2012. június 17., vasárnap

Szeretek gasztro blogger lenni!

Újabb meghívás kaptam egy ebédre most az indiai konyhával ismerkedtünk, férjemmel együtt. Minden étel nagyon finom volt, kellemes környezetben fogyasztottuk el a menü sort.. Ezt az éttermet is ajánlom mindenkinek!
 
A Lucullus BT gasztronómiai egyesület immár 9. éve mutatja be az érdeklődőknek a Magyarországon megtalálható külföldi autentikus konyhákat, kultúrákat, a www.TableFree.hu “intelligens asztalfoglalási rendszer” oldal pedig 2. éve népszerűsíti az itthon megtalálható legjobb éttermeket, azok szolgáltatásait. Mindkét szervezet elkötelezett híve a minőségi étkezési kultúra terjesztésének, ezért elhatározták, hogy közösen útnak indítják aTableFree Világkonyha rendezvénysorozatot, ahol bizonyos időközönként a jövőben bemutatnak egy-egy remek éttermet, azok legjobb ételeit.
A kezdeményezés első állomása a Magyarországon immár 7. éve működő Salaam Bombay indiai étterem volt, ahol a bombayi konyhával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Rajesh Israni , a Bombay étterem tulajdonosa beszélt az indiai konyha rejtelmeiről: a résztvevők megtudhatták, hogy Bombay, a “csupán” 20 millió lakost számláló indiai város meglehetősen kozmopolita hely, emellett Bollywood otthona és fontos pénzügyi központ is. A gasztronómiát illetően India teljes területéről megtalálhatóak itt az ételek; egészen színes ételkavalkád jön létre, amit a street food-tól kezdve az ötcsillagos éttermen át sok helyen élvezhetünk. A helyi jellegzetességek közé sorolhatjuk a gazdag kókusz- és mangokultúrát, a curryk rendkívül széles körű használatát, a tandoor kemencében sült húsokat, naan-okat (kenyérfélék) és a nagyon fűszeres ételeket, például a dal-t (sárga lencsét), vagy butter chickent (vajas csirkét). Kevesen tudják, hogy mintegy 400 féle mangó, 6000 féle chili van ebben az óriási országban, létezik vörös banán, és még a teát és sok fűszerrel isszák.
Mint kiderült, a Salaam Bombay-ban nagy különbséget tesznek az erős, a fűszeres és a csípős ételek közt, és rendkívül ügyelnek a fűszerek helyes arányának használatára, ami eltalálva akár katarzist is előidézhet.
“A fúzió nálunk úgy jön létre, hogy a 100%-ban indiai ételeinket egy modern “európai” eklektikus étteremben szolgáljuk fel, ezekhez kiváló magyar borokat társítunk” - mondta el Rajesh Israni. “A gasztronómia nemcsak az ételről szól, hanem a remek atmoszféráról és figyelmes kiszolgálásról is” - tette hozzá.
Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke és Alex Van Damme, a TableFree.hu oldal ötletgazdája örömtelinek nevezte az új kezdeményezést, és remélik, hogy rengeteg remek éttermet, ételt, kultúrát és asztaltiszteleti szokást be tudnak mutatni az érdeklődőknek az új kezdeményezésen keresztül.
Az ismerkedő menüsor a következőképp nézett ki:
Előételek
* Bhaijya, azaz a valódi mentaszósszal kínált, lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc ("a vegetáriánusok kedvence")
* Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )
Főételek
* Dal Tadka (indiai krémes sárgalencse curry, aromás fűszerekkel)
* Saag Paneer ( spenót & saját készítésű házi sajt curry keveréke
* Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus)
* Pullao Rice (rizs pullao stílusban, "sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel")
* Naan, azaz "könnyű, omlós kenyér"
* Green salad ("vegyes saláta az évszaknak megfelelően")
* Chicken tikka masala
Édesség
* Mogyoróval & csokoládéöntettel készített kulfifagylalt 


2012. május 30., szerda

Rama pályázat

Születésnapi Csokoládés Diótorta (Liszt nélkül!)

Receptünk története még a háború idejére nyúlik vissza. Arra az időre, mikor még dédnagymamám tüsténkedett kockás kötényében a tűz körül a jelenlévők legnagyobb örömére. A legnehezebb állapotokban is megtalálta a megoldást arra, hogy valami ízletes finomság kerüljön az asztalra.
Történt egy áprilisi napon, hogy kis unokája (édesanyám) születésnapjára készülődve nekilátott a hőn áhított szülinapi torta elkészítéséhez. Rutinosan vette elő a hozzávalókat a kamrából, de egyik pillanatban kővé dermedt. Egy pillanatra mindenki megijedt. Nem tudtuk, hogy megkérdezzük-e tőle, mi a baj. Aztán nagyon halkan ezt rebegte: - Nincsen idehaza lisztünk a tortához.
Egy világ dőlt össze bennünk és őbenne is, mivel nagyon szeretett volna örömet szerezni. Gondoltuk, az ünneplésnek lőttek, de azért titkon reménykedtünk a dédi leleményességén. Liszt nélkül hogyan lehetne sütit készíteni? Ilyen még nem volt és beszerezni sem lehetett már sehonnan. Egy szülinap nem várhat napokig. Kell, hogy legyen valamilyen megoldás. Némi tanakodás után a dédinek felcsillantak a szemei és máris kutatni kezdett a kamra legeldugottabb sarkában, majd mint aki aranyra lelt, büszkén magasra tartott egy kisebb fajta zsákocskát. A tartalmát az asztalon heverő nagy tálba öntötte. Még nem tudtuk, hogy pontosan mit akar, mi csak egy nagy kupac diót láttunk, amit bizonyára nekünk kell megtörni. – Ne nézzetek már olyan riadtan, hanem kezdjétek el megtörni! – mondta ellentmondást nem tűrő, de mégis kedves hangon. Amíg mi megtörtük az összest, addig a dédi mindent előkészített. Kíváncsian vártuk, hogy mi lesz ebből. A dióbeleket ledarálta és a liszt helyett ezt rakta a torta tésztájába. A dédi találékonyságának köszönhetően elkészült a szülinapi csokoládékrémes diótorta, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy ezután minden évben, minden születésnapra ezt kellett sütnie.
A hagyományt őrizve a recept évtizedeken keresztül anyáról lányra szállt. Csak annyiban változott az eredetihez képest, hogy a krém elkészítéséhez már jó ideje RAMA margarint használunk. A mai napig minden születésnapon van ilyen torta az asztalunkon. Amiért a receptjét most közzé adom, annak csupán azaz oka, hogy három fiam van (és szemmel láthatólag egyik sem tör cukrászmesteri babérokra). Talán így folytatódik ez az „édes” hagyomány.



RECEPT:
Mama dió tortája

Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 2 kávéskanál sütőpor.
Krém: 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor vagy rúd, 3-4 evőkanál kakaópor, vagy 100 g reszelt csoki, 20 dkg Rama
A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral és beletesszük a sütőport, diót, majd a felvert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük. Tortaformában, amit sütőpapírral kibélelünk, 160 fokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez valókat forrásig melegítjük, de legalább addig, amíg a cukor felolvad. Még melegen habverővel belekeverjük a margarint. Megvárjuk, amíg a krém kihűl, a tortát kettévágjuk, megkenjük a krémmel kívül-belül. Tetejét fél diókkal díszíthetjük.
Azóta sokszor elkészítettem ezt a tortát darált mogyoróval, mandulával, sőt fehér csokis krémmel is.



FOTÓK:
       

  Itt a bizonyíték 2 éves szülinapomról.        Ez a fotó kb. 40 évvel később (2009-ben) készült.

2012. május 7., hétfő

18.szülinapi torta


Piskóta torta lap: 7 tojás 7 kanál cukor, 7 kanál liszt, pici szódabikarbóna
Krém: 0.5 kg krémes túró (Aldiból) 2 tojás, 1 citrom héja, cukor
Tető: Fél cs. darált keksz, kakaó por, kókuszreszelék, meggy lekvár és lé, pici tej
Borítás: 1 cs pille cukor (Marshmallows), porcukor (2 tortára való adag)
Szokásos módon piskótát sütünk egy kerek torta formában. Azért hogy szép maradjon a tortánk amikor a formából kivesszük, tegyünk bele méretre vágott sütőpapírt. Vágjunk egy kerek lapot és kőrbe a palástot ás így öntsük bele a tésztát és kb.150 fokon süssük tű próbáig. Még így is egy kicsit összeseik de mégis klassz magas torta alapunk lesz.
Ha kihűlt, vágjuk félbe és  kenjük meg a túrókrémmel, amibe tojássárgáját, reszelt citromhéjat, cukrot, ízlés szerint, és a legvégén a fehérje habot keverünk.
Elkészítjük a kókusz golyó masszát. A kekszet összekeverjük a lekvárral a meggylével, a kakaó porral, és annyi tejet adunk hozzá, hogy kenhető állagú legyen. Óvatosan rákenjük a torta tetejére és az oldalára.
Készítsük el a pille cukros borítást, jobb ha egy nappal előbb megcsináljuk, akkor másnap könnyebb kinyújtani. A pillecukrot a mikróban megmelegítjük sokszor kevergetve margarinos fakanállal.A porcukrot és meleg pille cukrot összedolgozzuk, margarinnal kikent tésztadagasztóval, aztán pedig kézzel addig így egy gyurma szerű masszát kapunk. Becsomagoljuk folpackba és egy zárható dobozba tesszük a további felhasználásig. Nekem 1 csomagból 2 tortára való lett, a maradékot eltettem későbbre.
A gyurma szerű masszát nyújtólapra tesszük megszórjuk porcukorral és kinyújtjuk, -jó kis torna- akkorára hogy a tortát teljesen beborítsa. a kilógó részeket éles késsel levágjuk. Díszítése a fantáziánkra van bízva.
Lehet színezni is(zöld mandula, narancs aroma stb) nekem most jó volt a fehér is.
1 napig a hűtőben hűl, akkor jól összeérnek az ízek.

2012. március 31., szombat

Különleges meggyleves

1 kg fagyasztott meggy, 1 doboz kókuszkrém, 1 cs vaníliás pudingpor, szegfűszeg, fahéj, cukor.
A meggyet a fűszerekkel, cukorral kicsit megfőzzük. A kókuszkrémet a pudinggal kikeverjük és a forró levesbe tesszük, kézi habverővel simára keverjük. Hidegen fogyasszuk.

2012. március 27., kedd

Pudingos szelet

Tészta:
35 dkg liszt
12 dkg cukor
5 dkg margarin (3,5 dkg kókuszzsír)
1 tojás
3 ek kakaó
1 kk szódabikarbóna
kb. 3 ek tejföl

Krém:
5 dl tej
2 cs vaníliapuding
15 dkg lágy margarin
12 dkg cukor

10 dkg étcsokoládé
2 ek olaj

A margarint(kókuszzsírt) mikróban meglangyosítom, hogy lágy legyen, de ne folyós. A többi hozzávalóval gyorsan összegyúrom. A tejfölt érdemes kanalanként hozzáadni, mert kevesebb is elég lehet. Három részre osztom, három lapot nyújtok belőle.
Egészen vékonyra kell nyújtani, tepsi méretűre, épp csak, hogy el ne szakadjon! Érdemes már a szilikon lapon kinyújtani és óvatosan áthelyezni a tepsire.
Légkeverés mellett 220 fokon 4 perc alatt kész. Ropogósan száraz lesz, ami normális jelenség.
Megkenem a lapokat a krémmel.
A csokit kis lángon a pici olajjal megolvasztom, és a felső tésztalapra simítom.
Egy éjszakán át hagyom puhulni. Másnapra a tészta megpuhul, kis darabokra szeleteljük.
Változat: 2 féle pudingból is készíthetjük az egyik lapot csokis, a másikat vaníliással kenjük meg.
Gyorsan fogyó bekapkodós süti!
Meghívást kaptam egy Thai étterem megnyitójára, nagyon jól éreztük magunkat a férjemmel együtt és finomakat ettünk, mindenkinek csak ajánlani tudom.
A sajtóközlemény, és az ételek:
Terézvárosban, az Andrássy út elején nyílt meg Magyarország legújabb és
legnagyobb thaiföldi étterme, a Kaeng Som Tom Yum. A thaibox-sszal, thai
karaoke-val és chocoMe kóstolással fűszerezett étteremnyitó ünnepséget a
Lucullus BT szervezte.
“A thaiföldi konyha nagyon finom, izgalmas, ugyanakkor Magyarországon
mélységesen alulreprezentált” – mondta el Kiss Attila, az étterem
tulajdonosa. “Thai feleségemmel, a kiválóan és háziasan főző Su-val ezen
szerettünk volna változtatni az étterem nyitásával, tematikus vacsorákkal” – tette
hozzá. Az étterem nagy belső terekkel és ízléses belső enteriőrrel rendelkezik;
ékessége egy üveggel elválasztott látványkonyha, ahol az ételek készülnek öt
remek thaiföldi szakács által. Az étteremben egyébként főleg Közép-Thaiföld
ételei elérhetőek. A házaspár Magyarország egyik legszínvonalasabb thai
masszázs-szalonját, a Chichaya Spa & Thai Massage- t is magáénak tudja.
“Nincs több rejtett, vagy gyanús alapanyag, láthatatlan szakács – az ételkészítés
a szemünk láttára történik. Ez a nyitott, őszinte mentalitás egészen ritka az
itthoni ázsiai konyháknál” – mondta el Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke,
aki rendkívül örült, hogy újabb ékességgel gazdagodott a hazai ázsiai gasztro-
paletta.

Az ünnepségen a következő ételek kerültek felszolgálásra:
Thung Thong, azaz rizstészta batyuba csomagolt sertéshús
Tom Yum Kaeng, azaz csípős-savanyú rákleves
Khai Phat King, azaz wokban sült csirkemell darabkák gyömbérrel
Piaw Wan Plaa, azaz édes savanyú halLinkKaeng Kiaw Waan Kai, azaz zöld curry csirke
Phat Thai, azaz rizstészta csirkével
Sakoo Lamyay, azaz tapióka longan gyümölccsel

Elérhetőségek:

Kaeng Som Tom Yum étterem, Budapest, VI. Andrássy út 2.
Telefon: +361 273-0903
Web: www.tomyum.hu

Info: +3620 240-8530
Web: http://lucullus.blog.hu

2012. február 28., kedd

Túró Rudi

500 g túró ( a legjobb az Aldiban kapható krémesebb túró) 2 dl tejföl, 2-3 ek cukor, 1-2 vaníliás cukor, 1 ek méz, 1 cs zselatin, fél citrom héja és leve,
Máz: 1 tábla keserű csoki, pici tej, vaj kakaópor.
a túrót összekeverjük a cukrokkal, citrommal, tejföllel. A zselatint elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint, és langyosan hozzákeverjük a túrós masszához. sok kicsi rudacskát is. Én egy nagy rudat csináltam, de lehet kisebb rudakat is készíteni. Pár órára hűtőbe tesszük. Elkészítjük a csoki mázat. A csokit felolvasztjuk és keverünk bele egy kevés kakaóport, kevés tejet, és pici vajat vagy olajat. A hideg túróra öntjük, majd még egyszer betesszük a hűtőbe 12 órára.

Gyerekeknek az volt csak a gondja, hogy kevésnek találták, vagy lehet hogy túl finomnak!

2012. február 23., csütörtök

Zsúrkenyér

Hozzávalók:
  • 50 dkg BL 80 liszt(10 dkg rétesliszt 40 dkg finom liszt keverékéből csináltam, vagy tönkölylisztből)
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 2 ek. burgonya pehely
  • 2 dkg vaj(1,4 dkg kókuszzsír)
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
A hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok, a kenyérsütőgépben. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle.
Sütőpapírral bélelt jénaiba teszem a megformázott tésztát és hagyom, hogy ismét jó duplájára keljen. Kb. 1 óra kell neki. Miután megkelt pengével bemetszem, vizet permetezek a jénai tetejébe, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem.
Sütőzacskóban kb. 35-40 perc, jénaiban 5-10 perccel több idő kell neki.
Rácsra teszem hűlni.
A héja frissen, melegen ropogós, de a tej miatt gyorsan elpuhul. A bele könnyű, foszlós. Sokáig puha marad.

2012. február 16., csütörtök

Burgonya kvíz

1. Miből készül a krumpli cukor?
2. A régi katonák mit neveztek krumplivirágnak?
3. Ki a krumpliorrú szinész?
4. Ki írta a Keménykalap és krumpliorr cimű magyar gyerek krimit?
5. Hogyan hanzik Pithagorasz 5 sült krumpliról szoló példabeszéde?
6. Milyen eredetű a magyar krumpli szó?
7. Mi a sültkrumpli máig használt beceneve?

Megfejtés:
1. Keményítőből előállított dextrint tartalmazó szölöcukor
2. A tisztesek rendfokozatát jelző csillagot
3. Karl Malden
4. Csukás István
5. Pithagorasz korában a görögök még nem ismerték a krumplit
6. Német eredetű
7. Suszterfánk

2012. február 12., vasárnap

Mostanában többször probálkoztam kenyér sütéssel, ez volt az első igazi a boltihoz legjobban hasonlító kenyerem. Többféle liszttel lehet próbálkozni, ez egy nagyon jó recept, ha mindent úgy csinál valaki ahogy le van írva akkor biztos a siker. Nagyon hamar elfogy, még melegen.

Kenyér




  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj (kókuszolaj)
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt) vagy teljes kiőrlésű liszt
  • 30 dkg BL 80 liszt (csak finom és réteslisztem volt, ezt kevertem
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő

A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A jénai tetejét belűlről jól bespriccelem vízzel, 220-230 fokra állítom a sütőt, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.

Mikor kész rácsra teszem hülni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.

Öreg tészta
Gépbe készítek:
  • 50 dkg BL 80 lisztet
  • kb. 3 dl vizet
  • 1 csipet cukrot
  • 1 dkg friss élesztőt
A folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés foyladékot még adhatunk hozzá.
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom, átteszem egy kelesztőtálba (újabban nem hagyom a gépben, mert nagyon nem tesz jót az üst tömítésének ha ilyen hosszú időn keresztül éri a nedves tészta) és a konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, öszeesik. Másnap összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba és mehet a hűtőbe, innen használok belőle. 1 hétig jó csak utána nekem megsavanyodott az utolsó kenyér már nagyon fura lett, de még megettük.
Eredeti recept Limaránál

Hot dog kifli

  • 1 kis pohár joghurt (140 g) nem volt itthon ezért tejjel és tejföllel helyettesítettem
  • kb. 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
Kenyérsütőgépben dagasztottam a tésztát. A joghurt sűrűségétől, a tojás nagyságától függően kellhet még bele egy kevés tej, a lényeg, hogy ne túl kemény, jól formázható tésztánk legyen. Dagasztás végén kelesztőtálban kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. 5 egyforma részre osztottam, mindet kinyújtottam négyzet formára. Egyik sarkától kezdve feltekertem, majd középen kettévágtam. Sütőpapírral bélelt tepsin duplájára kelesztettem őket, kb. 30-40 perc kell neki. Felvert tojással lekentem, megszórtam szezámmaggal, majd 180 fokos sütőben sültek 15 percig.
Természetesen dupla adag készült és nem sütöttem bele a virsileket azt a kész kiflikbe tettük.
Az eredeti recept Limaránál található.

2012. február 4., szombat

Melegszendvics krémek

1. Fél rúd párizsi, kevés kenőmájas, mustár, ketchup, reszelt sajt, tejföl, bors.
Ha fűszeresebben szeretjük vagy ha van otthon, akkor kolbász is mehet bele, vagy egyéb ízesítő.
Só nem kell bele, mert a húsok sósak.
Robotgéppel pépesítjük, megkenjük a kenyereket és grillen megsütjük.
Ez a családunk egyszerű és finom meleg szendvicskréme.

2 Kenőmájas, 1 tojás, hagyma, fokhagyma, fűszerek (bors, chili, mustár, ketchup, és ízlés szerint bármi), reszelt sajt (füstölt sajt)
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és a végén az összes hozzávalót jól elkeverem.

2012. január 13., péntek

Croissant

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 1 pohár joghurt vagy kefir (140 g), 2 dl tej, 1 kk só, 4-5 ek. cukor, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 25 dkg hideg vaj, 1 tojás a kenéshez
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg vajat sajt reszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).
Feltekertem őket, majd sütő papírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.
Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.
Finom natúran is, de lehet reszelni rá sajtot vagy bele tenni sajt kockákat. Közepébe csoki darabokat, lekvárt és még ki amit szeret.
Az eredeti recept Limaránál található.
Ezt a sütit Dani fiam barátnőjének Verának anyukájától kaptam, mert Daninak nagyon ízlett náluk.
Alex fiam pedig elkészítette karácsonyi ajándékként a családnak.
Nagyon egyszerű, finom túrós banános édesség.

Háromszög alakú süti

Krém: 4 dl tej, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 2 cs vaníliás puding por, 5-6 banán

Tészta : 2 -3 csomag keksz tégla lap alakú

2 dl tejet odateszünk a cukorral főzni, a másik 2 dl-be elkeverjük a puding porokat, és ha tej felmelegedett beleöntjük, sűrű pudingot főzzünk. Belekeverjük a vaníliás cukrot és kihűtjük. A vajat még a langyos krémbe keverjük habverővel, a túrót pedig szétturmixoljuk. Ha kihűlt a puding, a túróval kikeverjük.

Leterítjük az alufóliát egy tálcára vagy tepsire, 3 sor kekszet rakunk egymás mellé és megkenjük a krémmel, középre lerakjuk a banánt és a banán mellé is kennünk egy kevés krémet, majd óvatosan a kezünket az alufólia alá tesszük és felhajtjuk a kekszeket, háromszög formára. Betesszük a hütőbe egy fél órára, addig elkészítjük a csokiöntetet.

Csoki: 1 kanál vajat felengedünk és beletördelünk 1 tábla főzőcsokit egy kis ideig tűz fölött főzzük míg a csoki el nem olvad, aztán kihűtjük és leöntjük vele a sütit.

2012. január 12., csütörtök

Hamburger vagy puffancs

60 dkg rételiszt, 30 dkg finom liszt, 3 dl tej, 4 ek tejföl, 2 tojás, 4 ek cukor, 1 cs élesztő-
Kenés: 1 sárgája 2 ek tejjel.
A hozzávalókból dagasszunk tésztát és kelesszük meg, készítsünk 14 gombocót és lapítsuk zsemle alakúra. Kenjük meg a tojással elkevert tejjel, majd szórhatunk rá szezámmagot. 180 fokon süssük 20-25 percig.

2012. január 9., hétfő

Zserbó mogyorós vagy mandulás



Tészta : 85 dkg liszt, 1/2 tk sütőpor, 40 dkg margarin, 12.5 dkg cukor, 3 tojás, 1 zacskó élesztő, kb. 2.5 dl tej.

Töltelék : fél üveg baracklekvár, 30 dkg darált mogyoró vagy mandula (dió), 25 dkg kristálycukor

Csokimáz: 150 g keserű csoki, 1 kanál olaj, pici kakaó.

A lisztet a sütőporral összekeverjük, a margarint belereszeljük. A cukrot a tojásokkal kikeverjük. Mindent hozzáadunk a margarinos liszthez és jól összedagasztjuk. A többi tejet csak fokozatosan gyúrás közben adjuk a tésztához. Egyszerre soha ne öntsétek az összes tejet a masszához!

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. A tölteléket pedig 3 egyenlő részre osztjuk.

Egy adag tésztát kinyújtunk, megkenjük sok lekvárral és megszórjuk egy adag cukros mandulával, mogyoróval, dióval.

Ezt így rétegezzük a 4 tésztával. A felső tésztát lehet egy kicsit nagyobbra nyújtani, hogy befedje a többit.

1 órát kelesztjük, majd sütjük. Megszurkáljuk villával. 180 fokon, kb. fél óra alatt sül készre.

Szigorúan kihűlés után csokival bevonjuk. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, beletesszük a kakaóport és az olajat. Jól elkeverjük és a sütire simítjuk.

Normál gáztepsi méretű sütemény lesz belőle.

Az eredeti recept Andinál található.




Tepertős pogácsa

  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott ek. só
  • 12 dkg vaj (8,4 dkg kókuszzsír)
  • 3 közepes főtt burgonya (20 dkg)
  • 1 tojás
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 1 zacskó élesztő
  • 30 dkg tepertő

A lisztet egy nagyobb tálba mérem, elkeverem benne a sót, hozzáadom a a felolvasztott kókuszzsírt. Közepébe mélyedést készítek, ide teszem az áttört burgonyát, tojást, tejfölt és a por élesztőt. Összeállítom a tésztát, majd kiteszem a deszkára és átgyúrom. Nem szabad túl keménynek lennie, de ne is legyen ragacsos.
Kelesztő tálba teszem, hagyom kb. 30 percig pihenni. Ezalatt ledarálom vagy késes robotgéppel krémesre keverem a tepertőt.
A kissé megkelt tésztát 6 darabra osztom és egyesével, ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a tepertőkrém egy részével, majd újabb kinyújtott tészta következik és megint tepertőkrém.Végül kinyújtom kb. 1 cm vastagra, tetejét berácsozom és az 5 cm-es pogácsaszaggtóval kiszaggatom. Sütőpapíros, vagy szilikonlapos tepsire ültetem őket és ismét hagyom 30 percig pihenni. Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra. A megkelt pogácsákat lekenem felvert tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem lesz leveles. Kb. 16-18 perc alatt sülnek pirosra.
Az eredeti recept Limaránál található.





2012. január 6., péntek

Édes zsemle (hamburger helyett)


40 dkg BL55 finomliszt, 10 dkg BFF 55 rétesliszt, 2,5 dkg élesztő, 300 ml tej, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj ( 3,5 dkg kókuszzsír), 1 késhegynyi só
Jól összedagasztani vagy kenyérsütő géppel vagy kézi tésztakeverővel, kicsit kelni hagyni, majd 9 db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és szezámmaggal megszórni. Majd előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig sütni.
Hamburger hússal ettük, kb. 18 db kicsi zsemlét csináltam belőle.

Tojás- vagy csokilikőr


Hozzávalók: ½ l tejszín, 6 tojás, 350 g porcukor, 1 rúd vanília, 3 dl vodka.
A tejszínt a porcukorral és a vaníliával felforraljuk. A tojássárgájákat habosra keverjük egy kevés porcukorral és habverővel állandóan keverve, hozzáöntjük a forró tejszínt, majd kanalanként a vodkát. Habosra keverjük. (A cukor és a vodka mennyiségét lehet csökkenteni.)
Csoki likör: 100 g olvasztott keserű csokit, a kész tojás likörbe keverünk.
Nagyon finom és sűrű italt kapunk ami nem túl alkoholos. Természetesen a vodka mennyiségét lehet emelni, ki ahogyan szereti.
Fehércsokival is szeretném egyszer kipróbálni, szerintem az is nagyon jó lehet.
Ez volt a karácsonyi italunk.

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti