2021. december 25., szombat

Sárgarépás kréker



3 szál közepes sárgarépa
1 fej hagyma
2 csésze őrölt lenmag (1-2 órára beáztatva)
csipet só (ízlés szerint)
1 teáskanál tetszőleges zöld fűszer keverék

Legelőször a lenmagot megőröljük kávé darálón, és kicsit több vizet öntünk rá, mint amennyi ellepi. Jól elkeverjük, nyúlós, összeálló masszát kell kapjunk. Lehet használni a hagyományos barna lenmagot, de én jobban szeretem a világosabb fajtát, a sárga lenmagot. Az íze, illata is sokkal finomabb, keresd a boltokban!
A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, és aprítógépben morzsásra dolgozzuk. Összekeverjük az áztatott lenmaggal, ízesítjük.

 Ha nincs, akkor keverj össze bármit tetszésed szerint: szárított bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, stb. A mennyiséggel vigyázz, túl sok nagyon elviszi a kréker ízét, kevesebb pedig íztelenné teszi (sót használj!). Meg lehet kóstolni még aszalás előtt, és lehet korrigálni. Az íze alapvetően nem fog változni. Ha aszalás előtt finom, akkor a végtermék is finom lesz!

Szóval lett egy tésztaszerű masszánk, ezt kb 3-4 mm-es rétegben szét kellene teríteni egy nagy tepsiben. Akinek aszalógépe van, annak könnyű a dolga, tapadásmentes teflex lapra teszi, és aszalja 4-5 órát. Ezután meg kell fordítani, és még 4-5 órát kell szárítani, vagy addig, amíg teljesen kész nem lesz.

Aszalógép nélkül sem kell kétségbe esni, én több, mint 1 évig készítettem krékereket sütőben, radiátoron, napon szárítva. A tepsibe tegyél sütőpapírt, vagy teflon sütőlapot. A sütő hőfokát úgy állítsd be, hogy amikor a kezeddel ellenőrzöd, ne legyen forró, csak meleg. Én egy lázas gyerek homlokához tudnám hasonlítani, az olyan 50 fok. A sütő ajtaját hagyd ujjnyira nyitva, hogy a pára el tudjon távozni. Legjobb a légkeveréses sütő.
 A lényeg, hogy addig kell szárítani, amíg a teteje nem lesz sehol sem ragadós, ekkor meg kell fordítani, hogy a másik oldala is megszáradjon. Csinos kis négyzetekre kell vágni, még olyankor, amikor valamennyire puha. Később már csak törik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti