2010. június 3., csütörtök

Csokis pite


Hozzávalók a tésztához: 15 dkg vaj 18 dkg liszt 1 tojás sárgája 4 EK hideg víz
töltelékhez: 5 tojás + az előző fehérje 20 dkg cukor 15 dkg őrölt dió 1 tábla étcsoki (de ne túl keserű), é kevés reszelt citromhéj (kb. 1/3, de ízlés szerint)
A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsolom a liszttel. Gyorsan összegyúrom a tojássárgával (a fehérjét félreteszem a töltelékhez) és a vízzel, majd két részre osztom, az egyik picit nagyobb legyen, mint a másik. Kivajazok-lisztezek egy tepsit, sütőpapír és teflon nem játszik, mert a tepsiből kell a végén kivágni a szeleteket.
Lisztes gyúródeszkán kinyújtom a tésztákat úgy, hogy tepsinagyságú és -alakúak legyenek. Először a kisebbet csinálom meg, félreteszem a gyúródeszkán, ez lesz a teteje - figyeljünk arra, hogy mindig legyen alatta liszt, nem nagy élmény a vékony tésztát felvakargatni és sávokban leszedni. A nagyobb cipót ugyanolyan vékonyságúra és alakúra nyújtom, majd lesz egy kis reszli, ezt tegyük félre, jó lesz a tetejét foldozgatni.
Az alját belefektetem a tepsibe (ez nem könnyű, mert vékony a tészta, de koncentráljunk a végeredményre).
Most jön a krém. A tojássárgákat habosra keverem a cukorral. Megolvasztom a csokit, hozzáadom, a citromhéjat is. Felverem a tojásfehérjéket, majd felváltva a dióval óvatosan a csokis masszába forgatom.
A krémet ráöntöm a tepsiben lévő tésztára, eligazgatom, majd a teteje-tésztát ráillesztem, ez se könnyű, ha nincs konyhalányunk, de a gyúródeszka sodrófa segít. Szép sorban megszurkálom villával, és tűpróbáig sütöm. Langyosan megszórom porcukorral.
Dupla adagot csináltam és almáaat is sütöttem belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti