Hozzávalók: 20 dkg hideg vaj, 8 dkg liszt
Késes
robotgéppel összedolgozom, majd kb. 2 cm vastag téglalapra nyújtom, folpackba csomagolom és a hűtőbe, ha nagyon ellágyult, akkor
fagyasztóba teszem.
Kelt tészta: 1,5 dl hideg! víz, 1 dl hideg! tej, 1 tojás, 3 ek. cukor, csipet aszkorbinsav, 50 dkg liszt, 1 cs élesztő (por is jó)
Nagyon fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen és a dagasztás alatt se melegedjen a tészta.
Mikor
kész, kicsit nagyobb téglalapra nyújtom, a vajas tésztát a közepére
helyezem, és becsomagolom a tésztával. Rövidebb oldalával helyezem magam
elé, majd a nyújtófával ütögetve elkezdem nyújtani. Mikor már ujjnyi
vastag, következik a szimpla hajtogatás. A tészta felső harmadát
lehajtom a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtom a dupla
réteg tésztára. Elfordítom 90 fokkal megint kinyújtom ujjnyi vastagra és
jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van
előttem, mindkét oldalról a közepéig visszahajtom, majd közepén még
félbehajtom. Folpackba csomagolom és hűtőben pihentetem egy órán át. A
nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismétlem.
Ujjnyi vastagra
nyújtom, és megkenem a töltelékkel. Egy-másfél óra
kelesztés szükséges.
Töltelék:
Meggyes: kb. 0.5 kg meggy, 3 dl meggylé, 1 cs vaníliás pudingpor, 2-3 ek. cukor
A
meggylében felfőzöm a vaníliás pudingport, ízesítem cukorral, majd
beleforgatom a meggyszemeket. Kekszmorzsával meghintet tésztára
halmozom.
Meggyes-mákos: 30 dkg meggy, 20 dkg darált mák, 3-4 ek cukor.
Az eredeti recept: Limaránál
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Finom lehet :) Jó kis kép.
VálaszTörlés