2009. március 22., vasárnap

PANETTONE finom kuglóf

Hozzávalók: A tésztához: 3 dkg élesztő kb. 3 dl tej 10 dkg kristálycukor 50 dkg finomliszt csipet só 1 citrom reszelt héja 1 csomag vaníliás cukor 4 tojássárgája 15 dkg sütőmargarin 15 dkg mazsola 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs
A forma kikenéséhez: 2 dkg sütőmargarin
A tetejére: 6 dkg sütőmargarin 1 csomag vaníliás cukor
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom - és narancshéjat beledagasztjuk. Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a különleges, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük. Keresünk egy kb. 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, sütőbe is betehető fazekat az alapján megfelelő edényt, a belsejét margarinnal vastagon kikenjük, ha sütőpapírral magasítottuk a formát, akkor a papírt is ki kell kenni. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.
Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük. Közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti