisztítani a mérgező anyagoktól és tisztítja a könnycsatornákat.
A sárgarépaszelet olyan, mint az ember irisze, a szemre jó!
PARADICSOM
A paradicsom belseje olyan, mint a 4 szívkamra, jótékony a szívnek!
SZŐLŐ
A szőlő formája, olyan, mint a szívé: szív és vér vitalizáló hatású.
DIÓ
A dió olyan formájú mint az agyvelő, most már tudjuk, hogy három tucat neuro-transzmittert tud képezni, amely segíti az agyműködést.
VESEBAB
A vesebab segíti a vesék működését.
REBARBARA, ZELLERSZÁR
A rebarbara, kínai kel, zellerszár olyanok mint az emberi csontok: csonterősítők, 23 %-uk nátrium tartalmú ugyanúgy, mint a csontoké.
AVOKÁDO
A padlizsán, avokádó, körte a méhet és méhnyakat erősíti. Ma már tudjuk, hogy hetente 1 avokádó kiegyensúlyozza a hormonszinteket, megakadályozza a súlyfelvételt terhesség alatt és a méhnyakrákot. Miért? Egy avokádót a virágzástól pontosan 9 hónap érlel érett gyümölccsé. 14 000 növényi hatóanyag mindegyik gyümölcsben.
FÜGE
A füge telis-tele van magokkal, mint a herék. Spermaszámot növelő hatásáról ismert.
ÉDESBURGONYA
Az édesburgonya alakja hasonlít a hasnyálmirigyre, amely segít kiegyenlíteni a glikémiás indexet a cukorbetegeknél.
OLIVABOGYÓ
Az olivák erősítik a petefészkek működését.
NARANCS
A grépfrút, narancs, citrusfélék hasonlítanak az emlőkre, amelynek elfogyasztása az emlők nyirokrendszerére jótékony hatást fejtenek ki.
HAGYMA
A hagymák alakja olyan, mint a sejtek formája. A mai tudomány bebizonyította, hogy a hagyma minden sejtet képes megtisztítani a mérgező anyagoktól és tisztítja a könnycsatornákat.
Krúdy Gyula Álmos könyvéből részlet
Borjú – öröm
Bika – vendéged jön
Tinó – szerencse
Barom –nyereség
Ökör – hírt jelent
Marha – jövendő szerencse
Tehenet fejni – Eljegyzés gazdag nővel
Bika – vendéged jön
Tinó – szerencse
Barom –nyereség
Ökör – hírt jelent
Marha – jövendő szerencse
Tehenet fejni – Eljegyzés gazdag nővel
Rizses mondások
Teához kevés víz is elég, de rizshez sok kell. - Ha mindent úgy kezelünk, ahogy kell akkor lesz benne sok örömünk.
Ha van, egy tálka rizsed ne panaszkodj. - Okos ember kevéssel is beéri.
Felezd meg a kevés rizsedet a barátoddal. - Ha szegény vagy se irigyelj a barátodtól semmit
A rizs izét a fűszer adja. - A társalgásban a szellemesség nélkülözhetetlen
A rizsszemeket ne számold, hanem egyed. - Ha megkínálnak valamivel, ne az értékét nézd, hanem fogadd hálásan.
Nappal bárkivel közösködhetsz a rizsben, de jól nézd meg azt, akivel rizst este eszed. - Az utcán az ember bárkivel szóba állhat, az otthon azonban szent, oda csak megbízható embert fogadjunk be.
Ha van, egy tálka rizsed ne panaszkodj. - Okos ember kevéssel is beéri.
Felezd meg a kevés rizsedet a barátoddal. - Ha szegény vagy se irigyelj a barátodtól semmit
A rizs izét a fűszer adja. - A társalgásban a szellemesség nélkülözhetetlen
A rizsszemeket ne számold, hanem egyed. - Ha megkínálnak valamivel, ne az értékét nézd, hanem fogadd hálásan.
Nappal bárkivel közösködhetsz a rizsben, de jól nézd meg azt, akivel rizst este eszed. - Az utcán az ember bárkivel szóba állhat, az otthon azonban szent, oda csak megbízható embert fogadjunk be.
Babos mondások
Nem bab között találtál! – Én sem vagyok akárki.
Nem babra megy a játék! – Nagy tét forog kockán.
Babon él pedig feje fölött lóg a kolbász. – Nincs eszénél.
Babot evett megveszett. – Ok nélkül haragszik.
Sok babot kell még megenned. – Nőnöd, okosodnod kell, míg megérted.
Sós babot eszik, vizet iszik rá. – annyira zsugori, hogy kár kezdeni vele.
Az Éhség a keserű babot is édessé teszi. – aki éhezik, nem válogat
Babot is főzők majd nemcsak vizet, - Lesz nekem is jobb sorsom.
Nem levéért főzik a babot. - A lényeg a fontos
Fut, mint a fuszulyka. – Gyors mozgású, hamar elintéz mindent.
Kínlódik, mint a paszuly hús nélkül. – Dolgozik, de a munkájának semmi haszna.
Nem lesz abból paszuly se. – Nem fog sikerülni a dolog.
Nyüzsög, mint a ritka paszuly. – Szeretne nélkülözhetetlenné látszani.
Vékony, mint a paszuly karó. – Sovány hórihorgas ember.
Tószulj, paszuly, mielőtt kásává válsz. – Húzódj odébb, mert eltapos a tömeg
Ülj a paszulyba savanyodni. – Menj, a csodába tűnj el innen.
Olyan savanyú hogy paszulyt lehet vele főzni. - Ecet ízű bor bablevesbe való, nem kupába.
Akár paszuly akár bab, csak jó legyen. – Az ételnek nem a neve a fontos, hanem az íze.
Nem babra megy a játék! – Nagy tét forog kockán.
Babon él pedig feje fölött lóg a kolbász. – Nincs eszénél.
Babot evett megveszett. – Ok nélkül haragszik.
Sok babot kell még megenned. – Nőnöd, okosodnod kell, míg megérted.
Sós babot eszik, vizet iszik rá. – annyira zsugori, hogy kár kezdeni vele.
Az Éhség a keserű babot is édessé teszi. – aki éhezik, nem válogat
Babot is főzők majd nemcsak vizet, - Lesz nekem is jobb sorsom.
Nem levéért főzik a babot. - A lényeg a fontos
Fut, mint a fuszulyka. – Gyors mozgású, hamar elintéz mindent.
Kínlódik, mint a paszuly hús nélkül. – Dolgozik, de a munkájának semmi haszna.
Nem lesz abból paszuly se. – Nem fog sikerülni a dolog.
Nyüzsög, mint a ritka paszuly. – Szeretne nélkülözhetetlenné látszani.
Vékony, mint a paszuly karó. – Sovány hórihorgas ember.
Tószulj, paszuly, mielőtt kásává válsz. – Húzódj odébb, mert eltapos a tömeg
Ülj a paszulyba savanyodni. – Menj, a csodába tűnj el innen.
Olyan savanyú hogy paszulyt lehet vele főzni. - Ecet ízű bor bablevesbe való, nem kupába.
Akár paszuly akár bab, csak jó legyen. – Az ételnek nem a neve a fontos, hanem az íze.