2009. február 10., kedd

Vaníliakrém

Igazi vanília-eszenciából készült vaníliás krém
Megrendelőim szerint „mennyei”
Hozzávalók: (1 adaghoz) 4 db tojássárga, 3 ek kristálycukor, 1 db vanília rúd, 2 dl tej, 1/2 db citrom hámozott héja, 250 g Ráma
margarin
Elkészítés: Előkészítjük a gőzfürdőt, azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tűzálló (lehetőleg fém) edényt. Amíg a víz felforr elkészítjük a krém alapját. A tejbe beletesszük a kikapart a kettéhasított vaníliarúd fekete magos belsejét, valamint magát a vanília rudat kisebb darabokra vágva, és a megmosott, megszárított citrom feléről nagyon vékonyan lehámozott héját. (Fontos, hogy csak a sárga részét vágjuk le, a fehéret ne, különben keserű lesz.)
Mindezt lassú tűzön felmelegítjük, 2-3 percig forraljuk, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
Közben a tojássárgákat és a cukrot egy közepes műanyag tálba tesszük és kb. 3-4 percig habosra keverjük, majd a lehűlt, sűrű szitán átszűrt vanília eszenciát hozzákeverjük.
Ezt a masszát áttöltjük az előkészített gőzfürdő fém edénybe, és gőz fölött besűrítjük folytonos keverés mellett. Először kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sűrűbb masszát kapunk. (Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)
Amikor már sűrűbb állagú levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni a fém edényben.
Nem kell hűtőbe tenni, de ha sietni kell, a gőzfürdő vizét cseréld le hideg vízre, és abba állítsd vissza a fém edényt. (Így néhány perc alatt lehűl megfelelő hőmérsékletre.)
Amikor teljesen kihűlt töltsd át egy közepes méretű műanyag keverőtálba. Add hozzá a Ráma margarint és alaposan, több percen keresztül keverd habosra gépi habverővel. Fontos: a margarint felhasználás előtt 1-2 órával vedd ki a hűtőből, tedd tányérra, nyissad szét a csomagolását. Ha nem elég lágy, akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyű túlhevíteni és akkor nem lesz alkalmas a krémhez.
Egy átlagos tortához kb. 2 adag szükséges, tehát a fenti hozzávalók 2x-ese! Nagyobb tortához természetesen még több.
Tipp:
A vaníliás krémhez nagyon jól passzol az apróra vágott sárgabarack befőtt, vagy az apróra vágott aszalt sárgabarack.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti