2012. június 17., vasárnap

Szeretek gasztro blogger lenni!

Újabb meghívás kaptam egy ebédre most az indiai konyhával ismerkedtünk, férjemmel együtt. Minden étel nagyon finom volt, kellemes környezetben fogyasztottuk el a menü sort.. Ezt az éttermet is ajánlom mindenkinek!
 
A Lucullus BT gasztronómiai egyesület immár 9. éve mutatja be az érdeklődőknek a Magyarországon megtalálható külföldi autentikus konyhákat, kultúrákat, a www.TableFree.hu “intelligens asztalfoglalási rendszer” oldal pedig 2. éve népszerűsíti az itthon megtalálható legjobb éttermeket, azok szolgáltatásait. Mindkét szervezet elkötelezett híve a minőségi étkezési kultúra terjesztésének, ezért elhatározták, hogy közösen útnak indítják aTableFree Világkonyha rendezvénysorozatot, ahol bizonyos időközönként a jövőben bemutatnak egy-egy remek éttermet, azok legjobb ételeit.
A kezdeményezés első állomása a Magyarországon immár 7. éve működő Salaam Bombay indiai étterem volt, ahol a bombayi konyhával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Rajesh Israni , a Bombay étterem tulajdonosa beszélt az indiai konyha rejtelmeiről: a résztvevők megtudhatták, hogy Bombay, a “csupán” 20 millió lakost számláló indiai város meglehetősen kozmopolita hely, emellett Bollywood otthona és fontos pénzügyi központ is. A gasztronómiát illetően India teljes területéről megtalálhatóak itt az ételek; egészen színes ételkavalkád jön létre, amit a street food-tól kezdve az ötcsillagos éttermen át sok helyen élvezhetünk. A helyi jellegzetességek közé sorolhatjuk a gazdag kókusz- és mangokultúrát, a curryk rendkívül széles körű használatát, a tandoor kemencében sült húsokat, naan-okat (kenyérfélék) és a nagyon fűszeres ételeket, például a dal-t (sárga lencsét), vagy butter chickent (vajas csirkét). Kevesen tudják, hogy mintegy 400 féle mangó, 6000 féle chili van ebben az óriási országban, létezik vörös banán, és még a teát és sok fűszerrel isszák.
Mint kiderült, a Salaam Bombay-ban nagy különbséget tesznek az erős, a fűszeres és a csípős ételek közt, és rendkívül ügyelnek a fűszerek helyes arányának használatára, ami eltalálva akár katarzist is előidézhet.
“A fúzió nálunk úgy jön létre, hogy a 100%-ban indiai ételeinket egy modern “európai” eklektikus étteremben szolgáljuk fel, ezekhez kiváló magyar borokat társítunk” - mondta el Rajesh Israni. “A gasztronómia nemcsak az ételről szól, hanem a remek atmoszféráról és figyelmes kiszolgálásról is” - tette hozzá.
Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke és Alex Van Damme, a TableFree.hu oldal ötletgazdája örömtelinek nevezte az új kezdeményezést, és remélik, hogy rengeteg remek éttermet, ételt, kultúrát és asztaltiszteleti szokást be tudnak mutatni az érdeklődőknek az új kezdeményezésen keresztül.
Az ismerkedő menüsor a következőképp nézett ki:
Előételek
* Bhaijya, azaz a valódi mentaszósszal kínált, lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc ("a vegetáriánusok kedvence")
* Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )
Főételek
* Dal Tadka (indiai krémes sárgalencse curry, aromás fűszerekkel)
* Saag Paneer ( spenót & saját készítésű házi sajt curry keveréke
* Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus)
* Pullao Rice (rizs pullao stílusban, "sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel")
* Naan, azaz "könnyű, omlós kenyér"
* Green salad ("vegyes saláta az évszaknak megfelelően")
* Chicken tikka masala
Édesség
* Mogyoróval & csokoládéöntettel készített kulfifagylalt 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti