2015. augusztus 21., péntek

Békebeli sós aprósütemény

150 g vaj  vagy margarin
100 ml tejszín
375 g búzafinomliszt
2 db tojássárgája
 só
A díszítéshez
1 tojássárgája
szezámmag, lenmag, köménymag
Reszelt sajt

Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát, én robotgéppel csináltam. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a tésztát, úgy még könnyebb eldolgozni. Lényeges, hogy a tésztát ne gyúrjuk túl. Amint összeállt, egynemű lett a tészta, hagyjuk abba a gyúrást, akkor is ha foszlós.
Az így kapott tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 15 mm vastagra, majd tegyük tányérra, vagy tálcára, és tegyük fél órára a fagyasztóba.
Ha a tészta kifagyott, várjuk meg, míg annyira felenged, hogy deformálás nélkül fel tudjuk vágni egy éles késsel. Ha eléggé felengedett, felvágjuk a késsel, vagy egy kis kiszúróval is kiszúrhatjuk apró, kb 1,5-2 cm átmérőjű alakokra.
A felszeletelt aprósüteményeket megkenjük vékonyan tojássárgájával, majd megszórjuk a díszítőanyagokkal.
A sajtot,  legcélszerűbb konyhai aprítógéppel dara finomságúra aprítani, és úgy szórni a süteményre. Még fagyosan tesszük be a sós sütit a 200 C-s sütőbe. Aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt, majd 1 órát hagyjuk állni.
Nálunk ez kimaradt, mindenki azonnal szerette volna megkóstolni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti