Hozzávalók 9 rúdhoz:
1.35 kg
liszt, 37 dkg
margarin, 15
dkg kókuszzsír, 15 dkg
porcukor, 2 csomag száraz élesztő, 4 db
tojássárgája, 2 dl
hideg tejszín, 4 dl
hideg víz, +2
tojás a lekenéshez
Töltelék 9 db bejglihez :
1 kg darált mák, dió, mogyoró, mandula fele-fele arányban vagy ki melyiket szereti jobban, 40 dkg
kristálycukor, 1 l
viz, (mazsola mehet bele, de nálunk nem mindenki szereti) fahéj, szegfűszeg, sok
reszelt citromhéj, fél üveg mogyorókrém, 20 dkg magozott meggy, 1 alma héjastul nagy lyukú reszelőn reszelve.
Mákos töltelék: 2 db rúd 1 db reszelt almával, 2 db meggyel.
Mandulás töltelék: 2 db mogyorókrémmel megkenve arra a mandulás töltelék.
Mákos töltelék: 2 db rúd 1 db reszelt almával, 2 db meggyel.
Mandulás töltelék: 2 db mogyorókrémmel megkenve arra a mandulás töltelék.
A vizet a
cukorral és a fahéjjal szegfűszeggel jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert
hozzávalókra. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni. Másnap a mákot több felé vesszük és egyikbe az almát belekeverjük. A meggyet a mákos töltelék tetejére szórjuk.
A kinyújtott tésztát megkenjük mogyorókrémmel és erre tesszük a mandulás tölteléket.
A kinyújtott tésztát megkenjük mogyorókrémmel és erre tesszük a mandulás tölteléket.
A receptből 9 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 9 db 27 dkg tésztának kell kijönnie .A tölteléknek ugyanannyi dkg inak kell lennie, mint a
tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt
a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni, rögtön dolgozhatunk a tésztával.
Délután mikor elkészül,
a bejgli akkor le kell kenni felvert tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le
kell kenni tojásfehérjével, ettől lesz márványos a teteje.
Éjszaka
hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor
túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Ha töltelék és a tészta pont azonos mennyiségű akkor lesz egy kis tészta csík is, de a töltelék is elég sok lesz benne. Mindkét tábor elégedett lesz az is aki tésztásan, az is aki csupa töltelékkel szereti.
Nagyon finom lett, gyorsan fogy, ezért nincs róla kép!
Az eredeti recept Andinál
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Ha töltelék és a tészta pont azonos mennyiségű akkor lesz egy kis tészta csík is, de a töltelék is elég sok lesz benne. Mindkét tábor elégedett lesz az is aki tésztásan, az is aki csupa töltelékkel szereti.
Nagyon finom lett, gyorsan fogy, ezért nincs róla kép!
Az eredeti recept Andinál
Kipróbáltam, nagyon finom lett! Jó kis receptjeid vannak, párat, akár ide is feltölthetnél: http://ly.my/receptjatek
VálaszTörlésKösz örülök hogy finom lett!
VálaszTörlésJudit