2009. január 15., csütörtök

STOLLE (KALÁCS)

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 60 dkg liszt, 2 tojás, 4 dkg élesztő, kb. 2-3 dl tej, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 15 dkg rumban áztatott mazsola, (lehet bele tenni még diót, mandulát, mogyorót, különféle szárított gyümölcsöket) 1 mk. őrölt fahéj. A tészta bevonásához: 10 dkg olvasztott vaj és 10 dkg porcukor.
Tálban összekeverjük a liszt 1/3-át a cukros langyos tejben felfutatatott élesztővel és kétszeresére, kelesztjük. Utána bele teszünk 12 dkg vajat és többi hozzávalót lassanként a megmaradt lisztet, és addig dagasztjuk, míg el nem vélik az edény falától. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és olvasztott vajjal átsimítjuk, összehajtogatjuk és megformáljuk kb. olyan, legyen, mint a püspökkenyér csak kétszer olyan magas. Ismét kelesztjük, de rövid ideig, majd olvasztott vajjal bekenjük. Előmelegített sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük. Ha kivettük még forrón megkenjük olvasztott vajjal és porcukorral felváltva, ettől ropogós réteg lesz, rajta és tovább eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti