2009. február 6., péntek

KARÁCSONYI KOSZORÚ (HÚSVÉTRA IS)

1 kg liszt, 1/2 l tej, 6 evőkanál cukor, 1/4 kg vaj vagy margarin, 1 csomagélesztő, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanál só, 1 csomag gesztenyemassza.
A koszorú valójában hagyományos kelt tészta, amelynek egyetlen trükkje van: forró tejben kell felolvasztani a cukrot és a margarint. Ha kihűlt, beletesszük az élesztőt, és langyos helyen legalább a duplájára kelesztjük. Ezután dolgozzuk bele a tojásokat, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót, majd újból kelni hagyjuk. Utána átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Megtölthetjük gesztenyével (vagy dióval, mákkal, meggyel – kinek mi a kedvence) és mazsolával, de nem szabad nagyon lédúsnak lennie. Feltekerjük, és egy kis lecsípett tésztából vékony sodrattal, mazsolával feldíszítjük. Újból pihenni hagyjuk, majd megkenjük egy egész tojással, és csak ezután tesszük a sütőbe: először felső, majd alsó, végül középső lángon célszerű sütni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti