2023. március 8., szerda

Kecske feta sajt

2 l kecske tej
0,6 ml tejoltó
2 tk élőflórás joghurt
12,5 dkg só

Kultúrának élőflórás joghurtot használjunk. Egy kevés tejjel csomómentesre kell keverni a joghurtot, majd a 30-32 C fokos tejhez adni és jól elkeverni.
Hagyjuk 20 percet pihenni.
2 l tejhez 0,6 ml oltót ( bio tejoltó oltó gyomorból- Naturen folyékony tejoltó) kell adni.
Amikor az alvadék tisztán, májasan törik, vágjuk 1,5-2 cm-es darabokra, majd hagyjuk 10 percet állni, hogy a savó ellepje a tetejét.
Ezután 30 percen át óvatosan kevergetni kell (5-10 percenként), hogy az alvadék ne tapadjon össze.
A következő lépésben a savót le kell szűrni az alvadékról, majd 2-4 óráig csöpögtetni kell. A savó egy részét tegyük félre és hagyjuk azt is savanyodni. Ebből készül majd a sófürdő.Amikor már nem csöpög, meg kell fordítani és egy éjszakát vagy 24 órát ismét lógni hagyni.
Másnap az alapsajtot, ami már remélhetőleg kellőképpen átsavanyodott, feta méretű hasábokra kell vágni, majd a félrerakott savóból készített ~12,5%-os sóoldatot (a savó tömegének 1/8-adának megfelelő mennyiségű sót kell a folyadékhoz hozzákeverni, vagyis 1 l vízbe 12.5 dkg sót kell tenni) kell készíteni és a darabokat ebbe kell rakni. pont elég volt 1l savó, 2 befőttes üvegbe raktam a sajtokat.

Ha az oldat nem eléggé savanyú, a sajt a szélein szétmállik.
10-12 C fokon lehet a hűtőben érlelni legalább 30 napig. nagyon sokáig eláll, az íze egyre erőteljesebb lesz.
Fogyasztás előtt a sós lét érdemes leöblíteni.
Megkóstoltam a natúr sajtot úg is nagyon finom volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti