Oldalak

Adománybolt

2009. január 26., hétfő

Néhány fontos dolog amiről úgy gondolom tudnia kell annak aki szeretné a receptjeimet kipróbálni. Először is én nem szeretek sok időt a főzéssel eltölteni bár azt hiszem sokan vagyunk így ezzel, ezért igyekszem viszonylag rövid idő alatt jókat főzni és sütni.
Sok receptet leegyszerűsítettem, és kivettem belőle olyan hozzávalókat amik nekem tetszettek. Igyekszem finomat,de egészségesen főzni amennyire csak lehet, így a sima olaj helyett vagy oliva olajat használok (létezik belőle egy olyan ami oliva olaj maradék,nem annyira drága és ugyanolyan jó, ráadásul még mellék íze sincs) vagy kókuszzsírt ( ezt csak húsok alá , pörköltökbe mert a az olajban sülteknél megérezte a családom a kókusz ízét). Amit lehet azt sütőben készítek el, pl. a sült krumplit is, vagy a hal rudacskát. Ízesítésként szeretem a fűszereket használni, de nem túl csípősen, sokat használom a szójaszószt, ami miatt kevesebb só kell az ételbe. Igyekszem mínnél kevesebb sót használni és egy érdekesség, amit Anyukám nehezen tud elfogadni, hogy a süteményekbe nem szoktam sót tenni, és mégis nagyon finomak, senki nem veszi észre a különbséget.

Somlói galuska egyszerűen

Kétféle piskótát sütünk egy kakaósat és egy vaníliásat. Vanília pudingot főzünk legalább két csomaggal, lehet egy kicsit sűrűbbre készíteni, mint ahogy szoktuk. Kakaó, cukor, pici víz, ebből készül a csokiöntet amit megmelegítünk egészen addig míg a cukor fel nem olvad. a tejszínt kicsi cukorral felverjük. Egy tálba a darabokra tört piskótából teszünk, rá a puding, a tejszínhab, és megcsurgatjuk a csoki öntettel. Nagyon finom.

2009. január 20., kedd

TEPSIS PULYKAMELL

A pulykamelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. a burgonyát meghámozzuk és karikára vágjuk. A hagymát is megpucoljuk és karikára vágjuk. Egy tepsit kikenünk zsiradékkal, én kókuszzsírt használok, és beleteszünk egy réteg burgonyát, megsózzuk, erre kerül a hagyma majd a hús. Újabb burgonya és a tejére besamel mártás. A besamel mártáshoz a margarint felolvasztom egy serpenyőben és megszórom liszttel, és felöntöm tejjel, addig kevergetem, habverővel (akkor nem csomósodik meg) amíg sűrű nem lesz, sózom, fehér borsozom és szerecsendiót teszek bele. Ráöntöm a krumpli tetejére, és megszórom reszelt sajttal. Fólia alatt megsütőm, és a végén fólia nélkül pirítom.

2009. január 15., csütörtök

MAMA DIÓTORTÁJA

Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, sütőpor.
Krém: 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 cs vaníliás cukor vagy rúd, kakaópor vagy reszelt csoki, 20-25 dkg ráma
A sárgájákat kikeverjük a cukorral és beletesszük a sütőport diót, majd a fehérjét. Tortaformában sütjük (sütőpapírral). A krémhez valókat forrásig melegítjük, ha kihűlt belekeverjük a habos margarint.A tortát ketté vágjuk, megkenjük a krémmel kivül-belül. Tetejét fél diókkal díszíthetjük. Nem tévedés a recept tényleg nincs benne liszt, csak dió! Nagyon finom, gyerekkorom szülinapi tortája.

GYORS BANÁNKENYÉR

Hozzávalók: 2 csésze kenyérmix, 20 dkg krémsajt, 1 csésze cukor, 2 tojás, 1 csésze érett banán, fél csésze dió.
Keverjük össze az anyagokat, majd tegyük hozzá a kenyérmixet, és a diót. Kivajazott formában kis lángon sütjük, a formában hagyjuk kihűlni.

FAGYASZTHATÓ KENYÉRTÉSZTA
Hozzávalók: 2,5 csésze liszt, 2 cs. élesztő, 2 csésze tej, 6 ek margarin, 1/3 csésze cukor, 1 kk só, 2 tojás, liszt amennyit a tészta felvesz.
Forraljuk össze a tejet, a margarint, a cukrot, sót. Ezt hozzáadjuk az élesztős liszthez a tojásokkal együtt. Annyi lisztet adjunk, hozz, hogy fakanállal lehessen verni. Tegyünk nyújtólapra. Rugalmas és sima tészta legyen, 20 db golyót formálunk. Amit nem használunk fel lefagyasztjuk.

PISKÓTÁS RÁKÓCZI TÚRÓS

Hozzávalók: 5 tojás, 5 ek. cukor, 5 ek. liszt, sütőpor, 1 k. langyos víz, 10 dkg puha margarin.
Töltelék: 3 cs. túró, 5 tojássárgája, 5 ek porcukor, 2 ek liszt.
Piskótát készítünk a szokásos módon 15 percig, elősütjük. Rátesszük a túrós masszát és rákenjük a felveret habot és még 15 percre a sütőbe rakjuk.

SZILVÁS KELT TÉSZTA

Hozzávalók: kb. fél l tej, 5 ek. cukor, 12,5 dkg margarin, 1 tojás 2 tojássárgája, 1 élesztő, fél kg liszt, szilva.
A tejet megmelegíteni. Az élesztőt a kicsi cukros tejben felfuttatni, és belekeverni a lisztet és a tojásokat apránként összekeverni az olvasztott margarinnal. Majd annyi tejet, amennyit felvesz. Keleszteni. Cukros fahéjban hempergetett szilvával kirakni. Kb. 20 percig sütni. Olyan íze van, mint szilvás gombócnak!

NAP ÉS ÉJ

Hozzávalók: 20 dkg Rama, 4 tojás, 1 citrom leve és reszelt héja, 25 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 40 dkg liszt, csoki.
Géppel összedolgozzuk a hozzávalókat, és kétfelé választjuk. Az egyik felébe 2 szelet csokoládét reszelünk. Ha kisült a közepét megkenjük lekvárral.

MUFFIN

Hozzávalók: 12 dkg vaj, cukor, 2 tojás, liszt, sütőpor, szódabikarbóna, 1 kanál lekvár, csokidarabok, kakaó, citromhéj, narancshéj, mazsola. Muffin formában sütni.

MASCARPONE TORTA

Héj: 1/2 l kekszmorzsa, 6 ek vaj, 2 ek cukor, fahéj. 180 fok 5 perc.
Töltelék: 0.5 kg krémsajt (mascarpone), 15 dkg cukor, 3 tojás, citromhéj, vaníliás cukor. 35 perc sütőben.
Födém: ½ l tejföl, 3 ek cukor. 10 perc sütőben..
Máz: 10 dkg cukor, 1 ½ ek kukoricakeményítő, 1 k vaj. Ráolvasztani.

MASCARPONE TORTA II
Ugyanaz, mint az előző csak a héj piskótalap.
Töltelék: a mascarponéba felolvasztott fehér csoki, 1 tojás, citromhéj, cukor enyhém felvert tejszínhab.

MASCARPONE TORTA III.
Ez látható képen. Piskóta alap. 2 tojás cukorral kikeverve, bele a mascarpone, citromhéj, vaníliás cukor. Ezt tenni a a majdnem megsült piskótára, vissza a sütőbe, rásütni. Tetejére tejföl porcukor kikeverve, rásimítani, vissza a sütőbe amíg kicsi színe lesz.

MASCARPONÉS FINOMSÁG

Hozzávalók: 1 doboz mascarpone, 3 tojás, 10 dkg cukor, fekete ribizli lekvár, piskóta, gyümölcs, (szeder, áfonya…) citromlikőr, vagy rum, amaretto keksz.
Egy nagy tál aljára helyezzük a lekvárral megkent piskótákat, és megszórjuk reszelt keksszel, közben elkészítjük a krémet, a tojássárgájákat kikeverjük cukorral, beletesszük a mascarponét és összekeverjük a felvert habbal. A krémbe is locsolhatunk alkoholt. A lekvárt megmelegítjük egy kis gyümölccsel, és a piskótákra öntjük. Locsolhatunk rá egy kis alkoholt. A tetejére kerül a mascarpone krém. Díszítéshez használhatunk mandula forgácsot

HÁZILAG KÉSZÍTETT SAJT

1l tejet felforralunk 1 kg túróval, amit csomósra főzünk benne, majd a savót leszűrjük róla. Hozzáadjuk az 1 egész tojást, 1 ek. sót, fél tk. szódabikarbónát, 5 dkg vajat. Ha kezd hűlni, belerakjuk a Fesztiválba, és hűtőben jól kihűtjük. Kiborítva szeletelhető. Ízesíthető köménnyel, kaporral, petrezselyemmel tetszés szerint

KEFIRES LÁNGOS

Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 tojás, 3 pohár kefir, 2-3 kk. só, 5 dkg élesztő, 1,8 dl tej.
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz keverjük. Két órát pihentetjük, majd olajos kézzel formázzuk. Forró olajban kisütjük.

HÚSOS KIFLI

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg ráma, 1 dl tej, 5 dkg élesztő, só,
Töltelék 30 dkg burgonya, 15 dkg párizsi, 15 dkg füstölt szalonna vagy kolbász, 1 ek. tejföl, bors.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. A margarin elmorzsoljuk a lisztben és hozzáadjuk a sót. A felfutatott élesztővel, összegyúrjuk a tésztát. Megkelesztjük.
A töltelékhez a burgonyát áttörjük és összekeverjük a darált párizsival és a füstölt áruval. Hozzáadunk borsot és 1 ek. tejfölt.
A tésztát 4 cipóba osztjuk, kerekre nyújtjuk 16 felé, vágjuk mindegyikbe egy-egy kanál tölteléket, teszünk és felcsavarjuk. Tetejüket tojássárgájával megkenjük, előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

KENYÉR(Viki féle)

Hozzávalók: 3,5-4 dl víz, 65-70 dkg liszt, ½ kanál cukor, 1/3 élesztő, 3-4 ek rozsliszt, tönköly liszt, 3,5 kanál só, olaj v. margarin, magok: tök, napraforgó szezám, len, pelyhek, korpák.

HŰTŐS LÁNGOS

Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 db tojás, 1/2 l tej, 1 élesztő.
A hozzávalókat összedolgozzuk. Kiolajozott zacskóban egy éjszakára hűtőbe tesszük. Két hétig is eltartható.

KOLBÁSZOS BUKTA

Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dl tej, 2 dl olaj, 10 dkg élesztő, 1 ek só, 1 ek cukor, lehet a tésztába tenni borsot, bazsalikomot.
Töltelék: 2 fej hagyma apróra vágva, reszelt sajt, puha kolbász jól összedolgozva.
Megtölteni vele a tésztát és kisütni

GYORS CSOKITORTA MIKRÓBAN

Maradék csokit olvasztani 2 perc 600 W-ón, margarinnal, 3 egész tojást összekeverni porcukorral 3 ek. liszttel és fél cs. sütőporral 6 percig sütni tető nélkül.

ŐZGERINC SÜTI

5 tojássárgáját 20 dkg cukorral kikeverünk, majd belekeverünk 15 dkg margarint, 15 dkg lisztet, késhegynyi sütőport, és a végén a felvert tojáshabot. A felét vajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük, a másik felébe kakaót teszünk, és közepébe öntjük. Mérsékelt tűznél sütjük.

HAMIS MARCIPÁN

Leforrázzunk 7 dkg búzadarát 3 evőkanál tejjel és 5 percig állni, hagyjuk. Összegyúrunk a búzadarával egy kevés porcukrot, 7 dkg margarint, 10 dkg darált háztartási kekszet, 3 teáskanál keserű mandula aromát, amíg a kézmelegtől össze nem áll. Golyókat formázunk belőle, lehet gyümölcsöt is tenni a közepébe.

CSOKI BOMBA ( francia recept)

300 g étcsokit gőz fölött felolvasztunk. A 2 zselatin lapot vízbe áztatunk, majd a forró csokiba tesszük. 3 narancs reszelt héját, 2 tojássárgáját, 5 dkg vajat keverünk bele, majd ha már kihűlt a fehérje habot. Egy formát kivajazunk, majd beleszórunk őrölt diót, mandulát, mogyorót és bele öntjük a csokit. Hűtőben megdermesztjük.

KAKAÓS CSIGA

Tészta: 50-60 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 tk. reszelt citromhéj.
Töltelék: 15 dkg kakaó, 10 dkg cukor, tetejére 5 dkg margarin, 1 dl tej
Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral simára keverjük és felfuttatjuk. Közben 20 dkg margarint 10-15 dkg liszttel összemorzsolunk és a tésztát téglalap alakúra, formáljuk, 1 óráig hűtőben pihentetjük. A megmaradt liszttel összedolgozzuk a felfuttatott élesztőt, a cukorral, a tojássárgájákkal, a megmaradt margarinnal és a reszelt citromhéjjal. A tésztát belisztezzük, és 40-50 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk a közepére, helyezzük a margarinos tésztát és összehajtogatjuk. Kinyújtjuk majd ismét, hajtogatjuk. Végül fél centi vastag lappá nyújtjuk, megszórjuk a közben összekevert cukros kakaóval és úgy csavarjuk össze, mint a rétest. Olvasztott vajba mártott késsel 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, fektetve tesszük a tepsibe. Oldalát megkenjük olvasztott vajjal. Forró sütőben pirosra sütjük. A forró tésztát tejjel meglocsoljuk. Kb. 25-27 darab.

MENYECSKESZEM

40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 16 dkg cukor, 1 tojássárgája, 3 ek. Kakaó, ½ cs. sütőpor, annyi tej, hogy jól gyúrható tészta legyen.
Fél centi vastagra nyújtjuk, pici pogácsaszaggatóval kis karikákat tesz majd puhára, sütjük.
Töltelék: 2 dl tej, 6 dkg liszt, 16 dkg cukor – Ezeket sűrűre főzni, ha kihűlt 15 dkg vajjal, 1 cs. vaníliás cukorral összekeverjük és megtöltjük a kis karikákat. A töltelékbe lehet valamilyen aromát rakni, max. féltasaknyit. Ajánlatos a sütit fogyasztás előtt három nappal elkészíteni.

MÉZES ZSERBÓ

Készen vásárolt mézes lapot a következő töltelékkel töltjük meg:
3 dl tejben 2½ ek. grízt sűrűre főzünk, amikor kihűlt 20 dkg vajjal, 15 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral habosra keverünk. A tésztalapot megtöltjük, 1 réteg krém, 1 réteg baracklekvár, megint krém. Ezt is ajánlatos a fogyasztás előtt pár nappal elkészíteni, mert az állás során puhul. Tetejét olvasztott csokoládéval díszíthetjük

BARACKLEPÉNY

20 dkg cukrot 15 dkg vajjal 3 tojás sárgájával habosra keverünk, azután hozzáadunk 18 dkg liszttel elkevert 1 cs. sütőport és 3 tojás habját. Vajazott tepsibe tesszük és a tetejére 1 kg meghámozott félbevágott sárga- vagy őszibarackot, teszünk és 12 dkg cukorral, megszórjuk. Közepes tűznél sütjük.

MORZSALEPÉNY

4 tojás sárgáját habosra keverünk 15 dkg cukorral és fél cs. Vaníliás cukorral, hozzáadunk 2 szelet reszelt csokoládét, 5 ek. leszitált zsemlemorzsát és fél cs. sütőport és legvégül a 4 tojás kemény habját. Vajazott és morzsával kiszórt tepsiben sütjük. Sütés után kockára vágva kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk

STOLLE (KALÁCS)

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 60 dkg liszt, 2 tojás, 4 dkg élesztő, kb. 2-3 dl tej, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 15 dkg rumban áztatott mazsola, (lehet bele tenni még diót, mandulát, mogyorót, különféle szárított gyümölcsöket) 1 mk. őrölt fahéj. A tészta bevonásához: 10 dkg olvasztott vaj és 10 dkg porcukor.
Tálban összekeverjük a liszt 1/3-át a cukros langyos tejben felfutatatott élesztővel és kétszeresére, kelesztjük. Utána bele teszünk 12 dkg vajat és többi hozzávalót lassanként a megmaradt lisztet, és addig dagasztjuk, míg el nem vélik az edény falától. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és olvasztott vajjal átsimítjuk, összehajtogatjuk és megformáljuk kb. olyan, legyen, mint a püspökkenyér csak kétszer olyan magas. Ismét kelesztjük, de rövid ideig, majd olvasztott vajjal bekenjük. Előmelegített sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük. Ha kivettük még forrón megkenjük olvasztott vajjal és porcukorral felváltva, ettől ropogós réteg lesz, rajta és tovább eláll.

RÉPA-TORTA (francia recept)

6 tojás sárgáját habosra keverünk 30 dkg cukorral, majd hozzáadunk 30 dkg darált diót és 30 dkg reszelt sárgarépát, 1 citrom levét 1 cs. sütőport, kicsi fahéjat, egy kis pohár rumot és 10 dkg lisztet, végül a 6 tojásfehérje habját. 250 fokon kb. 40 percig sütjük.

FEKETE GYÉMÁNTOK

6 tojás sárgáját habosra keverünk 15 dkg cukorral, 12 dkg liszttel elkevert 1 cs. sütőporral és a 6 tojás fehérjehabjával. Sütőben megsütjük.
Krémet készítünk az alábbiakból:
15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 15 dkg darált dió, mazsola, kakaó
A megsült tészta széleit levagdossuk, és rumba áztatjuk és a krémmel megkent sütemény tetejére, rakjuk

EPER-BOMBA (MÁLNA) (francia recept)

500 g epret vagy málnát átpasszírozunk, és citromlével meglocsoljuk kicsit, megcukrozzuk. 3 tojás sárgáját habosra keverünk 200 g cukorral. A tojásfehérjéket és a 2 dl tejszint felverjük. Először a málnát keverjük a sárgájához, utána tejszínhabot és a fehérjehabot. Formába tesszük, és mélyhűtőben fagyasztjuk.

MARONETTE

4 tojás sárgáját habosra keverünk fél cs. vaníliás cukorral és 12 dkg cukorral majd hozzákeverünk 2 szelet reszelt csokoládét és 10 dkg gesztenyepürét, 5 dkg liszttel elkevert fél cs. sütőport és legvégül a 4 tojásfehérje habját. Vajazott lisztezett őzgerinc formában sütjük. (Meg lehet tölteni gesztenyepürével a közepét, és be lehet vonni a tetejét csoki mázzal, de e nélkül is finom.)

PULYKAMELL SAJTTAL SONKÁVAL TÖLTVE ANANÁSZMÁRTÁSSAL

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 7 dkg sonka, 7 dkg sajt, 15 dkg bacon szalonna, só, fűszerek.
A pulykamell szeletünk húsverővel enyhén kiverjük, sózzuk, fűszerezzük. Ráterítünk egy szelet sonkát, sajtot, feltekerjük és rácsavarunk egy szelet baconszalonnát. Tepsibe tesszük, és kevés vízzel és ananász lével meglocsoljuk, alufóliával letakarjuk és közepesen meleg sütőben, 35-40 percig sütjük, majd fólia nélkül 10 percig. Ananászmártással, és krokettel kínáljuk.

ANANÁSZMÁRTÁS
Hozzávalók: 35 dkg ananász (konzerv), 8 dkg margarin, 8 dkg tejszín, só, 7 dkg cukor, 1 citrom, 1 narancs, 1 szegfűszeg, mártássűrítő.
A citrom és narancs héját lereszeljük, kevés vízben a szegfűszeggel együtt jól kiforraljuk. Serpenyőben a margarint felolvasztjuk és a kockákra vágott ananászt kissé, megfuttatjuk és felengedjük az az ananász leszűrt levével. Hozzáadjuk a citrom és narancs kifacsart átszűrt levét az átszűrt koncentrátumot. Lassú forralással fedővel lefedve főzzük. A (mártássűritőt) keményítőt,kikeverjük kb. fél liter vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, a sót, a cukrot, jól elkeverjük, lassú csurgatással állandó keverés mellett beleöntjük a fövő mártásalapba, és tovább keverve besűrítjük a mártást. Jól kiforraljuk, és után ízesítjük.

VADAS MARHASZELET GYORSAN

Hozzávalók: 4 szelet marhafelsál (kb. 50 dkg), mustár, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, bors, 1 teáskanál koriander, 2 babérlevél, olaj, 20-20 dkg sárgarépa és gyökér, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 citrom leve és héja, só.
Miután 2 zacskó közé rakva alaposan kiklopfoltam a húsokat, lekentem mindet a páccal, amihez olajat, mustárt, borsot, mozsárban megtört koriandert, babérlevelet, 1 gerezd zúzott fokhagymát és 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagymát használtam. 6 óra hűtőben pihentetés után megsóztam és olajon hirtelen megpirítottam a marhát, a visszamaradt zsiradékon pedig egy újabb fej apróra vágott vöröshagymát, valamint a felkarikázott répát és gyökeret is átfuttattam.
Sütőzacskóba tettem a húst és a zöldségeket, kb. 1 deci vizet is öntöttem rá.180 fokon 30 perc alatt készre pároltam az egészet. A hússzeleteket melegen tartjuk, a mártáshoz pedig a hússal együtt párolt zöldségeket leturmixoljuk, aztán 1 evőkanál cukrot karamellizálunk (magyarán egy edénybe tesszük, majd a cukor a hő hatására felolvad és megbarnul). Ráöntjük a turmixot, kevés vízzel még hígítunk is rajta. 1 doboz tejfölből, 2 evőkanál lisztből, némi meleg vízből készített habarással sűrítjük. Ízlés szerint sóval, borssal, mustárral ízesítjük és a végén 1 citrom reszelt héját, és levét adjuk még hozzá.

GYORS FEHÉR KENYÉR

Hozzávalók: 3 dkg margarin, 45 dkg finomliszt, 1 tk. Só, 2 tk sütőpor, 3 dl kefir.
A margarint felolvasztjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és géppel simára keverjük. Akkor jó, ha tészta lágy és elválik az edény falától.
200 fokon 35-40 percig sütjük, előtte cipóvá formáljuk, és a tetejét betépjük.

ÉVA POGÁCSÁJA

Hozzávalók: ½ kg liszt, 25 dkg margarin, 1 cs. élesztő, 1 tojás, 5 dkg sajt, 1 pohár tejföl, 3 ek. cukor, 1 kanál só. Tetejére: 1 tojás kenni, 5 dkg sajt, szezámmag.
Az élesztőt 2 ek tejben megkelesztjük, és kelt tésztát készítünk. Pogácsákat szaggattunk, és tojással megkenjük, majd reszelt sajttal megszórjuk, vagy szezámmaggal. Közepes lángon sütjük.

OLAJOS KIFLI

Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dl tej, 2 dl olaj, 10 dkg élesztő, 1 ek só, 1 ek cukor, 25 dkg ráma
A tésztát 20 percig keleszteni, majd 5 gombócra osztani, kinyújtani és egy kinyújtott részt 20 részre, osztani. A kocka rámát 100 kis kockára vágni, és kifli formát készíteni és a kis kocka rámát beletenni, és feltekerni, a tetejét tejfölös tojással, megkenni. Reszelt sajttal megszórni. Közepes lángon megsütni.

2009. január 13., kedd

LASAGNE

Hozzávalók: készen kapható lasagne tészta, 0.5 kg darált hús, 1 doboz paradicsom püré, szójaszósz, 2 fej kisebb hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, oregáno, kakukkfű, bazsalikom, pici cukor, esetleg ha híg ketchup
Besamel mártás: 5 dkg margarin, 1-2 evőkanál liszt, só, fehér bors, szerecsendió őrölve, 3/4 liter tej
Tetejére: reszelt sajt
A hagymát megpirítjuk, rádobjuk az átnyomott fokhagymákat, és utána a darált húst. Ha a hús kissé fehéredik akkor ráöntjük a paradicsompürét, és ízesítjük a fűszerekkel. Készre pároljuk.
Közben elkészítjük a besamel mártást. A vajat felolvasztjuk és beleszórjuk a lisztet jól elkeverjük, rövid ideig pirítjuk majd felöntjük tejjel. Habverővel kevergetjük akkor nem lesz csomós, ha mégis az lenne akkor amikor kész gépi habverővel kell kikeverni.
Egy hőálló tálba leteszünk annyi tésztát hogy befedje a tálat, majd jól megkenjük a paradicsomos szósszal, reszelünk egy kicsi sajtot, újra tészta következik. majd besamel mártás, reszelt sajt. Ezt addig folytatjuk míg el nem fogynak az alapanyagok. Fontos hogy a tetejére besamel mártás és reszelt sajt kerüljön.Nekem általában két tepsi szokott kijönni ebből az adagból, mert nem kell túl magas tornyot építeni. Ezek után betesszük a sütőbe ahol kb. fél óra alatt átsül, és kockára szeletelve tálalhatjuk.

2009. január 12., hétfő

KEKSZES SÜTI

Hozzávalók: 0,5 l tej, 1 kocka Ráma, 2 cs. csokipuding, 15 dkg cukor, 3 ek. Kakaó, 1 dl kávé, 1 cs vaníliás cukor, 2 rúd Albert keksz.
A hozzávalókat összefőzni, majd a kekszeket megkenni, és összetapasztani rúddá. Kívülről is bevonni a masszával. Hűtőben 1 napig állni, hagyni.

HÁZI TÜNDÉR - SAJTOS POGÁCSÁJA

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 80 g margarin, 160 g liszt, 3 db tojás, 125 g reszelt sajt, só Elkészítés: A tejet felforraljuk a margarinnal és a sóval, ezután belekeverjük a lisztet, és egészen addig hagyjuk a tűzön, amíg el nem válik az edény falától. Még melegen belekeverjük egyesével a tojásokat. Amikor kihűlt reszelt sajtot teszünk hozzá. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és kikent tepsibe rakva lassú tűzön, sütjük.

PIZZA

50 dkg finomliszt, 1 kanál olívaolaj, só, esetleg egy kis oregáno, langyos víz, élesztőpor.

Összeverjük, és kelesztő tálba tesszük. Olajos kézzel a tepsibe nyújtjuk.

Szósz: fél kg darált hús, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, paradicsompüré, ketchup, szójaszósz, oregáno, kakukkfű, bazsalikom, pici cukor.

A tetejére reszelt sajt kerül és konzerv kukoricát is tehetünk.